Νίκος Δένδιας: «Η Τουρκία επιτέλους να σεβαστεί τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας σε Ίμβρο, Τένεδο και Κωνσταντινούπολη»

Must Read

Το δικό του μήνυμα έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας κατά τον χαιρετισμό του στην κοπή της πίτας του Συλλόγου Ιμβρίων για το νέο έτος, η οποία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, τονίζοντας πως η Τουρκία πρέπει επιτέλους να σεβαστεί πλήρως τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Ίμβρο, στην Τένεδο και στην Κωνσταντινούπολη, εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός εξήγησε πως η Τουρκία οφείλει να εκπληρώσει στο ακέραιο τις προβλέψεις του άρθρου 14 της Συνθήκης της Λωζάννης περί εγγυήσεων στον μη μουσουλμανικό γηγενή πληθυσμό, αναφορικά με τη θέσπιση καθεστώτος τοπικής αυτονομίας και αυτοδιοίκησης και την προστασία των προσώπων και της περιουσίας τους.

Παράλληλα, κάλεσε τη γειτονική χώρα «να συμμορφωθεί με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες, όπως για παράδειγμα το Ψήφισμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (1625/27.6.2008), σχετικά με τα δικαιώματα ιδιοκτησίας της ελληνικής μειονότητας στην Ίμβρο και στην Τένεδο».

«Θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε δίπλα σας, αξιοποιώντας κάθε μέσο που διαθέτουμε προς επίτευξη του σκοπού αυτού»

Στο πλαίσιο αυτό έκανε σαφές πως το Υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει να αποτελεί αρωγό των προσπαθειών τους για να διατηρηθεί ζωντανή η συλλογική μνήμη των Ιμβρίων και για να αποκατασταθούν οι αδικίες που ο Ιμβριακός Ελληνισμός έχει υποστεί από τις τουρκικές αρχές.

«Θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε δίπλα σας, αξιοποιώντας κάθε μέσο που διαθέτουμε προς επίτευξη του σκοπού αυτού» επεσήμανε και σημείωσε: «Θα συνεχίσουμε, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, να μεριμνούμε για τη στελέχωση των ομογενειακών σχολείων στην Ίμβρο, τα οποία, χάρις και στις δικές σας προσπάθειες, καλύπτουν πλέον και τις τρεις βαθμίδες σχολικής εκπαίδευσης. Ομοίως, θα συνεχίσουμε να συνδράμουμε και στην εγκατάσταση νέων οικογενειών στο νησί. Και θα συνεχίσουμε, βεβαίως, με κάθε ευκαιρία, να υπενθυμίζουμε τις δεσμεύσεις που η Τουρκία έχει αναλάβει και να αναδεικνύουμε τις αδικίες που υφίσταται ο Ιμβριακός Ελληνισμός».

Μάλιστα σημείωσε πως δείγμα της συμπαράστασης αποτελεί και η επίσκεψη σε λίγες ημέρες του υφυπουργού Εξωτερικών Ανδρέα Κατσανιώτη στην Ίμβρο, όπου θα του δοθεί η δυνατότητα να διαμορφώσει επιτοπίως εμπεριστατωμένη εικόνα και να διαβουλευθεί ως προς τις δυνατότητες που διανοίγονται σχετικά με την περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ομογενών.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This