Σε μια νέα, αναβαθμισμένη φάση εισέρχονται οι αμυντικές σχέσεις Ελλάδας και Ινδίας, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου συνομιλιών μεταξύ των Επιτελείων των δύο χωρών στο Νέο Δελχί. Η υπογραφή του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) για το 2026 αποτελεί το επιστέγασμα μιας συστηματικής προσέγγισης, που μετατρέπει τις δύο χώρες σε στρατηγικούς πυλώνες ασφάλειας από τη Μεσόγειο έως τον Ινδο-Ειρηνικό.
«Μαθήματα πολέμου» μέσω των μαχητικών Rafale
Μια ιδιαίτερα κρίσιμη πτυχή της συνεργασίας, σύμφωνα με πληροφορίες, αποτελεί η ανταλλαγή εμπειριών από τη χρήση των μαχητικών Rafale.
Πολεμική Εμπειρία: Η Ινδία, η οποία διαθέτει τα γαλλικά μαχητικά στην «πρώτη γραμμή» της αεροπορίας της, έχει ήδη καταγράψει επιχειρησιακή δράση σε πρόσφατες εμπλοκές με το Πακιστάν.
Ελληνικό Ενδιαφέρον: Για την Αθήνα, η μεταφορά τεχνογνωσίας από το Νέο Δελχί σχετικά με τις επιδόσεις των Rafale έναντι αεροσκαφών όπως τα F-16 και τα JF-17 (τα οποία χρησιμοποιεί το Πακιστάν, στενός σύμμαχος της Τουρκίας) θεωρείται ανεκτίμητης αξίας.
Διεύρυνση της συνεργασίας σε καινοτομία και Ειδικές Επιχειρήσεις
Κατά τις συνομιλίες στο Νέο Δελχί, οι εκπρόσωποι του ΓΕΕΘΑ και του ινδικού HQ IDS συμφώνησαν σε ένα ευρύ πλαίσιο δράσεων που περιλαμβάνει:
Ειδικές Επιχειρήσεις: Συνεκπαίδευση και ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών σε σύνθετα περιβάλλοντα.
Καινοτομία & Τεχνολογία: Ανάπτυξη νέων αμυντικών δυνατοτήτων και προγραμμάτων ανταλλαγών.
Θαλάσσια Ασφάλεια: Ενίσχυση της παρουσίας και της συνεργασίας στην Ερυθρά Θάλασσα και τη Μεσόγειο, περιοχές ζωτικής σημασίας για τον οικονομικό διάδρομο IMEC (Ινδία-Μέση Ανατολή-Ευρώπη).
Η γεωπολιτική διάσταση: Από την Αθήνα στο Νέο Δελχί
Η στρατηγική αυτή σύγκλιση δεν είναι τυχαία, αλλά αποτέλεσμα πυκνών διπλωματικών επαφών τα τελευταία έτη (επισκέψεις Μητσοτάκη, Μόντι, Δένδια και Στρατηγού Χούπη). Όπως χαρακτηριστικά είχε δηλώσει ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας, η Ελλάδα επιθυμεί να βλέπει την Ινδία ως μια υπολογίσιμη δύναμη στη Μεσόγειο, αναγνωρίζοντας τον ρόλο της ως αναδυόμενης παγκόσμιας υπερδύναμης.
Η οπτική των Ινδικών ΜΜΕ
Ο ινδικός Τύπος κάνει λόγο για μια «νέα εποχή» στις διμερείς σχέσεις, υπογραμμίζοντας την εμπιστοσύνη και την κοινή δέσμευση για την παγκόσμια ασφάλεια. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον Διάλογο για την Ασφάλεια στη Θάλασσα, ο οποίος ξεκίνησε πρόσφατα στην Αθήνα, καλύπτοντας ένα τεράστιο γεωγραφικό φάσμα από την Αρκτική έως τον Ινδο-Ειρηνικό, με στόχο τη διασφάλιση των εμπορικών οδών και της οικονομικής ευημερίας.
Δείτε επίσης:
- Επιχειρηματική «απόβαση» της Ελλάδας στην Ινδία
- Middle East Forum: Ο τρομοκρατικός πόλεμος της Τουρκίας κατά της Ινδίας
- Η Άγκυρα «πυροβολεί» το Τελ Αβίβ: Οργή για τη νέα αμυντική συνεργασία Ινδίας – Ισραήλ

