«Δεν φτάνει να έχεις στρατό, αλλά να δηλώνεις ότι είσαι έτοιμος να τον χρησιμοποιήσεις!» (video)

Must Read

Το τι ακριβώς επιδιώκουν οι Τούρκοι με τις κινήσεις τους στο Αιγαίο, αλλά και την κυπριακή ΑΟΖ, και το πώς θα μπορούσαμε να τους αντιμετωπίσουμε ανέλυσε ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, σήμερα το πρωί σε εκπομπή του ΣΚΑΪ.

«Οι Τούρκοι είναι ξεκάθαρο τι επιδιώκουν. Το δείχνουν από τον τρόπο που κινούνται και από τις θέσεις που παίρνουν. Θέλουν να έχουν λόγο στα δρώμενα στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Θεωρούν ότι έχουν περισσότερα δικαιώματα από αυτά που τους δίνει το Διεθνές Δίκαιο. Θεωρώ ότι για να τους αντιμετωπίσουμε θέλει συνεχή πίεση, όχι μόνο προς τους Τούρκους, αλλά να εξασκούμε όλα τα διπλωματικά μας εργαλεία. Η πίεση δεν πρέπει να σταματάει».

Η εξήγηση της δήλωσης περί ισοπέδωσης

Σε συζήτηση με δημοσιογράφους, ο κ. Αποστολάκης είχε δηλώσει ότι «αν οι Τούρκοι ανέβουν σε βραχονησίδα μας, θα την ισοπεδώσουμε». Ερωτηθείς σχετικά, εξήγησε τι ακριβώς εννοούσε.

«Είχαμε μια ενημέρωση και έγινε μια συζήτηση. Με ρώτησε δημοσιογράφος αν υπάρχουν κόκκινες γραμμές. Ήταν μια υποθετική ερώτηση, υπήρχε τότε μια ένταση και μια ανησυχία. Δεν φτάνει να έχεις ένοπλες δυνάμεις, πρέπει να δηλώνεις και την πρόθεση σου ότι αν χρειαστεί θα τις χρησιμοποιήσεις. Στη κρίσιμη στιγμή να ξέρετε ότι θα είμαστε μόνοι μας. Αν χρειαστεί να γίνει κάτι, οι πρώτες κινήσεις θα είναι τι μπορούμε να κάνουμε εμείς. Το μεγάλο κομμάτι όλης της δουλειάς γίνεται στον διπλωματικό χώρο. Η προετοιμασία και η αποτροπή γίνεται κατά πολύ μεγάλο ποσοστό εκεί. Εκεί έχουμε πολλά όπλα που πρέπει να τα εξασκούμε».

Όσον αφορά την ετοιμότητα του ελληνικού στρατού, ο πρώην υπουργός δήλωσε πως «οι στρατιωτικές δυνάμεις είναι έτοιμες για οτιδήποτε συμβεί».

«Είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση, αυτό οφείλεται στο προσωπικό και στον επαγγελματισμό του και στη δύναμη και την πίστη που έχουμε για να είμαστε έτοιμοι για την αποστολή μας. Η Τουρκία έχει επενδύσει πολλά χρήματα στον εξοπλισμό. Εμείς δεν καταφέραμε να προχωρήσουμε. Είμαστε ισχυροί και στη θάλασσα και στην αεροπορία και ο στρατός είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Αν χρειαστεί, μπορούμε να τους κάνουμε μεγάλη ζημιά», είπε ο Ευάγγελος Αποστολάκης και συνέχισε:

«Δεν είναι σοφό από μεριάς τους να ξεκινήσει ένα πρόβλημα με την Ελλάδα και ένα θερμό επεισόδιο. Βέβαια, όλα αυτά που συζητάμε είναι υποθέσεις όλα. Αν εμείς δεν κάνουμε λάθη και αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις με σύνεση και ψυχραιμία δεν θα γίνει τίποτα».

Ο ίδιος, μάλιστα, ανέφερε ότι υπήρξαν πολλές επικίνδυνες στιγμές στη θητεία του, κατά τις οποίες θα έπρεπε να διαχειριστεί τις κρίσεις προσεκτικά.

«Παραλίγο να είχαμε νέα Ίμια»

«Υπήρχαν πολλές στιγμές που θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί σε Ίμια. Δεν εξαρτιόταν μόνο από το γιατί ξεκινούσαν. Αν εμείς αντιδρούμε στις προκλήσεις και δημιουργούμε κλιμάκωση, το σημείο φτάνει στα όρια και μετά ίσως είναι χειρότερο να κάνεις πίσω».

Ο ίδιος, μάλιστα, τόνισε πως χρειάστηκε να επικοινωνήσει αρκετές φορές με τον πρώην πρωθυπουργό για τα όσα συνέβαιναν στο Αιγαίο. «Χρειάστηκε να επικοινωνήσω με τον Τσίπρα, για να του πω ότι έχουμε πρόβλημα. Δεν ξέρω πόσες φορές κοιμήθηκα είναι η σωστή ερώτηση».

Όσο για τις έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ και τη συνεχή προκλητικότητα από τουρκικής πλευράς, ο κ. Αποστολάκης ανέφερε:

«Η Τουρκία θέλει να σταματήσει το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου, γιατί θα μείνει απ’ έξω. Προσπαθεί να βάλει στο τραπέζι τους και τους Τουρκοκύπριους. Σε εμάς δεν έχει φτάσει ακόμα, αλλά είναι επιδίωξη της».

https://vimeo.com/360993826

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This