Κυριακή 13/6/2021

To τουρκικό ναυτικό περικύκλωσε με NAVTEX την Κύπρο και οι «σύμμαχοι»… σφύριζαν αδιάφορα

Περικυκλωμένη από περίπου 20 ναυτικές μονάδες, φρεγάτες, πυραυλάκατους και υποβρύχια της Τουρκίας ήταν χθες η Κύπρος, που, παρά τις διαβεβαιώσεις για… στήριξη των δυτικών δεν είδε κανένα πολεμικό τους πλοίο στην ευρύτερη περιοχή.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», η τουρκική παρουσία στην κυπριακή ΑΟΖ, τη στιγμή που απουσιάζουν από αυτήν ακόμη και οι δυνάμεις που έχουν άμεσα οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή, υποδηλώνει επιλογή. Τρίτες χώρες, όπως η Γαλλία ή οι ΗΠΑ, επιθυμούν να αποφύγουν το παιχνίδι της στρατικοποίησης της κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο η Τουρκία επιδιώκει.

Και φυσικά, η εντολή για τον ναυτικό κλοιό των τουρκικών πλοίων «τρέχει» παράλληλα με την προετοιμασία του «Γιαβούζ» για γεώτρηση στο οικόπεδο 7 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα μέτρα που εξετάζει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) και θα τεθούν υπόψη των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επόμενη Δευτέρα θα είναι εκ των πραγμάτων περιορισμένα, καθώς θα αφορούν κατά κύριο λόγο τις σχέσεις της Άγκυρας με τις Βρυξέλλες και όχι της Τουρκίας με τα μεγάλα κράτη της Ευρώπης.

Παρά τα μέτρα του περασμένου Ιουλίου (διακοπή των συνεδριάσεων υψηλού επιπέδου Ε.Ε. – Τουρκίας, μείωση προενταξιακών κονδυλίων και δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων), μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες εξακολουθούν να επενδύουν στην τουρκική οικονομία, καθιστώντας έτσι τις αποφάσεις αυτές περίπου ασήμαντες.

Δεδομένου ότι η Τουρκία διατυμπανίζει ότι χρειάζεται περισσότερα κονδύλια για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, αλλά και ότι η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να δέχεται γκιουλενιστές, για να μειωθούν οι ροές από τα τουρκικά παράλια, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι το «παζάρι» της επόμενης εβδομάδας ανάμεσα στους «27» δεν θα είναι εύκολο.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρου: «Εισβολή στα χωρικά ύδατα της Κύπρου η δραστηριότητα της Τουρκίας»

Ως εισβολή στα ύδατα της Κύπρου χαρακτήρισε τη συνεχή δραστηριότητα της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Είναι μια εισβολή στα ύδατα της Κύπρου, σίγουρα, η οποία το κύριο χαρακτηριστικό της είναι ότι αμφισβητεί και παρεμποδίζει την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας», τόνισε ο κ. Προδρόμου.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον κίνδυνο ενός επεισοδίου στην περιοχή, τόνισε ότι επεισόδιο είναι και όταν μπαίνουν τουρκικά πλοία σε οριοθετημένο τεμάχιο. Ο κ. Προδρόμου υπογράμμισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει αποφασίσει ότι πέραν της καταδίκης της τουρκικής προκλητικότητας, θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και τις δραστηριότητες της Άγκυρας «και έχουν ληφθεί και αποφάσεις που ισχύουν».

Μάλιστα, όπως είπε, τις επόμενες ημέρες ο κ. Τουσκ θα επισκεφθεί τη Λευκωσία.

Μια ημέρα μετά την 7η τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου στο Κάιρο, ο κ. Προδρόμου εξήγησε ότι η Τουρκία ενοχλείται ιδιαίτερα από την συνεργασία και τη σθεναρή στάση της Αιγύπτου, «διότι η Αίγυπτος είναι μια ισχυρή χώρα, διεθνής δύναμη και διακυβεύεται εκεί αυτό το οποίο προσπαθεί να κάνει ο κ. Ερντογάν: ηγεμόνευση και ποδηγέτηση του ισλαμικού χώρου».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ