Παρασκευή 18/6/2021

Ανεξέλεγκτοι οι Αλβανοί εθνικιστές – Έχουν έτοιμη τη «Μεγάλη Αλβανία»

Στη «σκιά της “Μεγάλης Αλβανίας”, που στοιχειώνει ξανά την περιοχή των Βαλκανίων» αναφέρεται δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας «Le Soir», που επισημαίνει την αύξηση του εθνικιστικού συναισθήματος στην Αλβανία και στο Κόσοβο, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στις δυτικές δυνάμεις για την επαναφορά του μεγαλοϊδεατισμού των Αλβανών, που τροφοδοτείται σταθερά και από τα Τίρανα.

Το ρεπορτάζ αναφέρεται στη νίκη του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Κίνημα Αυτοδιάθεσης
(Vetëvendosje) στο Κόσοβο (στις εκλογές του Οκτωβρίου), με τον ηγέτη του Αλμπιν Κούρτι να γίνεται ο νέος επικεφαλής της χώρας, διαδεχόμενος στην εξουσία τους πάλαι ποτέ εθνικιστές αντάρτες του UCK, που κυβερνούσαν από την εποχή του πολέμου, το 1999.

Δείτε επίσης: Eπικίνδυνα παιχνίδια από την Άγκυρα, που «ψάχνεται» για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο

Εντούτοις, λίγο πριν από τις εκλογές, αναφέρει το δημοσίευμα, το κοσοβαρικό κόμμα είχε
φροντίσει να ανοίξει γραφεία στα Τίρανα, καταθέτοντας σχετική αίτηση στα αλβανικά
δικαστήρια. Η αίτηση για το άνοιγμα παραρτήματος στην Αλβανία με στόχο την αύξηση της «εθνικής επαγρύπνησης» όλων των Αλβανών και «ολοκλήρωσης» στις ευρωατλαντικές δομές επικυρώθηκε και επικεφαλής του αλβανικού παραρτήματος της αυτοδιάθεσης ορίστηκε ο αντιπρόεδρος του κόμματος Μπόικεν Αμπάζι, ο οποίος τάσσεται ευθέως υπέρ της «συνένωσης» Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου.

Ο Αμπάζι τώρα ξαναχτύπησε, σύμφωνα με την εφημερίδα, επικαλούμενος δημοσκόπηση που αναφέρει πως το 75% των Αλβανών επιθυμεί την ένωση με το Κόσοβο, ενώ σημειώνει ότι, σύμφωνα και με τον Χάρτη του ΟΗΕ, οι λαοί έχουν δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό και στην αυτοδιάθεση.

Η «Le Soir» τονίζει πως οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και το ισχυρό αντισερβικό μέτωπο που
προωθείται έντονα και από τα Τίρανα αυξάνουν την ανησυχία στη Δύση για την επαναφορά της ιδέας μιας «Μεγάλης Αλβανίας», ανησυχία που εντείνεται και από τη στάση της Ε.Ε., η οποία αρνήθηκε την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία τον Οκτώβριο, μετά το βέτο του Εμανουέλ Μακρόν, εξέλιξη που δεν αποκλείεται να δυναμιτίσει το προσεχές διάστημα περαιτέρω το κλίμα.

Με ανησυχία παρακολουθεί τις εξελίξεις και το Βελιγράδι, που προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον αλβανικό επεκτατισμό, και μάλιστα σε μια περίοδο όπου το ζήτημα των συνόρων έχει ανοίξει ξανά, με τον Αλεξάντερ Βούτσιτς να εμμένει στη θέση του, που δεν είναι άλλη από την εύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης με το Κόσοβο που δεν θα ταπεινώνει τους Σέρβους.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ