Οι «καρποί» της φιλίας με την Τουρκία

Must Read

Σάββας Καλεντερίδης
Σάββας Καλεντερίδης
Ο Σάββας Καλεντερίδης είναι Έλληνας αξιωματικός εν αποστρατεία, πρώην πράκτορας της ΕΥΠ και μετέπειτα συγγραφέας και γεωστρατηγικός αναλυτής

Ο Ερντογάν υπέγραψε στις 8 Δεκεμβρίου τη Διακήρυξη Φιλίας και Συνεργασίας με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά έκτοτε συνεχίζει να μιλά κάθε τρεις και λίγο για τη «Γαλάζια Πατρίδα», ενώ το τουρκικό κράτος «σκάβει συστηματικά τον λάκκο» της Ελλάδας.

Να σημειωθεί ότι για να φθάσουμε στο σημείο να υπογραφεί η Διακήρυξη, η Τουρκία απαίτησε από τις ΗΠΑ να πείσουν (πιέσουν) την Ελλάδα να κλείσει ο καταυλισμός προσφύγων στο Λαύριο, που παραδοσιακά φιλοξενούσε Κούρδους και Τούρκους αντιφρονούντες επί δεκαετίες. Για να δούμε πόσο σημαντική ήταν η κίνηση της Ελλάδας, που αντιμετωπίστηκε με μεγάλη δυσαρέσκεια από τους Κούρδους, αρκεί να αναφέρουμε τη δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ για το θέμα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, σε απάντηση σε ερώτηση στην από κοινού συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του της Αυστρίας, Αλεξάντερ Σάλεμπεργκ, τις 14 Μαΐου, αναφέρθηκε και στο θέμα τις «από κοινού με την Ελλάδα αντιμετώπιση της τρομοκρατίας». Συγκεκριμένα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε: 

«Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε τη βάση της αντιτρομοκρατίας μεταξύ των δύο χωρών, στο μέτρο του δυνατού. Οπως γνωρίζετε, εδώ και χρόνια βλέπουμε ότι τρομοκράτες που έφευγαν από την Τουρκία πρώτα πήγαιναν στην Ελλάδα και στη συνέχεια διασκορπίζονταν σε διάφορα μέρη της Ευρώπης, ενώ όσοι δεν διασκορπίζονταν παρέμεναν εκεί και δημιουργούσαν στρατόπεδα. Με την κατάργηση του στρατοπέδου στο Λαύριο, είδαμε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ουσιαστικά εξάλειψε μια προβληματική περιοχή, που αποτελούσε ζήτημα εντός της Ελλάδας, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις ευαισθησίες της Τουρκίας στο θέμα αυτό. Αυτή ήταν μια σημαντική εξέλιξη».

Με τον τρόπο αυτόν η Τουρκία, διά των ΗΠΑ, επέβαλε στην Ελλάδα να αλλάξει μια πολιτική που ακολουθούσαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις επί σχεδόν μισόν αιώνα, να δίνουν άσυλο και προστασία σε Κούρδους και άλλους αντιφρονούντες, που είχαν γνωρίσει τη βαρβαρότητα του τουρκικού κράτους, όπως βασανιστήρια, βιασμούς κ.λπ.

Ενώ λοιπόν η Ελλάδα, ως «καλό, φρόνιμο και υπάκουο παιδί» που είναι, γύρισε την πλάτη της στα 20.000.000 Κούρδων του τουρκοκρατούμενου Κουρδιστάν, η Τουρκία μάς απάντησε με τις εξής κινήσεις:

Πρώτον, λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Αγκυρα, ο Ερντογάν έβαλε τη μαριονέτα του, που λέγεται Ντμπεϊμπά, να εγκαλέσει την Ελλάδα για τις έρευνες που γίνονται στα δύο θαλασσοτεμάχια νοτίως και νοτιοδυτικώς της Κρήτης. Δηλαδή, έθεσε η προσωρινή κυβέρνηση της Τρίπολης, μέσω διαβήματος που επιδόθηκε στον πρέσβη της Ελλάδας Νίκο Γαριλίδη, ζήτημα «παράνομης διεξαγωγής ερευνών σε περιοχή η οποία (θεωρεί ότι) ανήκει στη δικαιοδοσία της Λιβύης». Να σημειωθεί ότι το διάβημα επιδόθηκε λίγο προτού πραγματοποιηθεί στην Αγκυρα η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Δεύτερον, η άλλη μαριονέτα του Ερντογάν, ο Τατάρ, υπακούοντας στις εντολές του Τούρκου προέδρου, τήρησε άκαμπτη και σκληρή στάση στο αίτημα της ειδικής απεσταλμένης του Γ.Γ. των Η.Ε., Ολγκίν Κουεγιάρ, για τριμερή συνάντηση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, απαιτώντας εκ των προτέρων αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Τρίτον, το τουρκικό πολεμικό ναυτικό πραγματοποίησε αποβατική άσκηση στο Ιόνιο Πέλαγος με την Αλβανία και τα Σκόπια, χώρες που «όλως τυχαίως» ακολουθούν πολιτική εχθρική προς την Ελλάδα, ειδικά το τελευταίο διάστημα. Για την άσκηση το τουρκικό υπουργείο Αμυνας αναφέρει:  «Η Ομάδα Αποστολής Αναντολού (ANADOLU GÖREV GRUBU), αποτελούμενη από τα πλοία TCG ANADOLU, TCG SALİHREİS και TCG BÜYÜKADA, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της άσκησης NEPTUNE STRIKE 24.1, πραγματοποίησε εκπαίδευση στο Ιόνιο Πέλαγος μεταξύ 27 και 29 Απριλίου 2024. Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκε εισαγωγική ενημέρωση επί των πλοίων στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας. Οι “Αμφίβιες Εκπαιδεύσεις” πραγματοποιήθηκαν από τις Ομάδες Υποβρύχιας Επίθεσης (SAT) και τις Ομάδες Αμφιβίων Επιθέσεων (AHT) στο νησί Sazan/Αλβανία, με βάση το TCG ANADOLU».

Τέταρτον, η Τουρκία, διά του μειονοτικού κόμματος ΚΙΕΦ, φιλοδοξεί να εμφανιστεί ως εκπρόσωπος ανύπαρκτων «εθνικών μειονοτήτων» στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, αφού ενέταξε στο ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές μια μη μουσουλμάνα από τον νομό Πέλλης, η οποία αυτοπροσδιορίζεται ως «εθνικά Μακεδόνισσα», ομάδα του ΚΙΕΦ πραγματοποίησε προεκλογική εκστρατεία και στην… Εδεσσα, επιδιώκοντας να αλιεύσει ψήφους από το ακροατήριο του «Ουράνιου Τόξου», σε μια προσπάθεια να εμφανιστεί ως ο εκπρόσωπος «εθνικών μειονοτήτων» στην Ελλάδα. 

Σε ανάρτησή του το ΚΙΕΦ γνωστοποιεί την επίσκεψή του στην Εδεσσα, που ενημερώθηκε, όπως αναφέρεται, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η «μακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα αναφέρεται σε ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης: «20 Μαΐου Δευτέρα, επισκεφθήκαμε την Εδεσσα, την περιοχή όπου βρίσκεται μία από τις υποψήφιες ευρωβουλευτές μας για το 2024, η Ευγενία Νατσουλίδου, μέλος της μακεδονικής μειονότητας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης η υποψήφιά μας κυρία Νατσουλίδου και η συνοδεύουσα αντιπροσωπία εξέφρασαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μακεδονική μειονότητα στην περιοχή. Η πρόεδρος Τσιγδέμ Ασάφογλου και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΚΙΕΦ εξέφρασαν τη σημασία της συνεργασίας με την κυρία Νατσουλίδου στις ευρωεκλογές του 2024 και τον αγώνα έναντι στα προβλήματα της μακεδονικής μειονότητας. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την υποψήφια ευρωβουλευτή του 2024 κυρία Νατσουλίδου για τη φιλοξενία της. Ως ΚΙΕΦ, υπογραμμίζουμε άλλη μία φορά ότι είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεργαστούμε με τα μέλη της μακεδονικής μειονότητας και τους υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων, οι οποίοι, όπως και η δική μας μειονότητα, αγωνίζονται για τα δικαιώματα και το δίκαιο».

Αυτά και άλλα πολλά είναι οι «καρποί» της φιλίας με την Τουρκία, κύριοι Μητσοτάκη, Γεραπετρίτη και Παπαδοπούλου…

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρίκαλα: Αγριογούρουνα ποδοπάτησαν 46χρονο

Στο νοσοκομείο με πολλαπλά κατάγματα

More Articles Like This