Οι Ηνωμένες Πολιτείες προχώρησαν σε μια σημαντική απόφαση, αρνούμενες να εγκρίνουν τη χρήση ρουκετών και πυραύλων αμερικανικής προέλευσης στα συστήματα EuroPULS, την ευρωπαϊκή εκδοχή του ισραηλινού συστήματος PULS της Elbit Systems, το οποίο αναπτύσσεται σε συνεργασία με τη γερμανική KNDS, σύμφωνα με το Euractiv.
Η απόφαση της Ουάσινγκτον συνδέεται με έντονες ανησυχίες περί «τεχνολογικών διαρροών». Οι ΗΠΑ φοβούνται ότι η ενσωμάτωση προηγμένων αμερικανικών πυραυλικών συστημάτων, όπως οι πύραυλοι ATACMS, σε πλατφόρμες όπου εμπλέκεται και το Ισραήλ, θα μπορούσε να αποκαλύψει κρίσιμες τεχνολογικές παραμέτρους των όπλων αυτών.
Αδιέξοδο στη διαλειτουργικότητα και ανταγωνισμός
Στο ίδιο πλαίσιο, οι ΗΠΑ απέρριψαν και αντίστοιχο αίτημα της Γερμανίας για τη χρήση γερμανικών πυραύλων στα αμερικανικά συστήματα M270 MLRS της Lockheed Martin.
Η εξέλιξη αυτή είναι κρίσιμη, καθώς ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα του ισραηλινού συστήματος PULS είναι ακριβώς η διαλειτουργικότητα και η δυνατότητα εκτόξευσης πυρομαχικών από διαφορετικούς κατασκευαστές.
Το σύστημα PULS προσφέρει μια ολοκληρωμένη λύση πολλαπλών ρόλων, με εμβέλεια έως και 300 χιλιόμετρα, εκτοξεύοντας μη κατευθυνόμενες ρουκέτες, πυρομαχικά ακριβείας και πυραύλους.
Εάν η παρούσα κατάσταση παραμείνει, η Γερμανία κινδυνεύει να αποκτήσει πέντε συστήματα EuroPULS που δεν θα μπορούν να αξιοποιηθούν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους, λόγω έλλειψης συμβατών αμερικανικών πυρομαχικών.
Η αθέατη όψη: Βιομηχανικός ανταγωνισμός
Σε πολιτικό και επιχειρηματικό επίπεδο, η υπόθεση αναδεικνύει τον έντονο ανταγωνισμό μεταξύ των αμερικανικών και των ισραηλινών αμυντικών κολοσσών, ειδικά εντός της ευρωπαϊκής αγοράς όπου οι αμυντικοί προϋπολογισμοί αυξάνονται ραγδαία.
Παρά τη στενή στρατιωτική συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ, οι αμερικανικές ανησυχίες για την τεχνολογία φαίνεται να οδηγούν σε αποφάσεις που τελικά εξυπηρετούν πρωτίστως τα συμφέροντα των εγχώριων βιομηχανιών των ΗΠΑ, περιορίζοντας τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό.
Πηγή φωτογραφίας: Elbit Systems
Δείτε επίσης:
- Reuters: Η Ελλάδα παίρνει πυραύλους από το Ισραήλ – Η Βουλή ενέκρινε την αγορά
- Έρχεται στη Βουλή η προμήθεια των ισραηλινών εκτοξευτών PULS
- The National Interest: Γιατί η Ελλάδα αγοράζει το ισραηλινό πυραυλικό σύστημα PULS

