Κάθε κουβέντα του Τσαβούσογλου και μια απειλή: «Δεν πήραμε τους S-400 για να τους κρατήσουμε στο κουτί…»

Must Read

Η Τουρκία δεν αγόρασε τα ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας (S-400) για να «τα κρατήσει στο κουτί». Αυτή είναι η πιο πρόσφατη απάντηση του υπουργού Εξωτερικών της γείτονος στις αμερικανικές εκκλήσεις για μη ενεργοποίηση των συστοιχιών πυραύλων που της παρέδωσε η Μόσχα.

«Δεν αγοράζεις ένα προϊόν για να το κρατήσεις στο κουτί. Έχουμε ανάγκες», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα.

Χθες, Τρίτη, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάικ Πομπέο χαρακτήρισε «ανησυχητικό» το γεγονός ότι η Τουρκία είχε αρχίσει την προηγουμένη (τη Δευτέρα) να δοκιμάζει εν μέρει τους S-400, καλώντας την Άγκυρα «να μην προχωρήσει στην πλήρη λειτουργία» του ρωσικού συστήματος.

Ο Τσαβούσογλου επανέλαβε σήμερα πως η Τουρκία είναι ανοικτή στην αγορά συστημάτων Πάτριοτ, που είναι ανταγωνιστικά προς αυτά των ρωσικών S-400, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες δώσουν «εγγυήσεις» για την από κοινού παραγωγή τους (ο Τούρκος ψάχνει για έσοδα, αφού οι Αμερικανοί «πέταξαν» τη χώρα του έξω από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35 μετά την παραλαβή των πρώτων S-400) και αν το Κογκρέσο δεσμευθεί ότι δεν θα εμποδίσει την πώληση.

«Στη χειρότερη περίπτωση, αν δεν μπορούμε να αγοράσουμε τα F-35, θα αναζητήσουμε εναλλακτικές. Δεν μπορείτε να αρνείστε να μας τα πουλήσετε και να μας λέτε να μην κοιτάμε αλλού», δήλωσε ευθαρσώς ο Τσαβούσογλου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν κυρίως πως οι S-400 δεν είναι συμβατοί με τους εξοπλισμούς του ΝΑΤΟ, μέλος του οποίου είναι και η Τουρκία, και θέτουν σε κίνδυνο τα τεχνολογικά μυστικά του αμερικανικού μαχητικού αεροσκάφους F-35, 100 από τα οποία έχει παραγγείλει ο τουρκικός στρατός.

Η Τουρκία τελεί ούτως ή άλλως υπό την απειλή αμερικανικών κυρώσεων εξαιτίας ενός νόμου που εγκρίθηκε το 2017 από το Κογκρέσο των ΗΠΑ και προβλέπει αυτόματα μέτρα σε βάρος οποιασδήποτε χώρας αγοράζει ρωσικούς εξοπλισμούς.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε, ωστόσο, τον Οκτώβριο πως η Άγκυρα θα μπορούσε να αποφύγει τις κυρώσεις, αν επιλέξει να μην ενεργοποιήσει τα ρωσικά συστήματα.

Οι Τούρκοι ηγέτες, ωστόσο, επαναλαμβάνουν τις τελευταίες εβδομάδες ότι οι S-400 θα χρησιμοποιηθούν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, βέβαια, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, δήλωσε χθες σε φόρουμ του Βερολίνου ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει τα ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 ξεχωριστά από τα συστήματα του ΝΑΤΟ.

«Οι S-400 δεν θα ενσωματωθούν στα συστήματα ασφάλειας ή άμυνας του ΝΑΤΟ», ανέφερε.

Ο Καλίν ανέφερε ότι η Τουρκία δεν θεωρεί τους S-400 απειλή για το πρόγραμμα προμηθειών αμερικανικών μαχητικών F-35, στους οποίους συμμετείχε και η ίδια…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This