Οι «οικοπεδοφάγοι» Τούρκοι έτοιμοι να… τρυπήσουν την κυπριακή ΑΟΖ

Must Read

Η Συρία ήταν μόνο η αρχή για την Τουρκία.

Μετά την επίτευξη του στόχου της να αποσυρθούν οι Αμερικανοί από την Βόρεια Συρία και να μπορεί, πλέον, να επιβάλει ελεύθερα «ζώνη ασφαλείας» σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων στο σύνολο της συνοριογραμμής της, η γειτονική χώρα, ακολουθώντας την ίδια στρατηγική, δείχνει πανέτοιμη να προχωρήσει άμεσα σε νέες επιθετικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Το πρωί της Δευτέρας 07/10, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, τόνισε, για άλλη μια φορά, πως το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» βρίσκεται ήδη στο κυπριακό θαλάσσιο οικόπεδο και προετοιμάζεται για δράση, ανάβοντας φωτιές.

«Το Γιαβούζ έχει φτάσει στην περιοχή και σήμερα ή αύριο θα ξεκινήσει τη νέα γεώτρηση. Δεν υπάρχει καμία δύναμη που να μπορεί να μας εμποδίσει να σταματήσουμε την ερευνητική μας δουλειά. Θα ψάξουμε και θα δούμε τι υπάρχει στην περιοχή», δήλωσε ο Ντονμέζ, όταν ερωτήθηκε για τη δράση της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Μιλώντας στη 10η Σύνοδο Ενέργειας της Τουρκίας, ο Φατίχ Ντονμέζ ανέφερε ότι «το Γιαβούζ, δόξα τον Αλλάχ, έφτασε το Σάββατο. Πρώτα ο Αλλάχ, σήμερα ή αύριο θα ξεκινήσει την γεώτρησή του. Το τελευταίο για το οποίο οι στρατηγικοί μας εταίροι μπορούν να μας επικρίνουν, είναι η μη συμμόρφωση της Τουρκίας στο διεθνές δίκαιο».

Και, συνεχίζοντας στο ίδιο ύφος, δήλωσε ότι «το δικαίωμα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο είναι καταγεγραμμένο στα Ηνωμένα Έθνη. Δεν θα δώσουμε πέρασμα στην ενεργειακή πειρατεία στην Μεσόγειο».

Οι Τούρκοι ακαδημαϊκοί υποστηρίζουν τη γραμμή της κυβέρνησης Ερντογάν

Κι ενώ το θερμόμετρο στην Ανατολική Μεσόγειο ανεβαίνει στα ύψη, Τούρκοι ακαδημαϊκοί επαναλαμβάνουν πως η αποστολή του «Γιαβούζ» δείχνει τη βούληση της Τουρκίας να μην υποχωρήσει παρά τις πρόσφατες προειδοποιήσεις του Μάικ Πομπέο και το αυστηρό μήνυμα που έστειλε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Αθήνα.

Ο καθηγητής Γκιουνέι υποστήριξε ότι «εκείνοι που κάνουν παράνομες δραστηριότητες στην ανατολική Μεσόγειο, είναι οι Ε/κ (Ελληνοκύπριοι)», προσθέτοντας ότι «και το βόρειο μέρος του νησιού και το νότιο έχουν δικαιώματα στους υδρογονάνθρακες» και πως «από το 2003, η “Ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου” το αγνοεί αυτό».

«Όπως μετά την “ειρηνευτική επιχείρηση της Κύπρου” το 1974, οι Ε/κ έκαναν προπαγάνδα ότι η Τουρκία είναι κατοχική δύναμη και σήμερα συνεχίζουν να κάνουν το ίδιο για τα πεδία θαλάσσιων αρμοδιοτήτων», υποστήριξε.

Και συνέχισε, λέγοντας ότι «τα πεδία θαλάσσιων αρμοδιοτήτων, είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν έχει επιλυθεί ακόμη», ενώ ισχυρίστηκε ότι «οι Ε/κ στο πλαίσιο της ίδιας μαύρης προπαγάνδας, προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα».

Την ίδια στιγμή, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μπιλκέντ, Χακάν Μπέρουμεντ δήλωσε ότι «η τουρκική πλευρά έχει μεγάλη επιθυμία να βρει φυσικό αέριο και κάνει ό,τι χρειάζεται. Εκεί δεν είναι ένα άδειο πεδίο, η “Ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου” (Κυπριακή Δημοκρατία) δεν μπορεί να βάζει άλογα να τρέχουν κατά το δοκούν».

Ο Τούρκος καθηγητής είπε πως, η ανακάλυψη φυσικού αερίου από την τουρκική πλευρά ή άλλους στην ανατολική Μεσόγειο θα αλλάξει τις ισορροπίες, αναφέροντας ότι «θα αλλάξουν όλα αν η Τουρκία βρει και εκμεταλλευτεί το φυσικό αέριο».

«Επειδή η εξεύρεση αποθεμάτων υδρογονανθράκων θα αυξήσει τόσο τα οικονομικά, όσο και τα πολιτικά οφέλη, τόσο για την Τουρκία όσο και για την “ΤΔΒΚ”, δεν φαίνεται ότι η τουρκική πλευρά θα εγκαταλείψει τις δραστηριότητες έρευνας. Αν υπάρχει θα το βρουν, είναι σίγουρο. Η τεχνολογία και τα πλοία που χρησιμοποιούμε είναι πλήρως εξοπλισμένα. Ακόμη και αν η Τουρκία δυσκολεύεται πότε-πότε, θα τα ξεπεράσει αυτά. Έχει εξασφαλίσει διεθνή στήριξη από πλευράς μηχανικών και τεχνολογίας», υποστήριξε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This