Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021

Ενώ οι Τούρκοι έκαναν 68 παραβιάσεις ο Παναγιωτόπουλος «μάλωνε» τον Ακάρ: Δεν θα ανεχτούμε άλλες ενέργειες στην ελληνική ΑΟΖ

Μόλις ένα τέταρτο κράτησε η συνάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ, με τις πληροφορίες να μιλούν ότι διεξήχθη σε καλό κλίμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παναγιωτόπουλος έθεσε στον κ. Ακάρ και το ζήτημα της στάσης που τηρεί η Τουρκία στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ως προς τις παράνομες έρευνες που διεξάγει εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Επιπλέον, τόνισε ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να ανεχθεί καμία ενέργεια που θα αμφισβητεί τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ξεκαθαρίζοντας ότι η ελληνική πλευρά θα αντιδράσει στο ενδεχόμενο που η Τουρκία, επιχειρήσει να αποστείλει είτε το «Ουρούτς Ρέϊς» είτε άλλο ωκεανογραφικό σκάφος για έρευνες εντός της ελληνικής ΑΟΖ.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθεί επίσης και ο διμερής στρατιωτικός διάλογος για την Οικοδόμηση Μέτρων Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο.

Σημειώνεται πως από την Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου, μέχρι και την Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου, θα βρεθεί στην Αθήνα πολυμελής αντιπροσωπία Τούρκων στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι, συνεπικουρούμενοι από διπλωμάτες αλλά και στελέχη της νομικής υπηρεσίας του τουρκικού ΥΠΑΜ, θα συζητήσουν με αντίστοιχο ελληνικό κλιμάκιο, τρόπους για την μείωση της έντασης στο ελληνικό αρχιπέλαγος.

68 παραβιάσεις του εναέριου χώρου

Η συνάντηση έγινε εν μέσω νέων τουρκικών προκλήσεων πάνω από το Αιγαίο, καθώς οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, έφτασαν τις 68, λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση των δυο πολιτικών.

Συνολικά, την Τετάρτη πάνω από το Αιγαίο πέταξαν, 16 τουρκικά αεροσκάφη, σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκαν και εννέα εικονικές αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.

Δείτε επίσης: Το «χαβά» τους οι Τούρκοι: Τρεις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά μέσα σε 9 λεπτά!

Τα τουρκικά αεροσκάφη (12 F-16, δύο F-4 και δύο CN-235) προέβησαν επίσης σε 11 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, πέντε από τις παραβιάσεις ήταν υπερπτήσεις που πραγματοποίησαν τουρκικά F-16 πάνω από Φαρμακονήσι, Λειψούς, Αγαθονήσι, Παναγιά και Οινούσσες, ενώ οκτώ από τα τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα.

Τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ