Καθώς έχουμε ήδη εισέλθει στον Δεκέμβριο στα φετινά Χριστούγεννα του οποίου οι Έλληνες απανταχού της γης αναμένουν αδημόνως μαζί με τη Σάρκωση του Χριστού το νέο έργο του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή «Καποδίστριας», μελετώ περί του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος, Ιωάννη Καποδίστρια, εξ αφορμής πρόσκλησης που έλαβα να μιλήσω σχετικά.
Γνωρίζω ότι ο τίτλος του παρόντος ενδεχομένως ξαφνιάσει ή και ξενίσει ορισμένους. Εύλογο, καθώς ο λόγος συγγραφής του ξάφνιασε ιδιαίτερα ακόμη και τον γράφοντα. Η εργογραφία περί το πρόσωπο του μεγάλου αυτού Ορθόδοξου Έλληνα Κυβερνήτη είναι πολύ μεγάλη. Επειδή όμως τα τελευταία χρόνια τρέφω ιδιαίτερη συμπάθεια (εδώ οι λόγοι της συμπάθειας αυτής) στον βρετανό διαπρεπή ακαδημαϊκό, ιστορικό, στρατιωτικό και πράκτορα των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών Christopher Montague (Monty) Woodhouse, που ως υπαρχηγός της Δύναμης Harling συμμετείχε στην ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, στράφηκα στις μελέτες του.
Στο ευσύνοπτο πόνημά του [C. M. Woodhouse, The Greek War of Independence, London: Hutchinson’s University Library, 1952] πέφτω μετ᾽ εκπλήξεως σε μια εντυπωσιακή υποσημείωση του Woodhouse, στο πλαίσιο αναφοράς του στη σημασία της απόφασης της Τρίτης Εθνοσυνέλευσης της Τροιζήνας το 1827 και τη συνακόλουθη αποστολή τριανδρίας στη Γενεύη προκειμένου να διαβιβάσει στον Καποδίστρια πρόσκληση της Εθνοσυνέλευσης να αναλάβει τη διακυβέρνηση του εμβρυακού ελληνικού κράτους. Εκεί λοιπόν ο Γούντχαουζ αναφέρεται σε μια άλλη τριανδρία, την τριμελή προσωρινή επιτροπή στην οποία ανέθεσε η Εθνοσυνέλευση ανώτατες εκτελεστικές αρμοδιότητες μέχρι την άφιξη του Καποδίστρια, καθώς δεν ήταν βέβαιο ότι θα δεχόταν ο ίδιος να αναλάβει τη διακυβέρνηση.
Αυτής της τριμελούς προσωρινής διοικούσας επιτροπής κατονομάζει ο Γούντχαουζ ως μέλος τον Γεώργιο Μαυρομιχάλη, και προσθέτει χαρακτηριστικά ότι επρόκειτο για τον «γιό του Πετρόμπεη, ο οποίος βοήθησε να δολοφονηθεί ο Καποδίστριας το 1831».
Μη ών ειδικός ιστορικός επιστήμονας και δη με ερευνητικό αντικείμενο την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης και του πρώτου (και μοναδικού) Κυβερνήτη της Ελλάδος, συγκλονίστηκα στη θέα αυτής της ταυτοποίησης: διότι ως άμεσος συνειρμός αμέσως ανέκυψε στον νου μια άλλη, τριπλή, μολονότι αναλογική, ταυτοποίηση. Αναφέρομαι φυσικά, στην είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα και τη μετά τέσσερεις ημέρες αρχή της προδοσίας και του Πάθους Του.
Τότε, ο περιούσιος λαός των Ιουδαίων, δηλαδή το σκλαβωμένο από τον Θάνατο του Όφεως γένος των ανθρώπων, ζητωκραύγαζε πανηγυρικά υποδεχόμενος στην Ιερουσαλήμ την Κυριακή των Βαΐων τον Μεσσία, αυτόν τον οποίο πίστευε ότι ερχόταν για να αποκαταστήσει την επίγεια βασιλεία του, κατά την επαγγελία της Διαθήκης του Ισραήλ. Τέσσερεις ημέρες αργότερα, ωστόσο, γινόταν η Προδοσία και ακολουθούσε το Πάθος με το «άρον άρον σταύρωσον αυτόν», από εκείνους που λίγες ημέρες πριν υποδέχονταν τον Χριστό μετά βαΐων και κλάδων!
Τώρα, το έτος 1827, το σκλαβωμένο Γένος των Ελλήνων απέστελλε, δια της Εθνοσυνελεύσεώς του πρόσκληση και υποδεχόταν ανήμερα της ονομαστικής εορτής του (7 Ιανουαρίου 1828) στο Ναύπλιο «μετά βαΐων και κλάδων» τον πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδος, Ιωάννη Καποδίστρια. Και κατά μια συγκλονιστική σύμπτωση με την εβδομάδα του Πάθους του Χριστού, σχεδόν τέσσερεις χρόνους μετά από την έλευσή του στο Ναύπλιο, τον δολοφονεί. Επιπλέον τραγική συμπτωματική ομοιότητα, αυτός που με σφαίρα τον αποτελείωσε ήταν ο ίδιος ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης (ο οποίος όπως αναφέραμε ότι επισημαίνει ο Γούντχαουζ είχε τοποθετηθεί στην τριμελή προσωρινή διοικούσα επιτροπή) εκείνη την φθινοπωρινή Κυριακή, 27 του Σεπτεμβρίου 1831 (9 Οκτωβρίου με το νέο ημερολόγιο), κατά την έξοδο του Κυβερνήτη από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ναύπλιο, μετά την Θεία Λειτουργία.
Όταν ο Χριστός κρινόταν, του ζήτησαν να αποδείξει τη Θεότητά Του με το να αιτηθεί από τον Πατέρα στρατιές Αγγέλων να Τον υπερασπιστούν. Όταν ο Καποδίστριας εισήλθε στο στάδιο της δικής του κρίσεως, του προτάθηκε να του αναθέσουν σώμα υπερασπιστών, κι αυτός αρνήθηκε, διατηρώντας μόνον δύο συνοδούς εις εκ των οποίων ανάπηρων.
Σαφώς, σε αυτό το επίπεδο θεωρίας των πραγμάτων, το πρόβλημα δεν είναι ο συγκεκριμένος άνθρωπος, ο γιος του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη. Εξάλλου, ούτε ο Ιούδας ήταν το πρόβλημα. Αλλά η πτωτική κατάσταση των ανθρώπων την οποία πιστοποιεί η ύπαρξη Αγίων καθ᾽ ομοίωσιν Χριστού Μαρτύρων.
Οπότε και όλα τα ανωτέρω φανερώνουν με αναπάντεχη σαφήνεια τη Χριστοείδεια του μοναδικού αυτού ανδρός ο οποίος προσφέρθηκε, κυριολεκτικά ως αμνός άκακος, στον ελληνορθόδοξο λαό του Θεού, έξι, επτά χρόνια μετά την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Και φυσικά, είναι έργο των όντως Φιλοχρίστων και Φιλελλήνων ειδικών ιστορικών, να πιστοποιήσουν αυτό που στον Φιλόχριστο ελληνικό λαό είναι δεδομένο και σαφές, την έμπρακτη αγάπη του Ιωάννη Καποδίστρια για το πρόσωπο του Χριστού. Αγάπη, η οποία τον οδήγησε στη θυσία.
Αγάπη, την οποία επιμαρτυρούν αν όχι τα λόγια του (καθώς αυτές δεν μπορούν ενδεχομένως να εξακριβωθούν, όπως το: “…ἐν παντὶ τῷ ἔργῳ μου ἐπὶ τῷ λαῷ μου, ὁ Χριστός ἡγεῖται τὰς πράξεις μου…”), ασφαλώς τα έργα του: η αυστηρή εγκράτεια, η συχνή προσευχή, η ενίσχυση της Εκκλησίας, η επαναλειτουργία μοναστηριών μετά τον Αγώνα, η υποστήριξη ιερέων και πνευματικών διδασκάλων στην αναγέννηση του λαού, η φροντίδα ορφανών, πτωχών κι ασθενών, η δημιουργία σχολείων κι εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με χριστιανική αγωγή και η αυτοθυσία του για τον λαό του Θεού που κάποιοι άλλοι συναγωνιστές του εξέγειραν λίγο νωρίτερα «για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία».
Υπό το πρίσμα των ανωτέρω κατανοούμε πολύ καλά τον λόγο που ο Γιάννης Σμαραγδής, ο μεγάλος αυτός εν ζωή Κρής δημιουργός, ζήτησε προσωπικά από τον Οικουμενικό Πατριάρχη μας Βαρθολομαίο να προχωρήσει η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως στην αγιοκατάταξη του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια. Καθίσταται σαφές γιατί αυτό είναι απολύτως εύλογο.


Άλλο ένα θλιβερό άρθρο δήθεν σοβαρής άποψης, που μόνο τον γέλωτα θα προκαλούσε αν δε ακουμπούσε σε τοσο σοβαρά ζητήματα.
ΠΡΩΤΟΝ: Ο ανίδεος αρθρογράφος κάνει την προσβλητική σύνδεση των Παθών του Χριστού με τη ζωή του Καποδίστρια. Μετατρέπει έτσι την ιστορική έρευνα για γεγονότα του 19ου αιώνα σε θεολογία στην καλύτερη, μύθευμα στην χειρότερη. Έτσι προσβάλει τόσο την ιστορική επιστήμη (την οποία αγνοεί, γι’αυτό και οι περγαμηνές του ως ‘αναλυτή’ είναι ανύπαρκτες), αλλά προσβάλει και την Χριστιανική πίστη και την διάνοιξη του ιστορικού χρόνου που πραγματοποιεό ο Χριστός, για τους Χριστιανούς τουλάχιστον (ο συντάκτης είναι μόνο εθνικιστικά ταγμένος στον Χριστιανισμό, όχι ουσιωδώς). Λες κι έχει ανάγκη η ενσαρκωμένη παρουσία του Λόγου στην γη, να αποτελέσει ‘προεικόνιση’ ενός κυβερνήτη ενός νεαρού κράτους-προτεκτοράτου. Μεγάλη ντροπή αυτή η σύγκριση.
ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Ο συντάκτης ταυτίζει την Χριστιανική πίστη και την εν Χριστώ ζωή, που λειτουργούν εκτός φυλών και εθνικών προτεραιοτήτων και μάλιστα σε ΑΠΟΛΥΤΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ αυτών, με την πρόσφατη ιστορική πορεία των Ελλαδιτών Ρωμιών και Αρβανιτών που κάναν την Επανάσταση. Η ταύτιση αυτή Ορθοδοξίας και Ελληνικού Κρατικού Εθνικισμού, προφανώς δεν έχει σχέση με τον Χριστιανισμό και εμπίπτει μάλιστα στην καταδικασμένη αίρεση του Εθνοφυλετισμού. Με άλλα λόγια ο συντάκτης είναι με Ορθόδοξους όρους καθαρά αιρετικός. Προφανώς η Ελλαδική Εκκλησία εν γένει τείνει στην ιδια αιρετική κατεύθυνση.
ΤΡΙΤΟΝ: Επίσης προφανώς η Χριστιανική Εκκλησία προ αιώνων κατέπεσε στην αντιχροστιανική πρακτική να αγιοποιεί ή να καταδικάζει πολιτικά πρόσωπα και ιερείς με αμφίβολη πολιτική δράση. Έτσι ο ευφυής ηγεμόνας Κωνσταντίνος, αναστηλωτής του Imperium, και την ίδια στιγμή εξουσιομανής, ανήθικος, προδότης φίλων, γυναικοκτόνος, παιδοκτόνος, Παγανιστής ιερέας ΚΑΙ Αρειανός, έγινε ‘άγιος’ ενώ ο μετρημένος και σοβαρός Φιλέλληνας Ιουλιανός έγινε ‘παραβάτης’. Όλα αυτά απλά ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΑΝ τον Χριστιανισμό και ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ακόμη την ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ. Ο συντάκτης, με αφέλεια που προσιδιάζει σε προέφηβο νεοφώτιστο, προσκαλεί σε άλλη μία εγκληματική κίνηση αγιοποίησης. Θα έπρεπε να ζητά, ως χριστιανός το αντίθετο: την απο-αγιοποίηση πολιτικών προσώπων και των εκατοντάδων ιερέων κι επισκόπων που αγιοποιήθηκαν για λόγους συμφέροντος παρά την ανήθικη και βίαιη συχνά πορεία τους.
ΤΕΤΑΡΤΟΝ: Είναι προφανές ότι συντακτης αποτελεί ‘φαν’ του ντροπιαστικά κακού Έλληνα σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή. Ενός σκηνοθέτη που έχει αποσπάσει απίστευτες κρατικές χρηματοδοτήσεις για άνευρες και κακογυρισμένες ταινίες εθνικιστικού και μανοχαϊστικού περιεχομένου που τάχα μου καλλιεργούν φρόνημα ενώ αποτελούν πραγματική ντροπή κι εξευτελίζουν τη χώρα. Προφανώς δεν περιμένουμε από τον συγκεκριμένο συντάκτη να έχει γνώσεις κινηματογράφου ή αισθητική. Απλώς η αναφορά επιβεβαίωσε την πολιτισμική του ένδοια και μια βαθιά ιστορική αμάθεια. Πιστεύω θα έχουν πολλά να πουν με τον χαοτικά νεοπλατωνιστή-γνωστικιστή σκηνοθέτη περί Ψυχής-Αγάπης-Δημιουργού και πως η μέγιστη Ελληνορωμαική παράδοση αυτού του τόπου εξευτελίζεται σε τραγελαφικά άρθρα και τραγελαφικές ταινίες.
από όπου κι’αν το ‘πιάσεις’, βρωμάει!
Ότι κι’αν σπουδάσεις, εάν δεν έχεις & την συναισθηματική ευφυία αλλά προπαντός δεν έχεις εξανθρωπιστεί, είσαι ευτελίζεσαι όπως οι περισσότεροι από τους καθώς πρέπει καθηγητές, δικηγόρους, γιατρούς, να μην πάω καθόλου στην εκκλησία, πονάει πολύ εκεί…
Κάποιος γράφει:’Από που & ως που άγιος ένας απλός άνθρωπος;’
Λες & αυτούς που ‘έκαναν ‘Αγίους’, ήσαν κάτι άλλο πριν….
Εάν δεν σου κόβει λίγο, όσα βιβλία & να διαβάσεις…, παραμένεις αστοιχείωτος.
Ο συγκεκριμένος, δεν πρέπει να έχει ακούσει τι έχει γράψει καν.
Να τον έχεις, να σου καθορίζει το μέλλον….
Κρίμα, θα έχει κάψει πολύ κόσμο…
όσο ευφυείς κι’αν είναι ένας άνθρωπος, όταν είναι γαλουχημένος από μικρός, στην συγκεκριμένη περίπτωση στην θρησκεία, κλείνουν όλοι οι διακόπτες.
Λογική, εξυπνάδα, ένστικτο, τα πάντα.
Είναι δυνατόν να υπάρχει ένας Θεός ο οποίος να έχει επιλέξει έναν λαό, τον λαό τον Εβραίων;
Καταρχάς είναι όλα στη σφαίρα της φαντασίας.
Ο Χριστός υπήρχε ως άνθρωπος.
Ο Καποδίστριας επίσης.
Ο Άγιος, είναι ένας άνθρωπος που η εκκλησία τον έκανε Άγιο.
Εκκλησία=χειραγώγηση.
Θεός=μηδέν απτό.
Αντί να γράφετε αυτά τα κουτά άρθρα, έχετε να γράψετε κανένα άρθρο, για το πώς θα λυθεί το πρόβλημα της σαπίλας στη Ελλάδα;
βάλτε προτεραιότητες, κάθε λεπτό που περνάει, η κρίση είναι ανεπιστρεπτί!
Τι να λένε τα διπλώματα & τα παπλώματα, όταν κοιμόσαστε ολόρθοι;
Όλο μοούρδες γράφετε για να εντυπωσιάσετε τους κουτούς.
Άγιος,Άγιος και μόνον Άγιος Μεγαλομάρτυς,Ισαπόστολος,Φωτοδότης,Ελευθερωτής,Διάδοχος των Αυτοκρατόρων της Αγίας Ρωμανίας(Ανατολικής Ρωμαίϊκης Αυτοκρατορίας των Ρωμ(αί)ήων) ως Πανάξιος Άνθρωπος-Διπλωμάτης,Πραγματιστής Πολιτικός,Ανάργυρος Ιατρός,Επιτελικός Στρατιωτικός,Δίκαιος Νομικός,Εμβριθής Ιστορικός,Φιλόσοφος και Ευφυέστατος Αναμορφωτής και Δημιουργός Κυβερνήτης του Νεοσύσταστου Ελληνικού Κράτους και Πατήρ του Ελληνικού Ορθοδόξου Γένους(δλδ.των Ρωμ(αί)ήων είναι ο Ιωάννης Αντωνίου-Μαρία Καποδίστριας( εγεν. 31 Ιανουαρίου 1776 – εμαρτύρησε 27 Σεπτεμβρίου 1831 ημέρα Κυριακή.)
Αυτή η πρόταση δεν έχει πόδια να σταθεί. Από πού κι ως πού “άγιος” ένας κοινός άνθρωπος, ο οποίος απλώς έκανε σωστά την δουλειά του κι εκτέλεσε μέχρι τέλους το καθήκον του προς την Πατρίδα;
Ἔκανε πολύ περισσότερα ἀπό ἕνα ἁπλό καθῆκον. Ἅγιοι ἔχουν ἀνακηρυχθῆ καί ὁ αὐτοκράτωρ Μαρκιανός μέ τήν σύζυγό του Πουλχερία, καί ὁ αὐτοκράτωρ τῆς Νικαίας ἰωάννης Βατάτζης. Ἄν αὐτοί ἔκαναν ἁπλῶς σωστά τήν δουλειά τους τότε οἱ ἄλλοι κυβερνῆτες ἔπρεπε νά στηθοῦν στό ἀπόσπασμα.
όχι τον καποδίστρια παστίτσιο ρε παιδιά
Η δολοφονία του Καποδίστρια – Ποιοι ήταν οι πραγματικοί αυτουργοί;
βιβλίο του Δ. Κοκκινάκη
το μοναδικό βιβλίο που επιστημονικά προσπαθεί να βρει την λύση στην πρώτη πολιτική δολοφονία στην νέα Ελλάδα αφού οι Άγγλοι κρατούν 200 χρόνια σφραγισμένο τον φάκελλο της δολοφονίας που έκαναν για να μη μπορέσει να γίνει κράτος ελεύθερο και όχι αποικία η νέα Ελλάδα
ηθικοί & αυτουργοί, όταν το χέρι είναι ελληνικό από κει & πέρα…
φίλε μου, ο καθένας κοιτάζει την πατρίδα του.
εμείς οι Έλληνες, δεν θα πρέπει να λεγόμαστε Ελλάδα αλλά συμφέρον.
από πού είσαι; από το συμφέρον.
ο συμφεροντολόγος πολίτης λοιπόν.
ότι & να θέλουν οι ηθικοί αυτουργοί, εάν εσύ, ο πατριώτης δεν εκτελέσεις την εντολή, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα!
τα περί ηθικοί αυτουργοί κλπ, είναι πάλι, αποποίηση ευθυνών!
ή κοιτάς το πρόβλημα στα μάτια ή βρίσκεις πάντα μα πάντα μια δικαιολογία για τα χίλια μύρια προβλήματα που έχεις ο ίδιος δημιουργήσει.
τα ίδια με τα μνημόνια, έφταιγαν οι ξένοι.
αυτοί είχαν αλλού μερίδιο ευθύνης αλλά το ότι χρεώθηκε η Ελλάς, δεν φταίνε αυτοί αλλά πάλι εμείς!
θρησκεία, η μεγαλύτερη χειραγώγηση μαζί με τις πολιτικές θεωρίες οι οποίες υπάρχουν μόνο σε ονειροπόλους, πραγματικά υπάρχουν σε ονειροπόλους δεν το λέω ειρωνικά.
οι άλλοι, απλά το εκμεταλλεύονται.