Η λεηλατημένη Ινδία

Μια που είναι στην καρδιά της επικαιρότητας η διένεξη Ινδίας - Πακιστάν, καλό είναι να μάθουμε πτυχές της πρόσφατης Ιστορίας της περιοχής

Must Read

Είτε μας αρέσει είτε όχι, η Ινδία είναι μια πανάρχαια χώρα, ενώ το Πακιστάν είναι «προϊόν» του 20ού αιώνα. Ιδρύθηκε το 1947. Στην πραγματικότητα, αποτελεί επινόηση των Αγγλων, οι οποίοι εφαρμόζουν τέλεια τη στρατηγική «διαίρει και βασίλευε». Η Ινδία σήμερα θα ήταν η απόλυτη υπερδύναμη αν δεν είχε λεηλατηθεί από τους Βρετανούς την περίοδο της αποικιοκρατίας.

Ο πλούτος που αφαιρέθηκε απ’ αυτή την τεράστια χώρα, με τα ανεξάντλητα υλικά και πνευματικά αποθέματα, και διοχετεύτηκε στην Αγγλία είναι μυθώδης. Απάντηση στο ερώτημα «πόσα τσούρνεψαν οι Εγγλέζοι από την Ινδία» έχει δώσει η μαρξίστρια καθηγήτρια Οικονομικών Σπουδών Ούτσα Πάτναϊκ (γεν. 1945). Σε μελέτη της που δημοσιεύτηκε το 2017 στο Columbia University Press διαβάζουμε* ότι «το βρετανικό αποικιακό καθεστώς λεηλάτησε σχεδόν 45 τρισεκατομμύρια δολάρια από την Ινδία από το 1765 έως το 1938. Το ποσό είναι 15 φορές το ετήσιο ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου σήμερα. Ακόμα κι αν το ήθελε, δεν μπορεί να επιστρέψει στην Ινδία τα χρήματα που λεηλάτησε, όχι μόνο για να οικοδομηθεί ως μεγάλη παγκόσμια δύναμη, αλλά και για να χρηματοδοτήσει μεγάλο μέρος της ανάπτυξης στον σημερινό ανεπτυγμένο κόσμο.

Η Ινδή οικονομολόγος Ούτσα Πάτναϊκ

Η Πάτναϊκ υπολογίζει την απώλεια για τέσσερις περιόδους μεταξύ 1765 και 1938. Λαμβάνοντας το μέσο σημείο καθεμίας από αυτές τις περιόδους και στη συνέχεια προσθέτοντας το ποσό με επιτόκιο 5%, χαμηλότερο από το επιτόκιο της αγοράς, μέχρι σήμερα, φτάνει σε ένα συνολικό ποσό […] που είναι σχεδόν ίσο με 45 τρισεκατομμύρια δολάρια […] Αυτές οι εκτιμήσεις για την απώλεια είναι απλώς ενδεικτικές. Ο πραγματικός αντίκτυπος ήταν ανυπολόγιστος, καθώς μέσω φόρων αφαιρέθηκαν πολύ περισσότερα από όσα δαπανήθηκαν εντός της χώρας».

Μπορεί να φανταστεί κάποιος σε τι κατάσταση θα βρισκόταν σήμερα η Ινδία αν δεν την καταλήστευαν οι αποικιοκράτες;

Κι ένα ηθικό δίδαγμα από την Ιστορία της Ινδίας που πρέπει πάντοτε να έχουμε κατά νου για να μην πιανόμαστε κορόιδα από ισχυρούς «συμμάχους»: Το «μεγαλείο» χωρών, που κομπάζουν για την Ιστορία, τον πολιτισμό και την ισχύ τους είναι κλεμμένο. Και επειδή η λεηλασία είναι χούι που δεν κόβεται, πολλές φορές συνεχίζεται ή γίνεται απόπειρα να συνεχιστεί δι’ αντιπροσώπων.

Πηγή: https://economictimes.indiatimes.com/news/india/independence-day-how-the-british-pulled-off-a-45-trillion-heist-in-india/articleshow/102746097.cms?from=mdr

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το ΡΚΚ διοργάνωσε συνέδριο για την αυτοδιάλυσή του

Mετά την σχετική παραίνεση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν πραγματοποίησε «με επιτυχία» το συνέδριό του 5 έως...

More Articles Like This