Παρασκευή 7/5/2021

Πραγματικό οχυρό ο Έβρος! Έρχονται άλλοι 400 συνοριοφύλακες και λεπιδοφόρο συρματόπλεγμα

Πυρετωδώς ετοιμάζεται ένας νέος φράχτης στον Έβρος, αυτή τη φορά με λεπιδοφόρο συρματόπλεγμα, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί νέα απόπειρα μαζικής προώθησης προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία προς την ελληνική πλευρά.

Οι εργασίες οχύρωσης της μεθορίου περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, εκχέρσωση των ελωδών εδαφών και καθαρισμό της άγριας βλάστησης. Το προσεχές διάστημα θα τοποθετηθούν κατά μήκος του ποταμού άλλοι 11 πυλώνες ύψους 50 μέτρων, οι οποίοι θα εξοπλιστούν με κάμερες και σύγχρονα συστήματα κατόπτευσης ημέρας και νύχτας, με εμβέλεια πολλών χιλιομέτρων και πολλαπλές δυνατότητες στις τηλεπικοινωνίες.

Στο πλαίσιο της οχύρωσης του Εβρου, τους επόμενους μήνες θα αναλάβουν υπηρεσία 400 νέοι συνοριοφύλακες, διπλασιάζοντας τη δύναμη αποτροπής εισόδου των αλλοδαπών και ενισχύοντας τις κοινές περιπολίες Στρατού και Αστυνομίας. Επιπλέον, έχουν τεθεί στη διάθεση των δυνάμεων του Στρατού στην περιοχή τα θηριώδη τεθωρακισμένα στρατιωτικά οχήματα που είχαν προορισμό τη Λιβύη και κατασχέθηκαν πριν από πέντε χρόνια νότια της Κρήτης, τα οποία θα περιπολούν με ειδική πρόβλεψη για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Με άλλες διατάξεις της ίδιας ΠΝΠ, έχει ανατεθεί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη η διαδικασία κατασκευής του φράχτη «ανεξαρτήτως προϋπολογισμού δαπάνης και κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης εθνικής, γενικής ή ειδικής διάταξης» και χωρίς να απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας ή άδειας εργασιών μικρής κλίμακας. Από την πλευρά τους, οι κάτοικοι του ακριτικού Εβρου δηλώνουν για μια ακόμη φορά πρόθυμοι να συνδράμουν το έργο των Αρχών αν υπάρξει ανάγκη, όπως έκαναν και τον Μάρτιο.

Προκλήσεις

Πάντως, η παγκόσμια υγειονομική κρίση δεν φαίνεται να έχει πτοήσει την τουρκική πλευρά, η οποία συνεχίζει τις προκλήσεις στα χερσαία σύνορα με τη χώρα μας. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες καταγράφηκαν τουλάχιστον τέσσερα περιστατικά πυροβολισμών κατά ελληνικών περιπόλων και συνοριοφυλάκων της ευρωπαϊκής δύναμης Frontex. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ομάδες μεταναστών κρατούνται και πάλι σε αποθήκες κοντά στα σύνορα και αναμένουν την ευκαιρία να περάσουν στην Ελλάδα μόλις χαλαρώσουν τα μέτρα για την πανδημία.

Υπενθυμίζεται πως η Frontex διατηρεί έως σήμερα στον Εβρο τις ενισχυμένες δυνάμεις συνοριοφυλάκων που είχαν αφιχθεί εκτάκτως τον Μάρτιο. Μάλιστα, σε εμπιστευτική έκθεση που αποκάλυψε η γερμανική εφημερίδα «Die Welt», η Frontex προειδοποιεί για μαζικές μετακινήσεις προσφύγων και μεταναστών το επόμενο διάστημα, μόλις αποκατασταθεί η ελευθερία κυκλοφορίας στις περιοχές κοντά στη μεθόριο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ