Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2021

Ο Ακάρ εκτοξεύει νέες απειλές: «Αν χρειαστεί θα κάνουμε στην Κύπρο, ότι κάναμε πριν από 45 χρόνια»

Με αφορμή την παρουσία του στην 36η επέτειο ίδρυσης του ψευδοκράτους στη βόρεια Κύπρο, ο Χουλουσί Ακάρ βρήκε την ευκαιρία να εκτοξεύσει νέες απειλές προς… πάσα κατεύθυνση.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, κατά την ομιλία του, δήλωσε ξεκάθαρα πως η χώρα του, αν χρειαστεί, «δεν θα σιωπήσει για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκύπρων, όπως έκανε πριν 45 χρόνια».

«Η Τουρκία υποστηρίζει πως στην ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο, η αρμοδιότητα των θαλάσσιων περιοχών, η ισότητα των κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά και η ισότιμη διανομή του φυσικού πλούτου, θα πρέπει να καθοριστούν με τη συμφωνία όλων των παράκτιων κρατών. Από την αρχή υποστηρίζουμε αυτό», ανέφερε σε άλλο μέρος της ομιλίας του ο Ακάρ.

Διαβάστε επίσης: Χωρίς τέλος οι τουρκικές προκλήσεις: Νέες παραβιάσεις από αέρος – Άρχισε γεωτρήσεις το Φατίχ στην κυπριακή ΑΟΖ

Παράλληλα, ο υπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο της άρσης των εγγυήσεων στα πλαίσια της επίλυσης του Κυπριακού, υποστηρίζοντας ότι «Η Κύπρος αποτελεί ένα εθνικό θέμα για εμάς. Στα πλαίσια αυτά η Τουρκία μαζί με την Ελλάδα και την Αγγλία είναι εγγυήτρια χώρα. Η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι εγγυήτρια δύναμη και είμαστε αποφασισμένοι όπως και χθες έτσι και σήμερα να τηρούμε τις υποχρεώσεις μας στα πλαίσια αυτά και στο όνομα της ειρήνης. Ελπίζουμε πως η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσουν να ενεργούν, σεβόμενες το διεθνές δίκαιο, στα πλαίσια των σχέσεων καλής γειτονιάς. Τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο, η Τουρκία σέβεται τους νόμους καλής γειτονιάς και το διεθνές δίκαιο».

«Όπως δεν σιωπήσαμε πριν 45 χρόνια και απαντήσαμε και κάναμε αυτό που πρέπει στα βάσανα που πέρασαν οι Τουρκοκύπριοι αδελφοί μας και σήμερα, με τα ίδια συναισθήματα και σκέψεις, είμαστε αποφασισμένοι να προστατέψουμε τα δικαιώματα και συμφέροντα των αδελφών μας», συμπλήρωσε.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ