Πόσο… μακράν;

Ενώ ξένοι ευρωβουλευτές καταδικάζουν ρητώς την παράνομη επίσκεψη Ερντογάν στα Kατεχόμενα, αναρωτιέται κανείς ποια συμφέροντα εξυπηρετεί η απόφαση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών να μην εκδώσει επίσημα ανακοίνωση καταδίκης της παράνομης επίσκεψης του Τούρκου πρόεδρου και να αρκεστεί σε διαρροές μέσω «πηγών»

Must Read

Σάββας Καλεντερίδης
Σάββας Καλεντερίδης
Ο Σάββας Καλεντερίδης είναι Έλληνας αξιωματικός εν αποστρατεία, πρώην πράκτορας της ΕΥΠ και μετέπειτα συγγραφέας και γεωστρατηγικός αναλυτής

Το Σάββατο 3 Μαΐου, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε παράνομη επίσκεψη στα Κατεχόμενα της Κύπρου. Τα εγκαίνια του κτιριακού συμπλέγματος που θα φιλοξενήσει τις Αρχές του ψευδοκράτους ήταν η πρόφαση. Ο Ερντογάν πήγε στα Κατεχόμενα τη συγκεκριμένη στιγμή για δύο λόγους.

Ο πρώτος είναι το κίνημα διαμαρτυρίας των Τουρκοκυπρίων κατά της πολιτικής της Αγκυρας για ισλαμοποίηση και της «Παιδείας» των Κατεχομένων, με την εγκύκλιο με βάση την οποία επιτρέπεται η ισλαμική μαντίλα. Να σημειωθεί ότι, μετά την απόφαση που έλαβε τον Μάρτιο το λεγόμενο «υπουργικό συμβούλιο» του ψευδοκράτους, με βάση την οποία επιτρέπεται η μαντίλα σε λύκεια, αφήνοντας τα γυμνάσια να αποφασίσουν αν θα κάνουν το ίδιο ή όχι, ξεσηκώθηκε σύσσωμη η τουρκοκυπριακή κοινωνία με διαδηλώσεις που υποστηρίχθηκαν από 100 συνδικαλιστικές οργανώσεις των Κατεχομένων. Το τουρκικό κράτος, θεωρώντας ότι χάνει τον έλεγχο των Τουρκοκυπρίων, επιτάχυνε την έλευση Ερντογάν στα Κατεχόμενα, ο οποίος, για να αποφύγει τη μήνη του κόσμου, κουβάλησε χίλιους υποστηρικτές του από την Τουρκία με έκτακτες πτήσεις. Με τα μηνύματα που εξέπεμψε ο Ερντογάν στοχεύει να εκφοβίσει τους διαμαρτυρομένους για να πετύχει τον απόλυτο έλεγχο της κοινωνίας, Τουρκοκυπρίων και εποίκων.

Ο δεύτερος λόγος είναι η ήττα που υπέστησαν ο ίδιος και η εξωτερική του πολιτική στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. και των χωρών της Κεντρικής Ασίας. Ο Ερντογάν είναι αυτός που πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, με μέλη το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, την Κιργιζία, την Τουρκία, το Ουζμπεκιστάν και το Τουρκμενιστάν ως κράτος-παρατηρητή. Στόχος του Ερντογάν είναι να ενώσει τον λεγόμενο «τουρκικό κόσμο», με την Τουρκία να αποτελεί την «πύλη» προς τη Δύση. Παρεμπίπτων στόχος είναι η αναγνώριση του ψευδοκράτους, γι’ αυτό και κατάφερε, με τη βοήθεια του Αζερμπαϊτζάν, να αναγνωριστεί στο ψευδοκράτος καθεστώς παρατηρητή, ως προθάλαμος για την πλήρη ένταξη και άρα την αναγνώρισή του. Στη Διακήρυξη της Σαμαρκάνδης, οι ηγέτες Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Κιργιζίας, Τουρκμενιστάν και Τατζικιστάν δεσμεύτηκαν να μην αναγνωρίσουν ποτέ το ψευδοκράτος. Αυτό δημιούργησε ένα τραύμα στο καθεστώς Ερντογάν, αλλά και στην κοινωνία σε Τουρκία και Κατεχόμενα. Αυτό το τραύμα προσπάθησε να επουλώσει ο Ερντογάν με την παράνομη επίσκεψή του στα Κατεχόμενα.

Ομως, οι ήττες του Ερντογάν όσον αφορά την πολιτική του στο Κυπριακό, που είναι η αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα ότι στο νησί υπάρχουν δύο ισότιμα, διεθνώς αναγνωρισμένα κράτη, δεν σταματούν εδώ. Την Τετάρτη 7 Μαΐου, και ενώ είναι σε εξέλιξη διαδικασίες για την αναβίωση του διαλόγου στο Κυπριακό και με την Τουρκία να προτάσσει τη λύση δύο κρατών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πήρε ξεκάθαρη θέση κατά της τουρκικής πρότασης, την οποία χαρακτηρίζει παντελώς εκτός του διεθνώς αναγνωρισμένου πλαισίου επίλυσης του Κυπριακού. Με 367 ψήφους υπέρ, το ψήφισμα για την έκθεση προόδου της Τουρκίας αποτελεί ξεκάθαρο μήνυμα πως η Ε.Ε. δεν θα ανεχθεί παρεκκλίσεις από τη συμφωνημένη λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας.

Συγκεκριμένα, το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε με 367 ψήφους υπέρ, 74 κατά και 188 αποχές για την έγκριση έκθεσης σχετικά με την πρόοδο ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. για τα έτη 2023-2024. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι «η μόνη λύση στο κυπριακό πρόβλημα είναι μια δίκαιη, συνολική, βιώσιμη και δημοκρατική διευθέτηση», συμπεριλαμβανομένων των εξωτερικών του πτυχών, εντός του συμφωνημένου πλαισίου του ΟΗΕ, βάσει μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με ενιαία διεθνή νομική προσωπικότητα, ενιαία κυριαρχία, ενιαία ιθαγένεια και πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ζητεί δε επειγόντως την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επανένωση της Κύπρου υπό την αιγίδα του γ.γ. του ΟΗΕ το συντομότερο δυνατό, από το σημείο στο οποίο διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά το 2017, και καλεί την Τουρκία να εγκαταλείψει την «απαράδεκτη πρόταση» για λύση δύο κρατών στην Κύπρο και να επιστρέψει στη συμφωνημένη βάση για μια λύση και στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Ομως, η ήττα δεν περιορίζεται στο εν λόγω ψήφισμα. Κατόπιν συντονισμένης δράσης ευρωβουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, συζητήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο η παράνομη επίσκεψη Ερντογάν στα Κατεχόμενα, την οποία καταδίκασαν ακόμα και βουλευτές που δεν προέρχονται από την Κύπρο και την Ελλάδα.

Και ενώ συμβαίνουν αυτά στο Κυπριακό, την ώρα που ξένοι ευρωβουλευτές καταδικάζουν ρητώς την παράνομη επίσκεψη Ερντογάν στα Κατεχόμενα, αναρωτιέται κανείς ποια συμφέροντα εξυπηρετεί η απόφαση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών να μην εκδώσει επίσημη ανακοίνωση καταδίκης της παράνομης επίσκεψης του Τούρκου πρόεδρου και να αρκεστεί σε διαρροές μέσω «πηγών»…

Πόσο… μακράν πια κείται η Κύπρος;

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Παραμένει επί 6 ακόμη μήνες στην φυλακή ο Νίκος Ρωμανός για την έκρηξη στους Αμπελόκηπους

Προφυλακισμένος για 6 ακόμη μήνες θα παραμείνει ο Νίκος Ρωμανός. Με απόφαση του αρμόδιου Δικαστικού Συμβουλίου την Παρασκευή αναφορικά...

More Articles Like This