Ένταξη και κοινές αξίες

Must Read

Εχει περάσει πάνω από μία δεκαετία από τη στιγμή που η Ελλάδα άρχισε να δέχεται ορδές λαθρομεταναστών από την Αφρική και την Ασία, μουσουλμανικού κυρίως θρησκεύματος. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ούτε μία έκθεση που να δείχνει πόσοι ακριβώς από αυτούς που μπήκαν και συνεχίζουν να μπαίνουν στη χώρα παράνομα έχουν καταφέρει να ενταχθούν με κανονική εργασία και τρόπο διαβίωσης σαν τον δικό μας. Γιατί ένταξη σημαίνει ακριβώς αυτό. Εργάζομαι νόμιμα, μένω νόμιμα και μόνιμα σε ένα μέρος, μιλώ τη γλώσσα, σέβομαι και εν πολλοίς ενστερνίζομαι τον τρόπο ζωής του γηγενή που με φιλοξενεί. 

Ολοι όσοι ζούμε στις περιοχές που κάποιοι αποφάσισαν να μετατρέψουν σε ανοιχτούς καταυλισμούς έχουμε πλέον εμπεδώσει ότι η ένταξη είναι απλώς ο τίτλος και ο δήθεν σκοπός των ευρωπαϊκών προγραμμάτων εκατομμυρίων, που έχουν κάνει πάμπλουτους διάφορους τύπους με λεφτά αισθήματα, που τα ονομάζουν αλληλεγγύη. Οι γειτονιές γκέτο όπου υπερσυγκεντρώνονται λαθρομετανάστες είναι κυρίως γειτονιές transit, μέσα από τις οποίες έχει περάσει σχεδόν όλος ο πληθυσμός της Αφρικής και της Ασίας που θέλει να πάει κάπου αλλού. Κοινώς, οι περισσότεροι είναι προσωρινοί κάτοικοι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Οταν βέβαια είσαι ένα μόνιμο πέρασμα, το ότι φεύγουν δεν σημαίνει ότι οι γειτονιές αδειάζουν, αφού έρχονται άλλοι, ακόμα περισσότεροι, να τους αντικαταστήσουν. 

Η ένταξη δεν είναι απλώς ένα χαρτί ασύλου ή μία άδεια διαμονής. Εντάσσεσαι στον τρόπο ζωής της κοινωνίας που σε δέχεται, το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να βρίσκεσαι σε ένα περιβάλλον όπου αυτός ο τρόπος ζωής είναι εμφανής, ώστε να μπορείς να έχεις παραδείγματα. Αυτό σημαίνει επίσης ότι δεν είσαι η πλειοψηφία στην κοινωνία όπου πρόκειται να ενταχθείς, αλλά η μειοψηφία. Διότι διαφορετικά δεν εντάσσεσαι, αλλά επιβάλλεις σε αυτούς που σε δέχτηκαν τον δικό σου τρόπο ζωής ως πιο ισχυρή παρουσία σε αυτούς. Είναι αυτό που συμβαίνει στις γκετοποιημένες περιοχές και προβλέπω να επεκτείνεται, καθώς οι πληθυσμοί αυτοί αυξάνονται ραγδαία. 

Οι λαθρομετανάστες έχουν διαμορφώσει τις περιοχές σύμφωνα με τον δικό τους τρόπο ζωής, ενώ το κράτος προστατεύει την ανομία τους και χρηματοδοτεί τα γκέτο μέσα από προγράμματα δήθεν ένταξης. Σε ποια κοινωνία θα ενταχθούν λοιπόν οι λαθρομετανάστες, όταν αυτό που βλέπουν γύρω τους είναι η δική τους κουλτούρα, την οποία επιθυμούν να επιβάλουν; Η ένταξη ωστόσο προϋποθέτει και κοινές αξίες. Εν προκειμένω υπάρχουν; 

 

Διδάκτωρ Διδακτολογίας Γλωσσών και Πολιτισμών, Πανεπιστημίου Paris III – Sorbonne Nouvelle

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. διεκδικεί η Αθήνα αφού είναι η μοναδική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα όπου το ιστορικό της κέντρο και οι περιοχές που αντιπροσώπευαν την αίγλη του αστικού της χαρακτήρα έχουν γκετοποιηθεί, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο τμήμα της που διαρκώς επεκτείνεται να μη θυμίζει ευρωπαϊκή πρωτεύουσα αλλά ασιατική. Πρόκειται για τεράστια αλλοίωση στον χαρακτήρα της πρωτεύουσας με ό, τι αυτό συνεπάγεται. Καλά κάνετε και θίγετε συνεχώς το ζήτημα. Είναι τεράστιο θέμα και πολύ σοβαρό.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καλαμάτα: Το panic button έσωσε τη ζωή μιας γυναίκας από τα χέρια του συζύγου της

Σημαντικά ήταν όσα ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης που έγινε στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, παρουσία του Υπουργού Προστασίας...

More Articles Like This