Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020

Μέχρι που θα φτάσει το θράσος τους; Οι Τούρκοι θέλουν (και) την περιοχή ανατολικά της Καρπάθου

Ανάγνωση: 2 λεπτά

Η τουρκική προκλητικότητα επεκτείνεται, πλέον, εκτός από το «μέτωπο» της Κύπρου και σε αυτό του Αιγαίου.

Συγκεκριμένα, η Άγκυρα, με νεότερη αγγελία προς ναυτιλομένους, ανακοίνωσε πως η Ελλάδα δεν έχει κανένα δικαίωμα ανοικτά της Καρπάθου και ο μόνος αρμόδιος για τον έλεγχο της περιοχής είναι η ίδια, αναφέροντας χαρακτηριστικά τα εξής:
«Μη εξουσιοδοτημένος σταθμός εξέδωσε NAVTEX με αριθμό ΗΑ13-543.2019 που εμπίπτει μέσα σε περιοχή τουρκικής NAVTEX. Ο σταθμός της Αττάλειας έχει την δικαιοδοσία να εκδίδει NAVTEX στην περιοχή. Ο σταθμός του Ηρακλείου δεν έχει εξουσιοδότηση να εκδίδει μηνύματα NAVTEX μέσα σε τουρκική περιοχή υπηρεσιών NAVTEX», όπως χαρακτηρίζει την περιοχή μεταξύ Καρπάθου και Ρόδου.

Το δεδομένο είναι ότι από τις 8 μέχρι και τις 9 του μήνα οι δύο χώρες έχουν δεσμεύσει την ίδια περιοχή -η Τουρκία παράνομα- για ασκήσεις με πραγματικά πυρά, τις ίδιες ώρες.

Την ίδια ώρα το αντιτορπιλικό του 6ου Στόλου USS Gonzalez (DDG-66) κλάσης Arleigh Burke αναφέρουν πληροφορίες ότι στέλνει το αμερικανικό Ναυτικό στη «διακεκαυμένη» περιοχή ανατολικά της Καρπάθου, όπου στις 13 Οκτωβρίου το ρωσικό Ναυτικό πρόκειται να πραγματοποιήσει ναυτικές ασκήσεις σε περιοχή όπου πλήρως αρμόδια είναι η Ελλάδα.

Το αντιτορπιλικό βρίσκεται στην Λάρνακα όπου κατέπλευσε προχθές στο πλαίσιο της «υποστήριξης των αμερικανικών συμφερόντων» στον χώρο επιχειρήσεων του 6ου αμερικανικού Στόλου που έχει έδρα την Νάπολη της Ιταλίας.

Οι ΗΠΑ συντάσσονται με την ελληνική πλευρά

Το γεγονός της παρουσίας του αμερικανικού αντιτορπιλικού στην περιοχή δείχνει ότι οι ΗΠΑ συντάσσονται με την ελληνική θέση περί μοναδικού δικαιώματος της Ελλάδας να εκδίδει σχετικές άδειες από τον Σταθμό Ηρακλείου για την συγκεκριμένη περιοχή.

Η επιλογή εκ μέρους της Τουρκίας της περιοχής ανατολικά Καρπάθου-νότια Ρόδου για την άσκηση του ρωσικού Ναυτικού δεν είναι φυσικά τυχαία, καθώς η Άγκυρα έχει δηλώσει μονομερώς στον ΟΗΕ ότι το εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας της φθάνει μέχρι εκεί, αλλά και ότι το απώτατο όριό της θα ορισθεί μετά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και μεταξύ των άλλων χωρών της περιοχής!

Με βάση αυτή τη δήλωση, αφήνει το «παράθυρο» ανοικτό για διεκδίκηση υφαλοκρηπίδας μέχρι και νότια της Ιεράπετρας, με την Ελλάδα να είναι περίπου απούσα χωρίς καν να λαμβάνεται υπόψη.

Σπάμε τα στεγανά της ενημέρωσης! Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Η δύναμή μας είστε εσείς! Γίνετε ενεργά δημοσιογράφοι του newsbreak.gr! Στείλτε μας ειδήσεις, βίντεο και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γιώργος Χαρβαλιάς
Γιώργος Χαρβαλιάς
Δημήτρης Σέργιος
Δημήτρης Σέργιος
Απόστολος Κρητικόπουλος
Απόστολος Κρητικόπουλος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ