Τετάρτη 23/6/2021

Η Άγκυρα «έστησε» πανηγυράκι στην Αλγερία και νομίζει ότι φοβηθήκαμε!

«Κλίμα» επιχείρησε να δημιουργήσει ακόμη μια φορά η Άγκυρα, αυτή τη φορά μέσω της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Yeni Safak», που με εκτενές δημοσίευμα έσπευσε να διαφημίσει την αποστολή δύο φρεγατών στην Αλγερία, στο πλαίσιο του εορτασμού των 501 χρόνων από τον θάνατο του Οθωμανού Ορούτς Ρέις, αδελφού του Μπαρμπαρόσα. Η εφημερίδα ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι φρεγάτες “Γκιοκσού” και “Γκιόκοβα” ταξίδεψαν στην Αλγερία, για να τιμήσουν τον Οθωμανό Ορούτς Ρέις, αδελφό του ναυάρχου Μπαρμπαρόσα, για την 501η επέτειο του θανάτου του.

Η αποστολή των δύο φρεγατών στην Αλγερία τράβηξε την προσοχή των γύρω χωρών εν μέσω της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο και του μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης. Η αποστολή προκάλεσε επίσης μεγάλη ανησυχία στην Ελλάδα».

Δείτε επίσης: Διπλωματικές «ασπίδες» φτιάχνει η Αθήνα σε απάντηση της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης

Μετά τη δημιουργία εντυπώσεων η εφημερίδα δεν δίστασε να γράψει πως η Τουρκία έχει θέσει σε λειτουργία όλα τα όπλα της διπλωματίας προκειμένου να επέλθει η ηρεμία στην ανατολική Μεσόγειο. «Στο πλαίσιο της διπλωματίας των κανονιοφόρων η παρουσία του τουρκικού στόλου στην Αλγερία μεταφέρει μηνύματα μεγάλης στρατηγικής σημασίας» σημειώνει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα, αναφέροντας ακόμη πως η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία προσπαθούν να στρέψουν το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Task Force» εναντίον της Τουρκίας, αλλά και πως οι δύο τουρκικές φρεγάτες θα λάβουν μέρος και σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ κατά την παρουσία τους ανοιχτά του Αλγερίου.

Σύμφωνα με το sigmalive, o Ορούτς Ρέις (1474-1518) ήταν ο αδελφός του Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα, επίσης πειρατής και αργότερα Οθωμανός αξιωματούχος. Έγινε γνωστός ως Baba Oruç (πατέρας Ορούτς) όταν μετέφερε μεγάλο αριθμό Μορίσκο, μουσουλμάνων και εβραίων προσφύγων, από την Ισπανία στη Βόρεια Αφρική. Ο Ορούτς το 1517 πρόσφερε το Αλγέρι στον οθωμανικό σουλτάνο. Ο Σουλτάνος δέχτηκε το Αλγέρι ως οθωμανικό Sanjak (επαρχία), όρισε τον Ορούτς ως Mπέη (διοικητή) του Αλγερίου και υποσχέθηκε να τον υποστηρίξει με γενίτσαρους, μαγειρεία και κανόνια.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ