Δευτέρα 21/6/2021

Κρίσεις και αλλαγές στα «κεφάλια» των Ενόπλων Δυνάμεων – Ποιοι αρχηγοί είναι στην πόρτα της εξόδου

Κρίσεις στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων αναμένονται και όλοι οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων βρίσκονται σε «αναμμένα κάρβουνα». Η κατάσταση στα εθνικά με την Τουρκία να προκαλεί δεν είναι σίγουρα ευνοϊκός παράγοντας για αλλαγές στην κορυφή της ιεραρχίας, αλλά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και η κυβέρνηση πιστεύουν ότι οι αλλαγές για… ορισμένους είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Ο αρχηγός που φέρεται ότι έχει τις περισσότερες πιθανότητες παραμονής στη θέση του είναι ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης. Η θέση των υπολοίπων χαρακτηρίζεται επισφαλής. Ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης συμπληρώνει τρία χρόνια στο τιμόνι του Πολεμικού Ναυτικού και απ’ ό,τι φαίνεται θα αποστρατευθεί. Το μόνο ενδεχόμενο για να παραμείνει στο Στράτευμα ήταν η αναβάθμισή του σε αρχηγό ΓΕΕΘΑ, αλλά κάτι τέτοιο, παρ’ ότι ακούστηκε, είναι πολύ δύσκολο. Η σειρά, αν και δεν τηρείται απόλυτα, θέλει τον επόμενο αρχηγό ΓΕΕΘΑ να προέρχεται από τον κλάδο του Στρατού Ξηράς.

Δείτε επίσης: Τουρκικά μαχητικά «έκοβαν» βόλτες πάνω από Ρω, Μεγίστη και Στρογγύλη

Κάποιοι προεξοφλούν την αποστρατεία του αρχηγού Στρατού αντιστράτηγου Γεωργίου Καμπά. Συνδέθηκε πολύ με τον ΣΥΡΙΖΑ, επελέγη από την προηγούμενη κυβέρνηση για διάδοχος του νυν υφυπουργού Εθνικής Αμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή μετά την καρατόμηση σχεδόν όλων των στρατηγών του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου, μεταξύ των οποίων ικανότατοι αξιωματικοί, αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και δεν υπάρχει ικανοποίηση αναφορικά με την άσκηση των επιτελικών καθηκόντων του. Ορισμένες φορές, μάλιστα, φάνηκε να δείχνει ακόμη και ο ίδιος ότι… αγγαρεία κάνει, αν και οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών λένε ότι κάνει φιλότιμες προσπάθειες να παραμείνει στη θέση του.

Και η καρέκλα του αρχηγού ΓΕΕΘΑ πτέραρχου Χρήστου Χριστοδούλου «τρίζει». Εχει καταφέρει να προκαλέσει αντιπάθειες και να δημιουργήσει εντός και εκτός Πενταγώνου μέτωπο εναντίον του. Του χρεώνεται, επίσης, ότι άνθρωποι του περιβάλλοντός του στο ΓΕΑ υπονομεύουν το έργο του αρχηγού της Πολεμικής Αεροπορίας και δημιούργησαν προβλήματα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Κάνει, πάντως, ως αεροπόρος τους… ελιγμούς του. Το αν θα παραμείνει (κάτι που δεν είναι απίθανο) ή αν θα αποστρατευθεί ο κ. Χριστοδούλου θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την επιλογή των προσώπων στην ηγεσία των άλλων Επιτελείων.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ