Ως φαίνεται, ουδέν εδιδάχθημεν!

Το πολιτικό μας σύστημα δεν άλλαξε καθόλου την προσέγγισή του για τα πράγματα: στα δύσκολα βάζει τις πλάτες ο λαός, στα εύκολα μένει στην απέξω με ορισμένα αντίδωρα και πρέπει να λέει και ευχαριστώ

Διαβάζουμε προσεκτικά τα οικονομικά προγράμματα των κομμάτων για τις επερχόμενες εκλογές. Ακούμε τους αρχηγούς. Μελετούμε συνεντεύξεις ξένων αξιωματούχων, όπως του Τσαρλς Νταλάρα στην «Εστία», ο οποίος προσετέθη στη μακρά λίστα εκείνων των οικονομολόγων που ομολογούν με καθυστέρηση ότι η κρίση του 2010 ήταν πανευρωπαϊκή και όχι αμιγώς ελληνική και ότι η λιτότητα θα έπρεπε να είχε διαμοιραστεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο στις πλάτες του ελληνικού λαού. Διαβάζουμε, τέλος, και αναλύσεις-σοκ, όπως του τέως υπουργού Οικονομικών Αλέκου Παπαδοπούλου, ο οποίος χθες με άρθρο του στο Kreport του Κώστα Καλλίτση αποκάλυψε μερικά συγκλονιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι πάλι βρισκόμαστε σε ένα ροζ συννεφάκι.

Οπως ότι το κρατικό χρέος έχει φτάσει τα 400 δισ. ευρώ και ότι το δημόσιο χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ έχει φτάσει το 171%, όταν είναι τοις πάσι γνωστό πως η Ελλάς μπήκε στα Μνημόνια με ένα χρέος που έφτανε ως ποσοστό το 120% του ΑΕΠ.

Τι προκύπτει από τη συνδυασμένη μελέτη; Δύο στοιχεία τα οποία αυτή τη στιγμή είναι βέβαιον ότι αγνοεί η συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού.

Το πρώτο: Η ανάπτυξη σήμερα φαίνεται ότι γίνεται με δανεικά από το υστέρημά μας και όχι με δανεικά από τις αγορές. Προκειμένου να μειωθεί τεχνητά το ύψος του δημόσιου χρέους ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, η κυβέρνηση φαίνεται να περιορίζει την έκθεσή της στις αγορές και να δανείζεται διαρκώς κρυφά από τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Οπως μάλιστα ισχυρίζεται ο Αλέκος Παπαδόπουλος, από τις εισφορές των εργαζομένων. Γενικότερα τα κρατικά διαθέσιμα.

(Το 1999 έπαιζαν τις εισφορές των εργαζομένων στο Χρηματιστήριο, τώρα μετατρέπουν τις εισφορές των εργαζομένων σε δανεικά για προεκλογικές παροχές.) Το ποσοστό του κρυφού εσωτερικού δανεισμού έχει φτάσει το ποσό των 46,7 δισ. ευρώ, σε σημείο που να διερωτάται κανείς αν το μαξιλάρι για το οποίο γίνεται συζήτηση των 36 δισ. υπάρχει ή έχει γίνει καπνός. Πολιτική με δανεικά όμως δεν γίνεται, όπως έλεγε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Δανείζεσαι από το μέλλον. Κλέβεις το μέλλον. Δεν πρόκειται για φιλελεύθερη πολιτική. Και επειδή έχει αναχθεί ο λαϊκισμός ως το μείζον ιδεολόγημα στην πατρίδα μας, διερωτάται κανείς πώς ονομάζεται η ανακοίνωση της εφάπαξ παροχής 150 ευρώ σε κάθε νέο με την ενηλικίωσή του.

Το δεύτερο που έχω να επισημάνω είναι πως το οικονομικό μοντέλο που προτείνεται στους Ελληνες κατά το μάλλον ή ήττον από το πολιτικό μας σύστημα παραμένει ίδιο ως προς τη φιλοσοφία του. Ως φαίνεται, ουδέν εδιδάχθημεν. Το 2011 το σχήμα που επελέγη μέσα σε συνθήκες Μνημονίων ήταν να εξαιρεθούν από την εθνική προσπάθεια όλες οι τράπεζες, οι όμιλοι, καθώς και τα εισοδήματα της ελίτ που φυγαδεύτηκαν στην Ελβετία για να μην «κουρευτούν» (λίστα Λαγκάρντ), προκειμένου να επωμιστεί την ασύλληπτη λιτότητα ο ελληνικός λαός. Το 2023 το μοντέλο που επιλέγεται πάλι σε συνθήκες
«ανάπτυξης» είναι παρεμφερές, αλλά από την ανάποδη:

Το συντριπτικό όφελος από την πίτα της ανάκαμψης να το διαμοιραστούν οι γνωστές οικογένειες, ενώ στον ελληνικό λαό επιφυλάσσονται μερικά επιδόματα, μερικές μειώσεις φόρων, μερικές παροχές σε είδος. Ο,τι περισσεύει, δηλαδή. Ο,τι προαιρείσθε. Με άλλα λόγια, το πολιτικό μας σύστημα δεν άλλαξε καθόλου την προσέγγισή του για τα πράγματα: Στα δύσκολα βάζει τις πλάτες ο λαός, στα εύκολα μένει στην απέξω με ορισμένα αντίδωρα και πρέπει να λέει και ευχαριστώ, πολυχρονεμένοι μου. Στα δύσκολα προστατεύονται οι χρηματοδότες, στα εύκολα πριμοδοτούνται οι ίδιοι πέραν πάσης έννοιας αξιοκρατίας με κρατικό χρήμα. Αλλά και με νομοθετικές ρυθμίσεις που διευκολύνουν τη φοροαποφυγή.

Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον ότι ο πρωθυπουργός προχθές στην Ελευσίνα, απαντώντας σε ερωτήσεις μεσαίων επιχειρηματιών για την αύξηση του μισθολογικού κόστους, τους κάλεσε να πάρουν… δάνεια από την αναπτυξιακή τράπεζα για να αντέξουν! (Την οποία χλεύαζε ως κρατική όταν την ίδρυσε ο Δραγασάκης.) Ενώ σε ό,τι αφορά το μέλλον της νεολαίας, επικαλέστηκε άνετος το παράδειγμα των… σεφ που εισπράττουν πολλά χρήματα από την ενασχόλησή τους με αυτό το επάγγελμα.

Ο Αντρέας Παπανδρέου έπεσε έξω κατά τι. Δεν θα γίνουμε τα γκαρσόνια της Ευρώπης, θα γίνουμε οι σεφ της Ευρώπης. (Τώρα καταλαβαίνουμε γιατί τα κανάλια προβάλλουν συνεχώς τους διαγωνισμούς μαγειρικής, είναι… μάθημα επαγγελματικού προσανατολισμού.) Και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πάντως δεν πήγε πίσω. Παροχές, παροχές, παροχές. Οταν του ζητήθηκε το πλήρες κείμενο του οικονομικού του προγράμματος, η απάντηση ήταν ότι έχει συσταθεί επιτροπή…οριστικοποίησής του. Αν είναι δυνατόν.

Τέσσερα χρόνια είχαν για να το ολοκληρώσουν και ακόμα το οριστικοποιούν. Το ενδιαφέρον είναι ότι μέχρι στιγμής οι πολίτες δείχνουν να συμβιβάζονται με αυτή τη συμφωνία αλήθειας: τα πολλά στους ισχυρούς, τα λίγα σε εμάς. Η προστασία στους ισχυρούς, οι ζημιές σε εμάς. Τα «κουρέματα» για τους ισχυρούς, οι πλειστηριασμοί για εμάς. Ισως γιατί νιώθουν ανυπεράσπιστοι. Ίσως γιατί δεν υπάρχει καμία εναλλακτική λύση στον ορίζοντα, όλοι με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο το ίδιο αφήγημα διηγούνται σε παραλλαγές.

Μια ματιά στις νομοθετικές ρυθμίσεις που ψήφισαν τα δύο κόμματα την περίοδο της πανδημίας αρκεί για να πείσει. Αυτό που δεν λέει κανείς όμως, και είναι το de ja vu της ιστορίας, είναι το τοπίο μετά τις εκλογές. Οταν θα βρεθούμε ξαφνικά το φθινόπωρο μπροστά στη νέα κατάσταση. Τότε τα προγράμματα τηλεγραφήματα που αδιάντροπα τα κόμματα ενθέτουν μέσα σε κυριακάτικες εφημερίδες θα γίνουν παρανάλωμα. Αλλά θα είναι πια πολύ αργά. Πειστικές απαντήσεις για το μέλλον της οικονομίας και των εθνικών θεμάτων πρέπει να αναζητηθούν τώρα με διάλογο και όχι με μονολόγους που απλώς καλύπτουν την απορία και τα ερωτήματα. Θα έρθει ο καιρός που τα πράγματα θα δυσκολέψουν. Την αλήθεια λοιπόν.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Ελληνες μαθητές κάτω από τον μέσο όρο

Βγήκαν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού PISA 2022 και μάθαμε ότι οι Ελληνες μαθητές πάτωσαν....

Και ολίγον ποδόσφαιρο…

Ότι το ποδόσφαιρο δεν αποτελεί και το καθαρότερο πράγμα στον κόσμο είναι αναμφισβήτητο. Από...

«Καρφί» στο φέρετρο των 12 μιλίων

Το θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας από τα έξι στα δώδεκα...

Τιμολόγια σε χρώματα pride!

Η αναγνώστρια της στήλης που υπογράφει τα ηλεκτρονικά μηνύματά της με το παρατσούκλι «Σουπιά...

Το 112 ενημερώνει…

Καθόμουν ήσυχα ήσυχα ένα απόγευμα τις προάλλες και διάβαζα τη «δημοκρατία», όταν με πέταξε...

Ετήσιο μνημόσυνο μηδενιστικής καφρίλας

Σήμερα θα έχουν τελειώσει τα ετήσια μπάχαλα. Κάτι σαν παρακμιακό μνημόσυνο στη μνήμη ενός...

Γιατί τον καλέσαμε;

Ο πρόεδρος Ερντογάν διακήρυξε χθες με τη συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ότι «δεν σας...

Η αποκολοκύνθωση του λαού

Διαβάζουμε ενοχλημένοι την είδηση ότι «πάτωσαν» οι Ελληνες μαθητές στις διεθνείς εξετάσεις PISA του...

Επικίνδυνοι παραλογισμοί

«Ηταν γνώριμος στις γαλλικές Αρχές» ο δράστης της τρομοκρατικής ενέργειας που κόστισε τη ζωή...

Πλασιέ «ληγμένης» ιδεολογίας

Το λογότυπο της Νέας Αριστεράς θυμίζει εκείνο μιας εταιρίας που πουλάει έπιπλα. Θυμίζει και...

Κυρ Υπουργέ είναι αλήθεια ότι τα 4 χιλιάρικα υπολοίπου δανείου παραπληγικών έγιναν 204 εκεί...

Υποστηρικτής του Κυριάκου Μητσοτάκη γράφει στις 5/12/23 ότι στην κυβέρνηση έχουν σχέδια.Σήμερα προσάγεται στα...

Τι λέγατε για την τεκνοθεσία ομοφύλων, κυρία Μπακογιάννη;

Κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος σχολίαζε σκωπτικά προχθές την τελευταία παρέμβαση της Ντόρας Μπακογιάννη για τον...

Cosmote, Nova είναι για «Μπόλεκ και Λόλεκ»;

Αν και με «τρώει» το χέρι μου να γράψω για τα σκέιτμπορντ και τα...

Καταφύγια Νο 2

Τον Σεπτέμβριο του 2012 το ΓΕΕΘΑ συντάσσει ένα ενημερωτικό σημείωμα -άγνωστο αν τελικώς απεστάλη,...

Θα τα «δώσουμε» μια μέρα ξαφνικά

Επειδή έχει καταργηθεί στην πατρίδα μας η σκέψη και υποφέρουμε από αμνησία, καλό είναι...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Όλγα Κιουρτσάκη χάνει τα μαλλιά της και βρίσκεται ένα βήμα πριν να τα ξυρίσει

H Όλγα Κιουρτσάκη έγινε μητέρα στις αρχές Αυγούστου και...

«Δεύτερες σκέψεις» για τον Αυτιά στο Μαξίμου…

Εν μέσω πολλών άλλων εξελίξεων, το θέμα της προετοιμασίας...

Πώς η Ρωσία με ελληνική βοήθεια άνοιξε μια «τρύπα» 11 δισεκ. δολαρίων στις δυτικές κυρώσεις για το πετρέλαιο

Ένα... αόρατο παιχνίδι εξουσίας εν μέσω κυρώσεων - Ο ρόλος του σκιώδους στόλου και της Ελλάδας

Σοκάρει η Άννα Ρεζάν: «Με βίασαν δυο φορές στη δουλειά»

Την σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη στην εργασία της, στην...

Τα δίνει όλα η Άννα Διαμαντοπούλου για την προεδρία!

Τα έδωσε όλα χθες η Άννα Διαμαντοπούλου στην ΕΡΤ...

Οι εικόνες ντροπής όντως «μπορούν να μιλήσουν από μόνες τους», κύριε Γεραπετρίτη

Οι πραγματικές διαθέσεις του Υπουργείου Εξωτερικών και της Κυβέρνησης...

Mια οικογένεια με δυο μπαμπάδες: Ο Παντελής Τουτουνζής, ο σύντροφος και τα παιδιά τους

Σε λίγες ημέρες έρχονται Χριστούγεννα και οι περισσότεροι έχουν...

Αυτός είναι ο αστυνομικός που χαροπαλεύει μετά τα επεισόδια στου Ρέντη – Ελεύθεροι οι 35 από τους 425 προσαχθέντες

Ο 31χρονος αστυνομικός των ΜΑΤ δίνει μάχη για τη ζωή του - Οι γονείς φύγανε αλαφιασμένοι μέσα στη βροχή

Λάκης Λαζόπουλος: Ραγιαδισμός και Γεραπετρισμός – Ενός λεπτού… Αριστερά (Επεισόδιο 6ο)

* το 6ο επεισόδιο μεταδόθηκε με καθυστέρηση, λόγω... επικαιρότητας! Τώρα...

Σε έπαυλη κροίσου στις ΗΠΑ η ηθοποιός και σκηνοθέτρια Άννα Ρεζάν

Μια Ελληνίδα στην έπαυλη εκατομμυριούχου στην Αμερική! Ο λόγος...

NEWSROOM