Η τακτική άσκηση μετά στρατευμάτων “Πελταστής – 25” ολοκληρώθηκε με επιτυχία την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου, με την τελική φάση να πραγματοποιείται στο πεδίο ασκήσεων “Αμπελώνα” στην περιοχή της Κομοτηνής.
Στην άσκηση συμμετείχαν τμήματα και μέσα της 29ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας “Πόγραδετς”. Την τελική φάση παρακολούθησε ο διοικητής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Θράκης, Αντιστράτηγος Παναγιώτης Καβιδόπουλος.
Στόχοι και σενάρια εκπαίδευσης
Όπως ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ), η εθνική άσκηση μικρής κλίμακας είχε βασικούς στόχους:
Την εκπαίδευση του εν ενεργεία προσωπικού, των εφέδρων και των εθνοφυλάκων σε ρεαλιστικά τακτικά σενάρια.
Την επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και της μαχητικής ικανότητας.
Την προώθηση της διαλειτουργικότητας και της κοινής επιχειρησιακής αντίληψης υπό συνθήκες σύγχρονου πολέμου.
Το σενάριο της μερικής ανάπτυξης δυνάμεων περιλάμβανε επιχειρήσεις εξάλειψης εχθρικού αεροπρογεφυρώματος, καθώς και αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών κατά ζωτικών εθνικών εγκαταστάσεων.
Στρατιωτικοί και τοπικοί παράγοντες παρακολούθησαν την άσκηση
Την τελική φάση τίμησαν με την παρουσία τους σημαντικοί στρατιωτικοί και τοπικοί παράγοντες. Μεταξύ των παρευρισκόμενων ήταν:
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Εμμανουήλ Ταπατζάς.
Οι Διοικητές της ΧΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού “Έβρος” και της ΧΧ Τεθωρακισμένης Μεραρχίας “Μακεδονία”, Υποστράτηγοι Κωνσταντίνος Γάκης και Ηλίας Κωστάκης, αντίστοιχα.
Ο Υποδιοικητής της ΑΣΔΘ, Υποστράτηγος Ιωάννης Κωστούλας.
Εκπρόσωποι Εφέδρων Αξιωματικών.
Αξιωματικοί εν ενεργεία και εν αποστρατεία από τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας.
Δείτε επίσης:
- Σε εξέλιξη η μεγάλη νυχτερινή άσκηση «ΒΕΛΛΕΡΟΦΩΝ – 25» στη Λέσβο
- Κρήτη: Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η άσκηση «Δικέφαλος Αετός-25»
- Ένοπλες Δυνάμεις: Αιφνιδιαστική άσκηση πολέμου σε Έβρο και Αιγαίο

