Παρασκευή 25/6/2021

Υπουργός Εθνικής Άμυνας: «Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας είναι ισχυρές και πάντα σε ετοιμότητα»

Σε επίδειξη ισχύος με 38 αεροσκάφη F-16 και Mirage προχώρησε η Πολεμική Αεροπορία, απαντώντας στις συνεχείς προκλήσεις των Τούρκων.

Σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες, την Τρίτη 10/12, 38 αεροσκάφη τύπου F-16 και Mirage της Πολεμικής Αεροπορίας της Ελλάδας πέταξαν στο Αιγαίο, πραγματοποιώντας μια «αιφνιδιαστική», όσο και εντυπωσιακή επίδειξη ισχύος-απάντηση απέναντι στους Τούρκους πιλότους.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε ομιλία του στην επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών, η οποία ψήφισε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση των F-16 και των Mirage, τόνισε ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις μας είναι ισχυρές και παραμένουν εξοπλισμένες με πολύ καλά και προηγμένα οπλικά συστήματα, σε όλους τους κλάδους. Θα ήθελα να μην υποκύπτουμε ως κοινωνία και ως ΜΜΕ στην προπαγάνδα ότι μειονεκτούμε», επισημαίνοντας ότι στη γείτονα, υπάρχει προπαγάνδα δημιουργίας κλίματος υπεροχής και όχι ηττοπάθειας.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στην αναβάθμιση των Mirage, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι τα συγκεκριμένα αεροσκάφη είναι σε άμεση ετοιμότητα: «Άλλωστε, χθες, σηκώθηκαν αρκετά από αυτά, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση της Πολεμικής Αεροπορίας στο Αιγαίο, και με αριθμητικό πλεονέκτημα, έδωσαν ένα ακόμα μάθημα στην τουρκική αεροπορία, ότι τα πράγματα σε καμία περίπτωση δεν είναι εύκολα, όσο τα υπολογίζει ο κ. Τσαβούσογλου, με τους πολεμικούς σχεδιασμούς του».

Η Τουρκία δεν κρύβει τις επεκτατικές/διεκδικητικές προθέσεις της

Ο κ. Παναγιωτόπουλος, που εξήρε τη θετική διάθεση της επιτροπής απέναντι στις ρυθμίσεις, ανέφερε πως τα 530 εκατ. του προϋπολογισμού δεν καλύπτουν όλες τις ανάγκες των Ένοπλων Δυνάμεων. Αυτές οι ανάγκες δεν περιορίζονται μόνο στη συντήρηση των υπαρχόντων συστημάτων, αλλά ενδεχομένως σε πρόσκτηση καινούργιων σε όλους τους κλάδους, «για να παρακολουθήσουμε τον επίμονο, ενοχλητικό και πολύ διεκδικητικό γείτονα». Πρόσθεσε, επίσης, ότι η Τουρκία δεν κρύβει, πλέον, τις επεκτατικές ή διεκδικητικές προθέσεις της σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Διαβάστε επίσης: Παναγιωτόπουλος: Έτοιμη για παν ενδεχόμενο η Ελλάδα

Όσον αφορά στην αναβάθμιση των 84 F-16 (4ης γενιάς) στην εκδοχή «Viper» (μεταξύ 4ης και 5ης γενιάς), ο υπουργός είπε ότι το πρώτο αεροσκάφος είναι ήδη έτοιμο για αποσυναρμολόγηση, και ότι το συνολικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί έως το 2027. Υπογράμμισε, επίσης, ότι η εμπλοκή της ελληνικής εγχώριας βιομηχανίας στην αναβάθμιση του F-16, τής δίνει τη δυνατότητα να υποστηρίξει και τα επόμενα αεροσκάφη, 5ης γενιάς.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ