9-8-2020

Ο Οκτάι ανακοινώνει 5 νέες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ψάχνει ν’ αγοράσει τρίτο γεωτρύπανο

Σε πέντε νέες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο θα προχωρήσει η Τουρκία, όπως ανακοίνωσε χωρίς ντροπή ο αντιπρόεδρος της χώρας, Φουάτ Οκτάι, μιλώντας στην Εθνοσυνέλευση κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2020 της κεντρικής κυβέρνησης.

«Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε ενεργή στρατηγική στις πετρελαϊκές έρευνες με πέντε νέες γεωτρήσεις με δικά μας πλοία» δήλωσε ο Οκτάι, προσθέτοντας το βασικότερο: «Η Τουρκία δεν θα κάνει παραχωρήσεις στα δίκαια και τα συμφέροντά της στην Κύπρο, το Αιγαίο και τη Μεσόγειο».

Την ίδια ώρα μαθαίνουμε πως η Τουρκία για τις επίδοξες μέλλουσες γεωτρήσεις της κάνει έρευνα αγοράς, προκειμένου να εντάξει στο στόλο της κι άλλο πλοίο-γεωτρύπανο, το οποίο θα πλαισιώσει το Φατίχ και το Γιαβούζ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η τουρκική κυβέρνηση στρέφεται προς τις νορβηγικές εταιρίες, από τις οποίες αγόρασε και τα δύο προηγούμενα, όπως αναφέρει η φιλο-ερντογανική «Γενί Σαφάκ».

Δείτε επίσης: Η Λιβύη επικύρωσε την συμφωνία με την Τουρκία – Ακάρ: Θέλουμε να μοιραστεί ο πλούτος του Αιγαίου

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η Τουρκία σχεδιάζει, μάλιστα, να παράγει μόνη της τα υλικά που χρειάζονται για γεωτρήσεις και έρευνες, ενώ θα εκπαιδεύσει και το αντίστοιχο  προσωπικό. Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως συνέπεια του εμπάργκο προμηθειών για τις εξορύξεις από πολλές χώρες προς την Τουρκία.

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελένη Παπαδοπούλου
Ελένη Παπαδοπούλου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ