Ο Βόρειος Διάδρομος Αερίου από το FSUR Αλεξανδρούπολης κινδυνεύει να καταστεί μη βιώσιμος

Βασικό πρόβλημα η περιορισμένη ζήτηση φυσικού αερίου στις βαλκανικές χώρες

Must Read

Μιχάλης Χριστοδουλίδης
Μιχάλης Χριστοδουλίδης
Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός ΑΠΘ, Σμήναρχος ε.α και Πτυχιούχος Μηχανικός Αεροσκαφών ΣΜΑ, Πιστοποιημένος Ενεργειακός Επιθεωρητής και μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Συλλόγου Ενεργειακών Επιθεωρητών, Σύμβουλος Ενέργειας σε Ενεργειακή Εταιρία και Τεχνικός Ασφαλείας, Αρθρογράφος και Ενεργειακός Αναλυτής σε διάφορα ΜΜΕ.

Η επένδυση στον Βόρειο Διάδρομο Μεταφοράς Αερίου (FSRU Alexandroupolis) παρουσιάζεται ως στρατηγικός κόμβος για την ενεργειακή ασφάλεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Παρά την πολιτική σημασία του έργου, τα οικονομικά δεδομένα και τα στατιστικά στοιχεία των βαλκανικών χωρών θέτουν υπό αμφισβήτηση τη βιωσιμότητά του.

Η μεταφορά αερίου από την Αλεξανδρούπολη είναι ακριβότερη σε σχέση με άλλες πηγές. Το κόστος μεταφοράς ανέρχεται σε περίπου €13,6/MWh, έναντι €10,3/MWh για το Ρεβυθούσα. Σε συνδυασμό με την ακριβή τιμή του αμερικανικού LNG, η χρήση του διαδρόμου γίνεται λιγότερο ανταγωνιστική για τους προμηθευτές και τους καταναλωτές της περιοχής.

Σημαντική η σύγκριση με άλλες πηγές αερίου

Η σύγκριση με άλλες πηγές αερίου είναι σημαντική: για παράδειγμα, το ρωσικό pipeline αέριο μέσω Βουλγαρίας κοστίζει περίπου €8–9/MWh, καθιστώντας την Αλεξανδρούπολη λιγότερο ελκυστική. Οι εταιρείες διστάζουν να δεσμεύσουν ποσότητες LNG, καθώς το υψηλό κόστος μεταφοράς μειώνει τα περιθώρια κέρδους.

Ένα βασικό πρόβλημα είναι η περιορισμένη ζήτηση αερίου στις βαλκανικές χώρες. Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA), η κατανάλωση φυσικού αερίου σε Βουλγαρία, Σερβία, Αλβανία, Σκόπια και Κροατία δεν υπερβαίνει τα 15–20 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως συνολικά. Σε μεγάλο μέρος αυτής της περιοχής, η ηλεκτροπαραγωγή βασίζεται σε πυρηνικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια, ενώ η θέρμανση με αέριο καλύπτει περιορισμένο μερίδιο των νοικοκυριών.

Η χαμηλή ζήτηση αντανακλάται και στα αποτελέσματα των δημοπρασιών χωρητικότητας του αγωγού, όπου μόλις 400.000 m³/ημέρα διακινήθηκαν τον Αύγουστο 2025, έναντι 11,3 εκατομμυρίων m³/ημέρα σε άλλες ροές μέσω Μολδαβίας και Ουκρανίας (logos-pres.md). Αυτοί οι αριθμοί υπογραμμίζουν ότι η αγορά δεν έχει την κρίσιμη μάζα για να στηρίξει οικονομικά τον διάδρομο.

Η περιορισμένη ζήτηση επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα

Η περιορισμένη ζήτηση επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα, οι δημοπρασίες δεν κατακυρώνονται, ενώ οι εταιρείες που συμμετέχουν διατηρούν δεσπόζουσα θέση. Οι νέοι παίκτες αποθαρρύνονται, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο χαμηλών εσόδων και περιορισμένης εκμετάλλευσης της επένδυσης.

Εν κατακλείδι ο Βόρειος Διάδρομος Αερίου από την Αλεξανδρούπολη φαίνεται να αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις βιωσιμότητας. Το υψηλό κόστος μεταφοράς, η ακριβή τιμή του αμερικανικού LNG και η περιορισμένη ζήτηση στις βαλκανικές χώρες μειώνουν την ελκυστικότητα του έργου.

Χωρίς μείωση του κόστους και αναπροσαρμογή του μοντέλου κατανομής χωρητικότητας, ο διάδρομος κινδυνεύει να παραμείνει υποεκμεταλλευμένος και οικονομικά μη βιώσιμος, παρά τη γεωστρατηγική του σημασία για την Ελλάδα και την περιφέρεια.

*φωτογραφία αρχείου

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Λαβρόφ: ΝΑΤΟ και ΕΕ κηρύσσουν πόλεμο στη Ρωσία

Τη βεβαιότητα του ότι ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν κηρύξει πόλεμο στη Ρωσία εξέφρασε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών...

More Articles Like This