4-7-2020

Ναυτική και αεροπορική βάση στην κατεχόμενη Κύπρο ονειρεύονται οι Τούρκοι

Η τουρκική προκλητικότητα πολλαπλασιάζεται καθημερινά απ’ όλες τις πλευρές. Αυτό δείχνουν τα όσα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από την συνάντηση της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην χώρα.

Όλα τα πολιτικά κόμματα της Τουρκίας έδειξαν εθνική ομοψυχία και τόνισαν πως θα στηρίξουν την αγορά των S-400, διότι «αντιλήφθηκαν ποια θα είναι η υψηλή στρατηγική της χώρας τους για τα επόμενα 50 χρόνια»!

Αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει τρία συστατικά στοιχεία: «Καστελόριζο, Κύπρος και S-400»!

Κατά την ενημέρωση ήταν παρόντες ο Τούρκος ΑΓΕΕΘΑ, ο Α/ΓΕΝ, ο Α/ΓΕΑ και ο Α/ΓΕΣ, οι οποίοι ενημέρωσαν τους ηγέτες των τουρκικών πολιτικών κομμάτων με κάθε λεπτομέρεια για τα ελληνοτουρκικά, τα τεκταινόμενα στην κυπριακή ΑΟΖ και το παίγνιο της ανατολικής Μεσογείου. Φυσικά, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στους S-400 και τις σχέσεις με ΗΠΑ.

Όπως ειπώθηκε, όλοι αντιλήφθηκαν, μετά την ενημέρωση αυτή, γιατί το «συγκεκριμένο αντιαεροπορικό σύστημα πρέπει να αγοραστεί»!

Μάλιστα, οι ακροδεξιοί εθνικιστές Ντεβλέτ Μπαχτσελί και Μουσταφά Ντεστιτζί του κόμματος ΒΒP στην Τουρκία τόνισαν δημόσια πως η Τουρκία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κάνει πίσω στο θέμα των S-400.

«Oτιδήποτε και αν συμβεί, με όποιον τρόπο κι αν οι ΗΠΑ μας απειλήσουν και οποιοδήποτε εμπάργκο μας επιβάλλουν, οι S-400 θα έρθουν εδώ.

Αν τους ακυρώσουμε, θα πληρώσουμε βαρύ τίμημα».

Η Άγκυρα διαμορφώνει την υψηλή της στρατηγική για τα επόμενα 40-50 χρόνια στην ανατολική Μεσόγειο αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Star και τονίζει:

“Ο κύριος λόγος είναι οι ενεργειακοί πόροι. Η πλειοψηφία αυτών βρίσκονται μεταξύ Καστελορίζου και Κύπρου Πετρέλαιο, φυσικό αέριο βρίσκονται όλα εκεί. Με μια πρόχειρη εκτίμηση γύρω στα 3 τρισ. δολάρια.

Είναι ένα από τα 3 μεγάλα κέντρα του κόσμου μετά την Νότια Σινική Θάλασσα και την Αρκτική. Για το λόγο αυτό πρέπει να κατασκευαστεί ναυτική και αεροπορική βάση στην Κύπρο (σσ Κατεχόμενα), που θα παρέχουν διευκολύνσεις και λογιστική υποστήριξη. Από εκεί θα μπορούν να απογειώνονται τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας UAV.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας θα υλοποιήσουν την στρατηγική μας. Δεν πρόκειται να κάνουμε υποχωρήσεις. Τα γεωτρύπανα μας “Fatih” και “Yavyz” θα συνεχίσουν τις εξερευνήσεις τους. Ίσως δημιουργηθεί στρατιωτική συμμαχία εναντίον μας, αλλά αυτή θα παραμείνει στα χαρτιά. Έχουμε, πλέον, εναλλακτικά μέτρα με τους S-400.

Μπορούμε να εγκλωβίσουμε μαχητικά από ΗΠΑ-Ισραήλ-Αίγυπτο, Ελλάδα, Γαλλία και άλλους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελένη Παπαδοπούλου
Ελένη Παπαδοπούλου
Σάββας Καλεντερίδης
Σάββας Καλεντερίδης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ