6/7/2022

«Άγρια» κούρσα εξοπλισμών

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Παγκοσμίως δαπανήθηκαν 2,113 τρισ. δολάρια το 2021, παρά την πανδημία και τις επιπτώσεις στις εθνικές οικονομίες. ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία, Βρετανία και Ρωσία αντιπροσωπεύουν το 62% των αμυντικών δαπανών

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δίνει και επίσημα το έναυσμα για μία νέα, ακόμη πιο άγρια, κούρσα εξοπλισμών. Κι αυτό ενώ το 2021 οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν για έβδομη συνεχή χρονιά παρά την πανδημία και τις επιπτώσεις της στις εθνικές οικονομίες.

Παγκοσμίως δαπανήθηκαν 2,113 τρισ. δολάρια σε εξοπλισμούς. Σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου Ερευνας για τη Διεθνή Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), πέντε χώρες, ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία, Βρετανία και Ρωσία, αντιπροσωπεύουν το 62% των παγκόσμιων αμυντικών δαπανών. Η Γερμανία είναι έβδομη πίσω από τη Γαλλία. Σύμφωνα με την έκθεση, το συνολικό ποσό των αμυντικών δαπανών το 2021 αντιστοιχούσε στο 2,2 %του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ).

Σε πραγματικές τιμές -αφού αφαιρεθεί ο πληθωρισμός- οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες κατέγραψαν πέρυσι αύξηση 0,7% σε ετήσια βάση φθάνοντας τα 2,11 τρισ. δολάρια, διευκρινίζει το ινστιτούτο. «Ακόμη κι εν μέσω του αντίκτυπου της πανδημίας, οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες μεγεθύνθηκαν σε επίπεδα “ρεκόρ”» συνοψίζει ο Ντιέγκο Λόπες ντα Σίλβα, ερευνητής του SIPRI, ειδικευμένος στις στρατιωτικές δαπάνες και στην παραγωγή όπλων.

«Υπήρξε επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης σε πραγματικές τιμές λόγω του πληθωρισμού. Σε ονομαστικές τιμές, πάντως, οι στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 6,1%» προσθέτει.

ΗΠΑ και Ρωσία

Οι δαπάνες των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 3,7% του ΑΕΠ, στο 3,5% ή στα 801 δισ. δολάρια. Αυτό συμπεριλαμβάνει μείωση των κονδυλίων που δαπανήθηκαν για έρευνα και ανάπτυξη, αν και το ινστιτούτο διευκρινίζει πως η Ουάσινγκτον συνεχίζει να είναι επικεντρωμένη στις «τεχνολογίες επόμενης γενιάς». Οι ρωσικές στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 2,9%, στα 65,9 δισ. δολάρια, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, φτάνοντας στο 4,1% του ΑΕΠ. Η αύξηση αυτή βοηθήθηκε από τις υψηλότερες τιμές των υδρογονανθράκων που εξάγει η Ρωσία, καθώς προετοιμαζόταν να προχωρήσει στην εισβολή στην Ουκρανία. Το Κίεβο κατέγραψε μείωση των στρατιωτικών δαπανών του το 2021, στα 5,9 δισ. δολάρια, ωστόσο το ποσόν αυτό αντιστοιχεί στο 3,2% του ΑΕΠ της Ουκρανίας.

Ο «δράκος»

Η Κίνα βρίσκεται στη δεύτερη θέση, με παγκόσμιο μερίδιο 14%. Πέρυσι το Πεκίνο δαπάνησε περίπου 293 δισ. δολάρια για εξοπλισμούς, που ήταν 4,7% περισσότερα από το 2020. Σε σύγκριση με το 2012, αυτό σημαίνει ακόμη και αύξηση 72%. Οι στρατιωτικές δαπάνες της Κίνας αυξήθηκαν για 27η συνεχή χρονιά. Το SIPRI δεν έχει τεκμηριώσει αυτήν την αδιάκοπη ανοδική τάση για καμία άλλη χώρα στον κόσμο. Οπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, έτσι και η Κίνα επενδύει μεγάλα ποσά στην περαιτέρω ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεων και της έρευνας. Η Ινδία, η οποία κατατάσσεται στην τρίτη θέση, επένδυσε 76,6 δισ. δολάρια. Οι δαπάνες στη Βρετανία (κατάταξη 4) αυξήθηκαν κατά 3%, στα 68,4 δισ. δολάρια. Η Γερμανία (7η θέση) δαπάνησε περίπου 51,8 δισ. ευρώ για την άμυνά της το 2021. Αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 1,3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Κι άλλοι «παίκτες»

Στην Ιαπωνία οι στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 7,3%, στα 54,1 δισ. δολάρια -είναι η μεγαλύτερη αύξησή τους από το 1972-, ενώ στην Αυστραλία κατά 4%, φτάνοντας τα 31,8 δισ. δολάρια. Αύξηση των στρατιωτικών δαπανών καταγράφηκε, επίσης, στο Ιράν, όπου για πρώτη φορά μέσα σε τέσσερα χρόνια έφτασαν στα 24,6 δισ. δολάρια. Ακόμα πιο θεαματική ήταν η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της Νιγηρίας, κατά 56%, στα 4,5 δισ. δολάρια, καθώς οι Αρχές έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με πολλαπλές κρίσεις ασφαλείας – τη δράση τζιχαντιστικών οργανώσεων, συμμοριών κακοποιών και αυτονομιστικών οργανώσεων.

Η Γερμανία

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, πάντως, έχει οδηγήσει σε αλματώδη αύξηση των πωλήσεων όπλων. Ηδη τεράστια φορτία αμυντικού εξοπλισμού κατασκευής δυτικών χωρών έχουν καταλήξει στην Ουκρανία, ενώ οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αυξάνουν τις στρατιωτικές δαπάνες τους. Η Γερμανία, εγκαταλείποντας το δόγμα Μέρκελ, αύξησε τον αμυντικό προϋπολογισμό της κατά 53 δισ. Ευρώ, στα 100 δισ. ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί με 2% του γερμανικού ΑΕΠ, ενώ τις στρατιωτικές τους δαπάνες αυξάνουν, επίσης, Φινλανδία και Σουηδία.

Οι στρατιωτικές δαπάνες σε Ελλάδα και Τουρκία

Προτού ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία δημοσίευμα της γερμανικής «Die Welt» σημείωνε πως η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή των αμυντικών δαπανών, ξεπερνώντας ακόμα και τις ΗΠΑ. Οι δαπάνες της χώρας μας για τη θωράκιση της άμυνας ανήλθαν πέρυσι στο 3,8% του ΑΕΠ, σχεδόν διπλάσιες απ’ ό,τι προβλέπει ο στόχος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας για τα μέλη της (2%).

Σύμφωνα με έκθεση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, για τις αμυντικές δαπάνες των μελών της την περίοδο 2013-2020 η Ελλάδα, με 2,68% του ΑΕΠ έναντι 2,23% του ΑΕΠ το 2013, είναι μία από τις 11 χώρες που υπερέβησαν τον στόχο του 2% του ΑΕΠ. Μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες δαπανούν περισσότερο (3,73% του ΑΕΠ το 2020). Το αντίστοιχο ποσοστό της Τουρκίας ήταν 1,86% του ΑΕΠ έναντι 1,51% του ΑΕΠ το 2013. Με βάση τα στοιχεία του SIPRI η Ελλάδα δαπάνησε το 2021 το 3,9% του ΑΕΠ για εξοπλισμούς ύψους 6,8 δισ. δολαρίων, από 4,6 δισ. δολάρια το 2020. Το ποσοστό των αμυντικών δαπανών της Τουρκίας επί του ΑΕΠ ανέρχεται σε 2,1%, από 2,4% το 2020, ενώ η δαπάνη για το 2021 ανέρχεται σε 15,4 δισ. δολάρια.

Η Ελλάδα, πάντως, έχει το πέμπτο χαμηλότερο ποσοστό δαπανών για εξοπλισμούς -μόλις 12,1% των συνολικών αμυντικών δαπανών έναντι στόχου 20%, που έχει τεθεί για όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία ξοδεύει μόνο το 50,4% των συνολικών αμυντικών δαπανών της στο προσωπικό, ενώ δαπανά το 34,2% για εξοπλισμούς.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί η Ελλάδα θα ήθελε τις κορβέτες της ιταλικής Fincantieri

Σύμφωνα με πληροφορίες της γαλλικής La Tribune το Πολεμικό μας Ναυτικό μπορεί να επιλέξει...

Τρόλαραν τους Τούρκους με σήμα των Rafale και τρελάθηκαν

Αφρίζουν οι Τούρκοι με τα ελληνικά Rafale και δεν μπορούν να το κρύψουν. Κάπως...

Forbes: Η Ελλάδα αναπτύσσει ισραηλινά συστήματα για την αντιμετώπιση τουρκικών drones

«Η Ελλάδα αναπτύσσει κρυφά ισραηλινά οπλικά συστήματα για να αντιμετωπίσει τουρκικά UAV (Unmanned Aerial...

«Δύναμη για την Ελλάδα»: Εκδήλωση για τα εθνικά θέματα

Ποιά είναι η Πατριωτική Απάντηση στα προβλήματα, που πολιορκούν σήμερα τον Ελληνισμό; Η αποτυχία...

Η Άγκυρα μεταφέρει την επιθετικότητα στην Κύπρο

Στην Κύπρο μεταφέρει την επιθετικότητά της η Άγκυρα, με την έκδοση παράνομης NAVTEX που...

Περίεργο δημοσίευμα του Forbes: «’Χρειάζεται’ η Ελλάδα τους ρωσικούς S-300 στην Κρήτη;»

Ένα άρθρο το οποίο προκαλεί αρκετά ερωτηματικά ως προς τους σκοπούς που εξυπηρετεί εμφανίστηκε...

Θρήνος στην Εθνική Φρουρά: Δεν άντεξε ο 27χρονος καταδρομέας…

Στο πένθος βυθίστηκε η Εθνική Φρουρά με την είδηση ότι ο 27χρονος καταδρομέας ΣΥΟΠ...

«Αστακός» ο Έβρος!

Ενισχύεται ο έλεγχος του Εβρου από τον Ελληνικό Στρατό, ο οποίος παρέλαβε 180 Τεθωρακισμένα...

Συνολικά 29 τουρκικές παραβιάσεις στο FIR Αθηνών, μία ημέρα πριν τη σύνοδο της Μαδρίτης

Μέρα μπαίνει μέρα βγαίνει και οι Τούρκοι το χαβά τους με τις παραβιάσεις του...

Τι πρέπει να πει ο Μητσοτάκης στον Στόλτενμπεργκ, πριν φτάσουμε στην σύρραξη

Μιλώντας στην Σαμοθράκη, στο πλαίσιο του 'Economic Forum of Thrace 2022' – με επίκεντρο...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

H Δήμητρα Ματσούκα με μαγιό στην Τήνο είναι ό,τι πιο σέξι είδαμε σήμερα

Η αδερφή της Δήμητρας Ματσούκα, Μαρία, έχει ένα δικό...

Σε άθλια κατάσταση ο Αντώνης Σαμαράς

Δύσκολες ώρες ζει ο Αντώνης Σαμαράς έπειτα από την...

Κατέρρευσε ο Μητσοτάκης στο ευρωκοινοβούλιο δείχνοντας το πρωτοσέλιδο της «δημοκρατίας»

Επιβεβαιώθηκε η άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Κυριάκος...

Κι όμως, η φίλη της Ντένης Μαρκορά, Νινέτα, ήταν άνδρας!

Η Ντίνα Κώνστα, που έγραψε τηλεοπτική ιστορία με τον...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ