Απειλεί ο Ερντογάν και αγνοεί προκλητικά συμφωνίες και εθνικές εορτές

Must Read

Με ασφυκτικό κλοιό στην Κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και απειλές, η Τουρκία προσπαθεί να επιβάλλει τη θέλησή της τόσο στην Κύπρο όσο και στον ΟΗΕ σχετικά με την επίλυση του Κυπριακού.

«Όταν ξυπνούν τον γίγαντα, θα υποστούν και τις συνέπειες» κραύγασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη χθεσινή ειδική τελετή για την παράδοση της κορβέτας «Κιναλιάντα» στο τουρκικό Ναυτικό, στα ναυπηγεία Κωνσταντινούπολης.

Ο Ερντογάν αυξάνει την ένταση σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, καθώς βασική του επιδίωξη είναι η επίτευξη μιας «λύσης» που θα «βολεύει» αποκλειστικά την Τουρκία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος», η Τουρκία προχωράει ακάθεκτη σε ασφυκτική περικύκλωση της Κύπρου με τα ερευνητικά της πλοία, που ψάχνουν υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ, προκειμένου να αμφισβητήσει και να καταπατήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα, επιχειρεί να εξασφαλίσει στήριξη από τρίτους ή έστω να περιορίσει τις όποιες αντιδράσεις.

Την ίδια στιγμή εντείνει σε διπλωματικό επίπεδο την εκστρατεία διεθνούς ενημέρωσης, για να προωθήσει τις παράνομες θέσεις της. Την εκστρατεία αυτή έχει αναλάβει ο Τούρκος πρέσβης, Çagatay Erciyes (Γενικός Διευθυντής για τη διμερή πολιτική και τις ναυτιλιακές, αεροπορικές και συνοριακές σχέσεις, MFA), ο οποίος ενημερώνει τις ξένες κυβερνήσεις και τους διεθνείς οργανισμούς. Το περιεχόμενο της επιχειρηματολογίας, που παρουσιάζει η εφημερίδα, αναδεικνύει και τις προθέσεις τους για το Κυπριακό.

Στις διεθνείς σχέσεις, λοιπόν, η Τουρκία επιχειρεί διαρκώς να ανατρέψει με… επιχειρήματα το διεθνές δίκαιο, για να δικαιολογήσει τις παράνομες δραστηριότητές της στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στην παρουσίαση, ημερομηνίας 17 Σεπτεμβρίου 2019, έγινε αρχικά ιστορική αναδρομή, ενώ επιχειρήθηκε να διατυπωθεί και ο ισχυρισμός ότι οι δραστηριότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας στα ενεργειακά είναι παράνομες, παραβιάζουν τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων. Η Κύπρος, ως κράτος, κατηγορείται επειδή έχει προχωρήσει σε συμφωνίες με γειτονικά κράτη για οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) πριν τη λύση του Κυπριακού.

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», η Τουρκία παρουσιάζεται αποφασισμένη να συνεχίσει τις έρευνες και γεωτρήσεις στα δυτικά της Κύπρου, όπου βρίσκεται το πλοίο-γεωτρύπανο «Πορθητής», ενώ δεν θα είχε πρόβλημα εάν οι δραστηριότητες από την Κυπριακή Δημοκρατία και το ψευδοκράτος παγώσουν με δική τους απόφαση.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι όταν αναφέρεται σε δράσεις που παραπέμπονται, κατά τη δική τους προσέγγιση, μετά την επίτευξη συμφωνίας, τοποθετεί τρεις εναλλακτικές επιλογές: ομοσπονδία, συνομοσπονδία ή δύο κράτη. Το ενδεχόμενο δημιουργίας διζωνικής διακοινοτικής ζώνης δεν αναφέρεται πουθενά!

Όλο το πλάνο των τουρκικών θέσεων

Στην παρουσίαση σημειώνονται τα εξής:

Η Τουρκία είναι έτοιμη να ξεκινήσει συνομιλίες οριοθέτησης θαλάσσιων συνόρων με όλες τις γειτονικές χώρες εκτός από τους Ελληνοκύπριους (δηλ. όχι με τους άμεσα ενδιαφερόμενους!).
Η οριοθέτηση στα δυτικά του νησιού θα πρέπει να γίνει μετά τη συνολική λύση του κυπριακού ζητήματος, α) με ομοσπονδία, β) με συνομοσπονδία, γ) με δύο κράτη.
Τα ίσα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, ως συνιδιοκτήτων, θα πρέπει να τύχουν εγγύησης από ΤΩΡΑ.
Η τουρκοκυπριακή πρόταση συνεργασίας της 13ης Ιουλίου 2019 είναι στο τραπέζι και είναι καλή βάση για λύση.
Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά στην τουρκοκυπριακή πρόταση, στην οποία μεταξύ άλλων σημειώνονται οι βασικές αρχές:
α) Εγγενή και ισότιμα δικαιώματα στους πόρους ολόκληρου του νησιού ως συνδιοκτήτες του (σ.σ. με όποια μορφή λύσης ή μη λύσης έχουν δικαιώματα).
β) Ταυτόχρονη κατανομή των οικονομικών ωφελημάτων.
γ) Κοινή λήψη αποφάσεων.
δ) Η λύση δεν θα επηρεάσει τις νομικές και πολιτικές θέσεις.
ε) Δεν υπάρχουν άδειες εκμετάλλευσης και δραστηριότητες σε περιοχές όπου υπάρχει υπερβολική συγκέντρωση.

Παράλληλα, αναφέρεται στη σύσταση κοινής επιτροπής υπό την αιγίδα και διευκόλυνση των Ηνωμένων Εθνών και με την ΕΕ ως παρατηρητή.

Σημειώνει περαιτέρω πως τα συμβατικά δικαιώματα των εταιρειών πετρελαίου θα προστατεύονται, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία σχετικά με την κατανομή των εσόδων σε όλες τις άδειες χρήσης και θα χρειάζεται εφεξής κοινή απόφαση για όλες τις μελλοντικές δραστηριότητες. Επίσης, θέλουν να συσταθεί κοινή εταιρεία υδρογονανθράκων.

Ταυτόχρονα, η τουρκική εταιρεία πετρελαίων θα συνεχίσει και θα αυξήσει τις δραστηριότητες της σε ελληνοκυπριακές και τουρκοκυπριακές αδειοδοτημένες περιοχές, εκτός κι εάν συμφωνηθεί διαφορετικά (δηλαδή, να συμφωνηθεί πάγωμα των ερευνών/γεωτρήσεων από τις δυο πλευρές στην Κύπρο)

 

Πραγματοποιούν ασκήσεις με πραγματικά πυρά ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου

 

Ταυτόχρονα, η Άγκυρα εξέδωσε νέα παράνομη NAVTEX 1097/19, για να πραγματοποιήσει ασκήσεις με πραγματικά πυρά σε μεγάλη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Σκύρο, Ψαρά, Εύβοια και Άνδρο.

Τα χρονικά διαστήματα δέσμευσης των ανωτέρω περιοχών είναι από: 7 μέχρι 10 Οκτωβρίου, από τις 14 μέχρι τις 17 Οκτωβρίου, στις 21 του μήνα, στις 22 μέχρι 24 Οκτωβρίου, ανήμερα της εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου και το χρονικό διάστημα 30 με 31 του μήνα.

Με αυτόν τον τρόπο παραβιάζεται και το Μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ, που απαγόρευε τις ασκήσεις εν μέσω θέρους και θρησκευτικών-εθνικών εορτών.

Σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, τις επόμενες μέρες το Γιαβούζ ξεκινά τη γεώτρηση του σε νέο σημείο, αλλά και ότι η γεώτρηση του Φατίχ συνεχίζεται και έχει φτάσει κάτω από τα 4 χιλιάδες μέτρα!

Σε ομιλία του Ντονμέζ σε τελετή για την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς 2019-2020 είπε:

 «Στην ανατολική Μεσόγειο εσείς θα υπερασπιστείτε την αποφασιστικότητα, τα δικαιώματά μας, το δίκαιό μας. Σήμερα με 4 πλοία μας η σημαία μας κυματίζει σε κάθε σπιθαμή της ανατολικής Μεσογείου. Οι ομάδες μας δουλεύουν με μεγάλη αφοσίωση μέρα- νύχτα για να δώσουν τα χαρμόσυνα νέα στον λαό μας. Το Γιαβούζ τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει την γεώτρηση του στο νέο του σημείο. Και το Ορούτς Ρέις ολοκλήρωσε το 30% της εργασίας του στη δική του περιοχή ανατολικά της Αττάλειας. Και το Φατίχ αυτή τη στιγμή έφτασε κάτω από τα 4 χιλιάδες μέτρα. Κάθε τρυπάνι που χτυπάμε υπόγεια είναι υπογραφή για το φωτεινό μέλλον της Τουρκίας. Κάτω από αυτή την υπογραφή υπάρχει ο μόχθος και η πίστη των 82 εκατομμυρίων».

Συνάντηση προέδρου της Βουλής, Κ. Τασούλα με τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα

Και ενώ τα νέα από την Τουρκία δεν δείχνουν να υποστηρίζεται το καλό κλίμα με την Ελλάδα, ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, υποδέχθηκε τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα, Μπουράκ Οζουγκεργκίν, σε προγραμματισμένη εθιμοτυπική συνάντηση.

«Η επανεκκίνηση των σχέσεων της χώρας μας με την Τουρκία θα άξιζε τον κόπο από κάθε πλευρά να υποστηριχθεί, ώστε ιδεωδώς να προχωρήσουν χωρίς εντάσεις και χωρίς προκλήσεις», ανέφερε ο κ. Τασούλας.

«Ήθελα να καλωσορίσω τον αξιότιμο πρέσβη της Τουρκίας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, σε μια ενδιαφέρουσα περίοδο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπου επιχειρείται μια επανεκκίνηση των σχέσεων της χώρας μας με την Τουρκία, η οποία θα άξιζε τον κόπο από κάθε πλευρά να υποστηριχθεί, ώστε ιδεωδώς, χωρίς εντάσεις, χωρίς προκλήσεις, να προχωρήσουμε στις διμερείς μας σχέσεις», ανέφερε ειδικότερα ο κ. Τασούλας και πρόσθεσε ότι αυτή η πρόκληση της επανεκκίνησης των σχέσεών Ελλάδας-Τουρκίας άπτεται και του Ελληνικού Κοινοβουλίου, άπτεται του ενδιαφέροντος των δύο λαών, «και αξίζει τον κόπο καθένας από εμάς, μέσα από τη δική του αρμοδιότητα, να συμβάλει σε αυτή».

Από την πλευρά του, ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα, Μπουράκ Οζουγκεργκίν, ανέφερε: «Είναι τιμή μου που βρίσκομαι στο ένδοξο Ελληνικό Κοινοβούλιο, δεδομένου ότι καταρχήν είναι η πρώτη φορά που συναντιόμαστε και δεύτερον λόγω του υψηλού αριθμού των ψήφων που λάβατε κατά την επιλογή σας». Και πρόσθεσε: «Τα λόγια σας είναι πράγματι πολύ ενθαρρυντικά, όσον αφορά την επανεκκίνηση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας προς όφελος και των δύο λαών. Ελπίζω ότι η συνάντηση αυτή και το ηθικό σας κύρος θα αποτελέσουν έναυσμα και βάθρο για την επίτευξη αυτού του στόχου. Υπάρχουν, βεβαίως, θέματα για συζήτηση, αλλά ξεκινούμε από τη βάση την οποία είπατε, ότι είναι πολύ ενθαρρυντικό που συναντιόμαστε εδώ σήμερα».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This