Με τα drones και τους βαλλιστικούς πυραύλους της Τουρκίας να παράγονται πλέον σε μαζική κλίμακα, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στρέφονται σε λύσεις που μπορούν να αντιμετωπίσουν επιθέσεις «κορεσμού» χωρίς να εξαντλήσουν τα οικονομικά και επιχειρησιακά αποθέματα της χώρας.
Στο επίκεντρο αυτού του ποιοτικού άλματος βρίσκεται το Iron Beam, το ισραηλινό σύστημα λέιζερ που εντάχθηκε πρόσφατα στο οπλοστάσιο του IDF και, σύμφωνα με πληροφορίες, το Τελ Αβίβ προτίθεται να «αποδεσμεύσει» για πρώτη φορά εκτός συνόρων, με την Ελλάδα να αποτελεί τον επικρατέστερο πρώτο χρήστη.
Από τη θεωρία στην επιχειρησιακή δράση
Το Iron Beam δεν αποτελεί πλέον ένα μελλοντικό πρόγραμμα, αλλά μια υπαρκτή στρατιωτική πραγματικότητα. Η παράδοση του πρώτου συστήματος στον ισραηλινό στρατό σηματοδοτεί το πέρασμα στη σειριακή παραγωγή. Πρόκειται για μια τεχνολογική επανάσταση στην πολυεπίπεδη αεράμυνα, καθώς το σύστημα έχει ήδη πιστοποιηθεί σε πραγματικές συνθήκες, καταρρίπτοντας drones, ρουκέτες και όλμους πάνω από την έρημο Negev.
Η «οικονομία του πολέμου» και η θωράκιση του Αιγαίου
Για την Ελλάδα, η απόκτηση ενός τέτοιου όπλου υπερυψηλής τεχνολογίας αποτελεί στρατηγική επιλογή για την προστασία των νησιών, των ενεργειακών υποδομών και των λιμένων. Στην Ανατολική Μεσόγειο, η απειλή των φθηνών και πολυάριθμων UAV απαιτεί μια νέα προσέγγιση.
Η χρήση πανάκριβων πυραύλων (όπως οι Patriot ή οι Aster) για την κατάρριψη ενός drone χαμηλής αξίας αποτελεί «οικονομική αιμορραγία». Το Iron Beam έρχεται να καλύψει αυτό ακριβώς το κενό, λειτουργώντας ως μια οικονομική «ασπίδα» που επιτρέπει στα ακριβά βλήματα να φυλάσσονται για στόχους υψηλότερης προτεραιότητας.
Τεχνικά χαρακτηριστικά: Ταχύτητα φωτός και αστείρευτη ισχύς
Το Iron Beam ανήκει στην κατηγορία των οπλικών συστημάτων υψηλής ενέργειας (HELWS), με ισχύ που αγγίζει τα 100kW και βεληνεκές έως 10 χιλιόμετρα. Τα κύρια πλεονεκτήματά του είναι:
Ταχύτητα: Η δέσμη πλήττει τον στόχο με την ταχύτητα του φωτός.
Απεριόριστα Πυρομαχικά: Όσο υπάρχει ηλεκτρική τροφοδοσία, το σύστημα μπορεί να βάλλει ασταμάτητα.
Ελάχιστο Κόστος: Το κόστος ανά εμπλοκή είναι σχεδόν μηδενικό σε σύγκριση με τις δεκάδες χιλιάδες δολάρια που κοστίζει ένας παραδοσιακός πύραυλος.
The first Iron Beam laser system was delivered to the IDF
IRON BEAM is a 100kW class High Energy Laser Weapon System (HELWS) that the first operational system in its class. It quickly and effectively engages and neutralizes a wide array of threats from a range of hundreds of… https://t.co/xBMcVWxZBJ pic.twitter.com/JzRgOnv2xB
— Alex Gandler 🎗️ (@AlexGandler) December 28, 2025
Το ελληνικό πλάνο «Achilles Shield»
Η ένταξη του Iron Beam δεν θα γίνει ως μεμονωμένη αγορά, αλλά ως οργανικό κομμάτι του εθνικού αντιαεροπορικού πλέγματος «Achilles Shield». Η συζήτηση με το Ισραήλ αφορά μια συνολική λύση ύψους 3 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνει ραντάρ, συστήματα διοίκησης και ελέγχου (C2) και πλήρη διασύνδεση με τα υπάρχοντα ελληνικά μέσα.
Στόχος είναι η δημιουργία μιας δικτυοκεντρικής αεράμυνας όπου το λέιζερ θα λειτουργεί ως η «τελευταία γραμμή άμυνας» (last line of defense), προσφέροντας έξυπνη κατανομή στόχων σε όλη την επικράτεια, από τον Έβρο μέχρι το Καστελλόριζο.
Περιορισμοί και πραγματικότητα
Παρά τις επαναστατικές του δυνατότητες, το λέιζερ δεν είναι «υπερόπλο» χωρίς αδυναμίες. Οι καιρικές συνθήκες (ομίχλη, βροχή, σκόνη) και η ανάγκη για άμεση οπτική επαφή με τον στόχο παραμένουν προκλήσεις. Ωστόσο, στην ισραηλινή και πλέον ελληνική φιλοσοφία, το Iron Beam δεν αντικαθιστά τους πυραύλους, αλλά τους συμπληρώνει, δημιουργώντας έναν θόλο που είναι ταυτόχρονα αδιαπέραστος και οικονομικά ανθεκτικός.
Δείτε επίσης:
- Το Ισραήλ εγκαινιάζει την «εποχή των λέιζερ»: Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα το σύστημα Iron Beam
- Milliyet: Η Τουρκία περικυκλώνεται από τον άξονα Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ και τους Κούρδους
- Τουρκικός Τύπος: «Θρασύτατη πρωτοβουλία» η αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ


Ψέμματα και ανακρίβειες μαζί με φαμφάρες και λίγο από star wars.
Αυτά τα όπλα δεν έχουν αποδείξει την αξία τους σε κανένα μέτωπο πολέμου ούτε καν στην Ουκρανία όπου θα ήταν ιδανικό πεδίο εφαρμόγης τους. Αντ’ αυτών προτιμούνται συμβατικές λύσεις όπως α/α όπλα, ράδιο αντίμετρα ή ακόμα και οι βολές με κυνηγετικές καραμπίνες για μεγάλη διασπορά. Η μόνο χρήση τουςσε πεδίο μάχης όπως ισχυρίζονται οι Σιωνιστές ήταν πάνω από τη Γάζα στοχέυοντας τα drone παιχνίδια της Hamas.
Αυτού του είδους τα όπλα δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν επιθέσεις κορεσμού που για τέτοιες συνήθως χρησιμοποιούνται τα φθηνά drones. Ο λόγος είναι πως χρειάζονται πολύ ώρα συνεχούς εκπομπής πάνω στον στόχο για να τον καταρρίψουν ενώ την ίδια στιγμή πλειάδα άλλων drones θα χτυπά στόχους στο έδαφος. Άρα η χρήση ακριβών α/α είναι αναπόφευκτη σε κάθε περίπτωση. Επίσης δεν είναι αποτελεσματικά σε γρήγορα κινούμενους στόχους. Τέλος οι ατμοσφαιρικές συνθήκες είναι ο μεγαλύτερος και πιο απρόβλεπτος εχθρός τους που μπορεί να τα καταστήσει πλήρως άχρηστα στο πεδίο μάχης.
Δεν μας κάνει χάρη λοιπόν το σιωνιστικό μόρφωμα που αποδεσμεύει ένα άχρηστο και πανάκριβο όπλο. Το κάνει επειδή ακριβώς δεν είναι αποτελεσματικό και αυτο το επιβεβαιώσαν με απόλυτη σιγουριά στον τελευταίο πόλεμο με το Ιράν. Αλλά αφού υπάρχουν εδώ χάπατα που πληρώνουν φόρους και οι μεσάζοντες όπλων που αγοράζουν και σφεντόνες αν είναι να βγάλουν μίζα τότε γιατί όχι ;