27/1/2022

«Βόμβα» Βερύκιου για την ενασχόληση του «συμβούλου» με τις αμυντικές προμήθειες!

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσιευση:

Τα «κάλαντα» στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ήταν χτες διαφορετικά, μετά την αποκάλυψη του Δήμου Βερύκιου στο iEidiseis ότι προχτές προπαραμονή Χριστουγέννων με «άνωθεν εντολή» ανετράπη η εισήγηση του ΓΕΑ που αναθέτει στην NSPA (Νατοϊκή υπηρεσία) την συντήρηση ενός ελικοπτέρου έρευνας και διάσωσης Super Puma, όπως άλλωστε είχε πράξει και για την συντήρηση δυο προηγούμενων ελικοπτέρων του ιδίου τύπου.

Άπαντες ήταν μουδιασμένοι χτες στο ΓΕΑ διότι κατανοούσαν την επιχειρησιακή – οικονομική και ηθική διάσταση της αποκάλυψης ότι επέστρεψε στο ΓΕΑ ο σχετικός Φάκελος που αφορά την συντήρηση του ελικοπτέρου Super Puma.

Τα πράγματα είναι απλά:

Οι επιτελείς -μέλη των αρμοδίων επιτροπών- στάθμισαν τα τεχνοοικονομικά δεδομένα , ανέπτυξαν τον προβληματισμό τους, εξέφρασαν την γνώμη τους, συνέταξαν την εισήγηση τους και έβαλαν «βαριά – πλατιά» τις υπογραφές τους αναλαμβάνοντας και την ευθύνη!

Κάποιοι επέστρεψαν τον φάκελο για να αλλάξει η εισήγηση ώστε προφανώς η συντήρηση να ανατεθεί σε άλλον φορέα. Ο ένας είναι η ΕΑΒ, που η παρούσα κυβέρνηση δεν θέλει ούτε να ακούει, και ως τρίτη επιλογή είναι ένα ιδιωτικό συνεργείο μη εξουσιοδοτημένο από την κατασκευάστρια εταιρία των Super Puma!

Το καίριο ερώτημα είναι:

– Ποιοι είναι αυτοί οι κάποιοι που θέλουν να αλλάξει η εισήγηση και με ποιο σκεπτικό; Το ΓΕΕΘΑ, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας ,ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας που τελευταία ολοένα και περισσότερο ασχολείται με τις αμυντικές προμήθειες;

Είναι απλά τα πράγματα: Να βγουν από το λαγούμι και να αναλάβουν την ευθύνη ! Δεν θα βάζουν μπροστά τους ένστολους να κάνουν τους ανορθόδοξους πειραματισμούς, να επωμίζονται την ευθύνη και εκείνοι πίσω από τα μαύρα τζάμια να τρώνε και να πίνουν «εις υγείαν των κορόιδων»…

Στην προκειμένη περίπτωση το ΓΕΑ πρότεινε η συντήρηση του Super Puma να γίνει στην ΕΑΒ. Εάν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ή ο υπουργός με τον υφυπουργό και τον Γενικό Γραμματέα ή ο σύμβουλος καθηγητής, έχουν άλλη άποψη ας την διατυπώσουν, να την υποστηρίξουν εγγράφως και να την υπογράψουν ώστε και να έχουν την ευθύνη για ότι ήθελε προκύψει στο μέλλον. Κανείς δεν μπορεί να παίζει με την ασφάλεια πτήσεων και να ρισκάρει με τις ανθρώπινες ζωές!

Ωστόσο η χτεσινή αποκάλυψη του iEidiseis με την ανατροπή της διαδικασίας για την συντήρηση του ελικοπτέρου αναδεικνύει και τα μειωμένα αντανακλαστικά του συνόλου της αντιπολίτευσης. Ουδείς ασχολείται σοβαρά. Ουδείς αρθρώνει γόνιμο και ουσιώδες αντιπολιτευτικό λόγο.

Χαρακτηριστική περίπτωση η τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλισμών της Βουλής όπου έγινε ενημέρωση για την πορεία κατάρτισης των συμβάσεων για τα 6 επιπλέον Rafale και τις 3 φρεγάτες Belharra. Ουδείς εκ της αντιπολιτεύσεως ασχολήθηκε σοβαρά με το μείζον θέμα της συμπαραγωγής και την ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας σε νέα πρότυπα. Κανένα ενδιαφέρον, καμία σημασία…

Στους Γάλλους 6 δις χωρίς αντιστάθμισμα

Δυστυχώς η απουσία ουσιαστικής συζήτησης για το στρατηγικό βάθος που θα πρέπει να αναπτύξει η εγχώρια αμυντική βιομηχανία ώστε τα δυο συγκεκριμένα μείζονα γαλλικά εξοπλιστικά προγράμματα να αποτελέσουν ευκαιρία για ουσιαστικές συμπαραγωγές στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, καταδεικνύουν την ένδεια του συνόλου του πολιτικού προσωπικού που αντιμετωπίζει τις αμυντικές προμήθειες ως ευκαιρία πλουτισμού ολίγων και πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης κυρίως των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα:

1. Η απόκτηση νέων μαχητικών RAFALE, δημιουργεί την ανάγκη αλλά και την ευκαιρία δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Κέντρου παροχής εργασιών συντήρησης, επισκευών και αναβαθμίσεων. Ενός <Island> δηλαδή όπου θα εγκατασταθούν εταιρείες ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες του προγράμματος. Αυτό το κέντρο θα μπορούσε να δημιουργηθεί είτε σε ιδιόκτητο χώρο ή να παραχωρηθεί από το υπουργείο Άμυνας στη περιοχή της Βοιωτίας . Χωροταξικά θα μπορούσε να γειτνιάζει με την 114 ΠΜ στην Τανάγρα όπου και θα επιχειρούν τα RAFALE, ενώ η διοίκηση θα μπορούσε κάλλιστα να ελέγχεται από ελληνική ιδιωτική Αμυντική Βιομηχανία με υπαρκτή δράση συνεργασίας με τους Ευρωπαίους κατασκευαστές DASSAULT, MBDA, SAFRAN, THALES.

2. Το Κέντρο αυτό πέραν των υπηρεσιών που θα προσέφερε για τα αεροσκάφη RAFALE και MIRAGE, θα μπορούσε να είναι εστιασμένο στα Ευρωπαϊκά Οπλικά Συστήματα προσφέροντας υπηρεσίες και σε επιπλέον τομείς όπως είναι τα ελικόπτερα, τα μη-επανδρωμένα εναέρια οχήματα, τα συστήματα εναέριας επιτήρησης και εκπαίδευσης σε διάφορα επίπεδα…

3. Με ορίζοντα την απόκτηση 40 μαχητικών αεροσκαφών έως το 2025 όπως έχει θέσει το υπουργείο Άμυνας , θα μπορούσε να είχε ξεκινήσει συζήτηση για συνεργασία και με χώρες χρήστες Γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών όπως είναι η Αίγυπτο , η Ινδία, τα Εμιράτα ώστε η Ελλάδα να συμμετάσχει στη συμπαραγωγή των νέων μονάδων με πολλαπλά οφέλη για την Εγχώρια Αμυντική Βιομηχανία και την εξασφάλιση της Εφοδιαστικής Αλυσίδας.

4. Υποστήριξη των νεοαποκτηθέντων αεροσκαφών (FOS) σε διάφορα υποσυστήματα όπως αυτά των κινητήρων, των οπλικών συστημάτων κλπ. Παροχή εξειδικευμένου προσωπικού επί τεχνικών θεμάτων στις Μονάδες αλλά και παροχή 24/7 helpdesk.

5. Απαίτηση για μεταφορά τεχνογνωσίας. Λόγω της μερικής απόκτησης μεταχειρισμένων αεροσκαφών η ανάγκη για υποστήριξη των συστημάτων τους κρίνεται απολύτως αναγκαία. Επομένως, η ύπαρξη τεχνογνωσίας σε εγχώριες Αμυντικές Βιομηχανίας θα μείωνε στο ελάχιστο το κόστος συντήρησης με ταυτόχρονη διασφάλιση της εφοδιαστικής αλυσίδας.

6. Ουδεμία ουσιαστική συζήτηση έχει ξεκινήσει για συμμετοχή άμεσα στο πρόγραμμα ανάπτυξης νέου Μαχητικού Αεροσκάφους 6ης Γενιάς FCAS, ώστε η Ελλάδα να καταστεί ισότιμος εταίρος κι όχι πελάτης όπως παραδοσιακά συμβαίνει.

7. Η έρευνα για πιθανή συνέχιση συμμετοχής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα nEUROn κάθε άλλο παρά απασχολεί τα μέλη της επιτροπής εξοπλισμών.

8. Απαίτηση από πλευράς ΥΠΕΘΑ στους primes για συμμετοχή/σύμπραξη της Εγχώριας
Αμυντικής Βιομηχανίας στα νέα εξοπλιστικά προγράμματα.

9. Ουσιαστική υποστήριξη από τις Ευρωπαϊκές βιομηχανίες στον τομέα του διαστήματος.

10. Η συμπαραγωγή για τις φρεγάτες Belharra που προτείνει και συζητάει η NAVAL GRUP με ελληνικές εταιρίες περιορίζεται σε μηχανουργικό έργο και απέχει παρασάγγας από τον χώρο της υψηλής τεχνολογίας που θα ωθούσε την εγχώρια αμυντική βιομηχανία σε άλλα επίπεδα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΥΣΕΑ: Νέοι αρχηγοί σε Πυροσβεστική και Αεροπορία

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) συνεδρίασε σήμερα υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με αντικείμενο...

Ετήσιες τουρκικές ασκήσεις σε ελληνικές περιοχές του Αιγαίου!

Πιστή… στις παραδόσεις της η Τουρκία, ακόμα μία φορά καταλαμβάνει ελληνική κυριαρχία για έναν...

«Όχι» του ΝΑΤΟ στις απαιτήσεις της Ρωσίας! Τα χειρότερα έρχονται…

Το ΝΑΤΟ «δεν θα συμβιβαστεί» σε ενδεχόμενη επέκταση στην Ουκρανία, τη Γεωργία και άλλες...

Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ την Πέμπτη υπό την προεδρία Μητσοτάκη

Στις 10 το πρωί της Πέμπτης θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ για τις τακτικές κρίσεις...

Ντροπή! Μετέτρεψαν την «αφρόκρεμα» των ειδικών δυνάμεων σε κομπάρσο της αποτυχημένης κυβέρνησης!

Είναι οι επίλεκτοι υπερασπιστές του έθνους. Η κορυφή των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων. Οι ορκισμένοι...

Επικίνδυνη εξέλιξη: Πακιστάν, Τουρκία και Κίνα σε συμπαραγωγή επιθετικών όπλων

Του Ανδρέα ΜουντζουρούλιαΣύμφωνα με λογαριασμό που έχει στενές σχέσεις με τον Πακιστανικό στρατό, Πακιστάν,...

«Βόμβα» από το Forbes: Η Τουρκία μπορεί να αγοράσει μαχητικά από Πακιστάν και Κίνα!

Του Ανδρέα ΜουντζουρούλιαΣημαντικές πληροφορίες από τον Paul Iddon για το Forbes, o οποίος έδωσε...

Εθνικός κίνδυνος: Οι Πακιστανοί οργανώνουν κοινές ασκήσεις με Τουρκία και Κίνα

Γράφει ο Ανδρέας ΜουντζουρούλιαςΗ Τουρκία έχει μια παραδοσιακή καλή σχέση με το Πακιστάν. Ουσιαστικά,...

Στόχος η «καρδιά» του Αιγαίου – Νέα προκλητική τουρκική NAVTEX!

Αλλά εμείς θέλουμε και ξεκινάμε διάλογο...

Νέο πισώπλατο χτύπημα από τις ΗΠΑ: Η Κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει την πώληση F-16 στην Τουρκία

Γράφει ο Ανδρέας ΜουντζουρούλιαςΜετά την Αμερικανική τορπίλη στον αγωγό East Med, όπου η Ουάσιγκτον...

Στρατηγική συνεργασία για τις THEON SENSORS™ και EOTECH®

Η THEON SENSORS™ και η EOTECH® συνάπτουν στρατηγική συνεργασία  για συμπαραγωγή οργάνων νυχτερινής όρασης...

Η Τουρκία ετοιμάζει «θηλιά»: Μετά την Αλβανία, στρέφεται στον Χαφτάρ!

Σοβαρότατες αποκαλύψεις έκανε ο διευθυντής της εφημερίδας «δημοκρατία» Δημήτρης Ριζούλης, μιλώντας στην εκπομπή «Alert...

Η κομματική φιέστα για τα Rafale έγινε εργαλείο στα χέρια της Τουρκίας!

Ένα λάθος στην ημερήσια διαταγή έδωσε την ευκαιρία στην Άγκυρα να καταγγείλει την Ελλάδα για... κατακτητική πολιτική!

Ανοίγεται «Κερκόπορτα» στον Έβρο και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου

Οι απόστρατοι αξιωματικοί του Στρατού, με ανακοίνωσή τους μιλούν για ίδρυση μικρών ισλαμικών πόλεων...

Τα Rafale στη Τανάγρα – «Καλωσορίσατε στο σπίτι σας»

Εν μέσω αντιδράσεων για την κυβερνητική φιέστα που στήθηκε για την άφιξη των πρώτων...

«Κερατιάτικα» ζητούν από το ελληνικό Δημόσιο για τα Leopard οι Γερμανοί

Μια προμήθεια 170 αρμάτων Leopard (Leo2Hel) το 2003 (ύψους 1,7 δις ευρώ), έχει βάλει...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Άξιος» ο μισθός του Γιάννη Πρετεντέρη

Όταν λέει κανείς ότι κάποιος αξίζει τα λεφτά που...

Εκτός «Ράδιο Αρβύλα» ο Γιάννης Σερβετάς – Το πρόβλημα υγείας του

Εκτός «Ράδιο Αρβύλα» θα βρίσκεται σήμερα ο Γιάννης Σερβετάς,...

Κύκλωμα μαστροπών πίσω από τον βιασμό

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι έρευνες τόσο για την...

Οργή στην κοινωνία για την δημοσκόπηση του Alpha!

Οργή και προβληματισμό έχει προκαλέσει τις τελευταίες ώρες η...

Τελειωμένη η Κυβέρνηση!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεφτιλίζει τους Έλληνες και έπειτα τους χαρτζιλικώνει 

Νοσηλεύτηκε με κορωνοϊό ο Φαίδων Βόβολης

Για δεύτερη φορά νόσησε από κορωνοϊό ο καρδιολόγος Φαίδων...

Εικόνες χάους: Ισχυρή έκρηξη σε κτίριο στη Συγγρού – Ακούστηκε μέχρι το Καλαμάκι!

Με εγκαύματα στο νοσοκομείο 78χρονος - Κλειστή η Λεωφόρος Συγγρού και στα δύο ρεύματα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ