Παρασκευή 25/6/2021

Μέτρα για το νερό «δηλητήριο» στη φρεγάτα «Κανάρης»

Αναταραχή επικρατεί στο Πολεμικό Ναυτικό μετά τα αποτελέσματα των μετρήσεων που έγιναν στο νερό της φρεγάτας «Κανάρης».

Η συγκέντρωση σιδήρου ήταν στα 3.049 mg/l, ενώ το επιτρεπόμενο όριο είναι 200 mg/l, του μολύβδου στα 18 mg/l με όριο τα 10 mg/l και του νικελίου στα 26 mg/l με όριο τα 20 mg/l.

Με απλά λόγια, το πλήρωμα έπινε νερό «δηλητήριο», καθώς οι συγκεντρώσεις σιδήρου είναι και 15 φορές μεγαλύτερες από τα επιτρεπόμενα όρια.

Δείτε επίσης: Στο Φισκάρδο εντοπίστηκε ένα από τα μεγάλυτερα ναυάγια της Μεσογείου

Άμεσα ελήφθησαν μέτρα στη φρεγάτα, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και να μην υπάρξουν συνέπειες στην υγεία του πληρώματος. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας στη Βουλή για το θέμα, τόνισε ότι ελήφθησαν διορθωτικά μέτρα με την απομόνωση του δικτύου ύδατος μαγειρείου και χώρων σερβιρίσματος και παρασκευής καφέ προς χρήση πόσης και εστίασης, έγινε αλλαγή φίλτρων των βρυσών, καθώς και στην προμήθεια και χρήση επαρκούς ποσότητας εμφιαλωμένου ύδατος προς πόση και παρασκευή συσσιτίου.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες και βρέθηκε εκτός ορίων σε νικέλιο το δείγμα του κεντρικού αγωγού σύνδεσης των δύο δεξαμενών του σκάφους. Απομονώθηκαν οι δύο δεξαμενές και η φρεγάτα τις άδειασε και τις αναπλήρωσε με χρήση αφαλατωτή Reverse Osmosis.

«Από την 1η Νοεμβρίου 2019, η Φ/Γ ”Κανάρης” χρησιμοποιεί αποκλειστικά εμφιαλωμένο νερό προς πόση και παρασκευή συσσιτίου. Δεν υπάρχει πρόβλημα όσον αφορά το πόσιμο νερό στα υπόλοιπα πλοία του Π.Ν., καθόσον τηρούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες ελέγχων» κατέληξε ο υπουργός.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ