Δημήτρης Σαλπιγγίδης: «Πρώτη φορά έχουμε Απρίλιο μήνα δύο ομάδες στους 8 της Ευρώπης»

Must Read

Στην «Δίκη στο Open», βρέθηκε ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης, ο οποίος μεταξύ άλλων μίλησε για τον τελικό κυπέλλου, την εικόνα του ΠΑΟΚ και την πρόκληση που έχει μπροστά του με φόντο την πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League, το δεύτερο πέρασμα του Λουτσέσκου από τον Δικέφαλο, την «μάχη» του τίτλου και τον αποκλεισμό της Εθνικής ομάδας από το EURO.

«Δεν μου έχει συμβεί ευτυχώς, είναι πολύ λυπηρό, πολύ άσχημο και για τις ομάδες και για τον κόσμο και για τους παίκτες. Όταν μιλάμε για βήματα προόδου και συζητάμε στο 2024 για τέτοια εμπόδια, μόνο για εξυγίανση δεν μπορούμε να λέμε. Αν γίνει τελικά χωρίς κόσμο θα είναι σαν φιλικό», ανέφερε για τον τελικό χωρίς κόσμο και συνέχισε επισημαίνοντας:

«Ο ΠΑΟΚ έχει δείξει ότι είναι ικανός για όλα. Αυτό το συμπέρασμα βγαίνει γιατί σε κάποια περίοδο στο πρώτο διάστημα έδειχνε ότι δεν θα μπορούσε να διεκδικήσει τον τίτλο και φτάσαμε στις γιορτές να βλέπουμε μία διαφορετική ομάδα που έχει τα φόντα για να το διεκδικήσει. Καθαρά από ατυχία δεν βρίσκεται στον τελικό κυπέλλου, έχει προχωρήσει στην Ευρώπη και διεκδικεί το πρωτάθλημα. Το ότι έχει φτάσει σε αυτό το σημείο, δείχνει ότι έχει δυνατότητες, μέταλλο και βάθος στο ρόστερ και αυτά δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει κανείς».

«Δεν είμαι μέσα, δεν έχω καθημερινή τριβή με την ομάδα»

Ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης έκανε λόγο και για την δεύτερη θητεία του Λουτσέσκου, αλλά και για την παρουσία του Δικεφάλου. «Είναι ένας προπονητής που ταιριάζει στο DNA των ΠΑΟΚτσήδων, της ομάδας και της φιλοσοφίας. Το αβαντάζ που έχει στη 2η θητεία του είναι ότι γνωρίζει καταστάσεις και εφόσον τις διαχειριστεί σωστά τότε όλα θα κυλήσουν ομαλά. Νομίζω ότι αυτό είναι, κυρίως, που τον βοηθάει στην δεύτερη θητεία του να συνεχίσει να είναι επιτυχημένη. Αυτή είναι η άποψή μου. Δεν είμαι μέσα, δεν έχω καθημερινή τριβή με την ομάδα για να έχω πιο αντικειμενική άποψη, αλλά βλέποντας τα πράγματα εξ’ αποστάσεως αυτό καταλαβαίνω», υποστήριξε και συνέχισε:

«Είναι πολύ δύσκολο με πολλές ανταγωνιστικές ομάδες να μην έχεις σκαμπανεβάσματα και να μην το πληρώνεις αυτό σε βαθμούς, αλλά η γενική εικόνα που μου έχει δημιουργήσει ο ΠΑΟΚ είναι αυτή. Ότι υπάρχει μία σταθερότητα και υψηλό επίπεδο ποδοσφαίρου. Έχει φτιάξει το μέταλλο νικητή. Στα περισσότερα ματς είναι οδηγός και ακόμη και αν δεν είναι κυνηγάει τα παιχνίδια μέχρι τέλους».

«Ακόμη και να μην πάνε καλά τα πράγματα, είναι σημαντικό για μία ομάδα να είναι στις οκτώ καλύτερες»

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην πρόκληση κόντρα στην Μπριζ με φόντο την πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League. «Τα παιδιά πιστεύουν στη ομάδα και πιστεύουν ότι θα πάνε μακριά ακόμη και στις τρεις διοργανώσεις. Τα κατάφεραν. Ακόμη και να μην πάνε καλά τα πράγματα την Πέμπτη είναι σημαντικό για μία ομάδα να είναι στις οκτώ καλύτερες. Η Μπριζ είναι πολύ καλή ομάδα. Αυτό που είδα στο πρώτο παιχνίδι είναι ότι σε κλειστούς χώρους έχουν συνδυαστικό παιχνίδι και δημιουργούν προϋποθέσεις. Αλλά ακόμη και από τις πτέρυγες. Αυτό είδα εγώ», υπογράμμισε και πρόσθεσε:

«Αν βρει δυσκολίες από εκεί πάει και από τον άξονα. Δεν είναι, δηλαδή, μονοδιάστατη για να την μπλοκάρεις με μία τακτική. Πρέπει να είσαι 90 λεπτά προσηλωμένος και τα παιδιά τα κατάφεραν αρκετά καλά. Το 1-0 είναι καλό και δίνει αρκετές πιθανότητες πρόκρισης. Ήταν πολύ καλή η Μπριζ, έχασαν και το πέναλτι, αλλά αν ο ΠΑΟΚ αν ήταν πιο προσεκτικός μπορούσε να σκοράρει στην κόντρα. Σίγουρα ήταν καλύτερη η Μπριζ, ήταν ποιοτική, αλλά πολλές φορές βλέπουμε ένα παιχνίδι που δεν είναι δίκαιο το Χ, αλλά έρχεται. Είναι 50-50. Ο ΠΑΟΚ έχει μία δυσκολία γιατί πρέπει να ισοφαρίσει το σκορ του πρώτου αγώνα και έχει απέναντί του μία ομάδα που μπορεί να δημιουργήσει ανά πάσα στιγμή προβλήματα. Δεν είναι ντεσαβαντάζ οι απουσίες των Βέλγων. Δεν μπορεί να έχουν 14 καλούς παίκτες, θεωρώ ότι έχουν ένα αρκετά καλό ρόστερ που θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις αυτού του αγώνα. Χωρίς να ξέρω το ρόστερ της ομάδας γιατί το είδα πρώτη φορά στο πρώτο παιχνίδι, θα μιλήσω σαν παίκτης και θα πω για τα παιδιά που θα έρθουν από πίσω, που δεν έχουν την ευκαιρία να πετύχουν γκολ και να διακριθούν, ότι θα έχουν τεράστιο κίνητρο. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει μεγάλη ψαλίδα με αυτούς που δεν θα αγωνιστούν και μπορούν να κάνουν την ζημιά. Είναι σίγουρα αρνητικό με αριθμούς ότι δεν παίζουν, γιατί οι αριθμοί λένε σχεδόν πάντα την αλήθεια, όμως, ο ΠΑΟΚ δεν πρέπει να παρασυρθεί από την πραγματικότητα ότι λείπουν αυτοί οι παίκτες».

«Πρώτη φορά έχουμε Απρίλιο μήνα δύο ομάδες στους 8 της Ευρώπης»

Σε ερώτηση για το πως θα αντιμετωπίσουν οι παίκτες τους προημιτελικούς, ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης απαντά: «Υπάρχει μεγάλη ανυπομονησία. Η πρόκληση είναι τεράστια. Το πως νιώθει είναι στον χαρακτήρα του καθενός. Μπορεί κάποιον να τον καταβάλει το άγχος και να επηρεάσει την απόδοσή του. Επίσης είναι οι παραστάσεις. Μπορεί να έχεις παραστάσεις, αλλά να μην έχεις ξαναπαίξει τέτοιο ματς και και να το αντιμετωπίσεις σαν έναν αγώνα πρωταθλήματος, όσον αφορά την ψυχολογία σου, τη διαχείριση του άγχους. Είναι αλλιώς να παίζεις απέναντι σε μία ομάδα του πρωταθλήματος που δεν διεκδικεί κάτι και ο βαθμός δυσκολίας είναι μικρότερος και αλλιώς να παίζεις ένα τέτοιο ματς».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι δύο ελληνικές ομάδες παίζουν Απρίλιο μήνα στην Ευρώπη. «Δεν το έχουμε συνηθίσει και είναι λογικό που συζητείται. Πρώτη φορά έχουμε Απρίλιο μήνα δύο ομάδες στους «8» της Ευρώπης. Εγώ δεν έχω εικόνα για να σας πω για κάτι ανάλογο, για το αν λειτουργήσει αρνητικά ή θετικά σε κάθε ομάδα. Παίζει, σίγουρα, ρόλο το βάθος του ρόστερ. Ο ΠΑΟΚ έχει επιλογές και, φυσικά, έχει να κάνει και με τους προπονητές. Δεν έχω πλήρη εικόνα για το βάθος του ρόστερ του Ολυμπιακού. Εδειξε δύο πρόσωπα απέναντι στη Φενέρμπαχτσε», τόνισε και συμπλήρωσε:

«Ήταν καταιγιστικός και από το 70’-75’ και έπειτα έμεινε από δυνάμεις, ίσως τους κατέβαλλε το ψυχολογικό κομμάτι από το γεγονός ότι ανέβασε απόδοση η τουρκική ομάδα. Παραδόθηκαν, δεν προσπαθούσαν να χτίσουν παιχνίδι, προϋποθέσεις να επιτεθούν και ήταν σε μία διαδικασία απλά να διώξουν την μπάλα μακριά από την επικίνδυνη ζώνη τους. Είναι 50-50 και για τον Ολυμπιακό. Δεν το λέω από ευγένεια. Στην προηγούμενη φάση θεωρούσα ότι και ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός έχουν λίγες πιθανότητες να προκριθούν. Η αντίδραση τους, όμως, σε εκείνο το σημείο με έχουν φέρει σε ένα σημείο να φοβάμαι να πω ότι δεν μπορούν να το κάνουν. Είναι φιλόδοξο το σενάριο για τελικό με δύο ελληνικές ομάδες, αλλά κανείς δεν ξέρει. Κανείς δεν έλεγε ότι το 2004 η εθνική θα κατακτήσει το EURO».

«Μου είναι δύσκολο να χρίσω φαβορί»

Ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης έκανε λόγο και για την ΑΕΚ και την «μάχη» του τίτλου. «Έχει αρκετές αλλαγές, δεν έχει κάτι σταθετό. Ο προπονητής πειραματίζεται. Για μένα η ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ είναι τα φαβορί, αυτή την αίσθηση έχω και μένει να το δούμε. Δεν θα έδινα κάποιο προβάδισμα σε κάποια από τις δύο. Βλέπω την ΑΕΚ ότι είναι δυνατή και εντός και εκτός, έχει βάθος και καλό προπονητή. Μου είναι δύσκολο να χρίσω φαβορί, αλλά χωρίς να ξεχνάμε, φυσικά, και τις άλλες δύο», υποστήριξε και πρόσθεσε πως:

«Είναι τόσο μικρές οι αποστάσεις και συνεχόμενα τα ντέρμπι και δεν ξέρεις πως θα αντιδράσουν οι ομάδες και στο ψυχολογικό κομμάτι. Γιατί αν κάτι αν δεν πάει καλά και μείνεις λίγο πίσω και τα παιχνίδια λιγοστεύουν, αυτό μπορεί να σε επηρεάσει. Έχει να κάνει με το μέταλλο, με το βάθος και τους παίκτες ηγέτης, οι οποίοι στα δύσκολα θα πρέπει να σπρώξουν τις ομάδες. Είναι πολλοί οι παράγοντες όταν είναι τόσο μικρές οι αποστάσεις που μπορούν να καθορίσουν ένα αποτέλεσμα».

Σε ό,τι αφορά στην πρόταση του Μάκη Γκαγκάτση να διεξαχθεί φάιναλ φορ από την νέα περίοδο στα πλέι οφ του πρωταθλήματος, ο ίδιος απάντησε: «Είναι μία άποψη και αυτή. Ο 5ος και ο 6ος είναι ρυθμιστές στο εμπόδιο που μπορούν να βάλουν σε μια ομάδα που διεκδικεί το πρωτάθλημα. Όταν χάνεις βαθμούς από τον 5ο και τον 6ο κάνεις ένα βήμα πίσω. Ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε τα πλέι οφ με ήττα από τον Άρη που δεν πάει για πρωτάθλημα, άρα μετά έπρεπε να κάνει την υπέρβαση. Εμένα μου αρέσουν τα περισσότερα παιχνίδια. Τα πρωταθλήματα δεν τα παίρνεις κερδίζοντας μόνο τους διεκδικητές, αλλά και τις υπόλοιπες ομάδες. Το μοντέλο της Σκωτίας είναι σχεδόν το ίδιο, απλά έχεις έναν μαραθώνιο πρωταθλήματος. Πώς μπορούμε να μιλάμε για τέτοια σενάρια όταν δεν μπορούμε να αποφασίσουμε για την έδρα του τελικού. Ας δούμε πιο αισιόδοξα τα πράγματα και να ελπίσουμε ότι θα υπάρχουν πιο άμεσες αποφάσεις».

Ερωτηθείς για τον αποκλεισμό της Εθνικής από το EURO επεσήμανε πως έγινε μεγάλη προσπάθεια. «Μετά από κάποια χρόνια που δεν τα καταφέραμε με δυσκολότερες κληρώσεις. Κάναμε αρκετά βήματα, πήγαν αρκετά καλά, αλλά αυτό που έλειπε ήταν ότι από τους πολλούς καλούς ποδοσφαιριστές που έχουμε ένας δεν πήρε την πρωτοβουλία με μία προσωπική ενέργεια για να πετύχουμε το γκολ που θα μας έδινε την πρόκριση. Δεν είναι «καρφί», όλα τα παιδιά το ήθελαν περισσότερο από κάθε Έλληνα, αλλά αυτό είναι το ποδόσφαιρο όταν έρχεται μία αποτυχία. Γιατί παρά την μεγάλη προσπάθεια των παιδιών, τώρα είναι δύσκολο να το αντιμετωπίσουν. Αλλά αυτή είναι πραγματικότητα και πρέπει να προχωρήσουμε», υπογράμμισε, ενώ για το σενάριο να ασχοληθεί με την προπονητική είπε:

«Την προοπτική του προπονητή δεν την βλέπω με αισιόδοξο μάτι. Πιο πολύ θα με ενδιέφερε το αναπτυξιακό κομμάτι, να ασχολούμαι με μικρότερα παιδιά και να τα βοηθήσω και εξωαγωνιστικά και αγωνιστικά, με την εμπειρία μου και τον χαρακτήρα μου γιατί ένας παίκτης σε όσο σε υψηλό επίπεδο και να έχει παίξει, δεν σημαίνει ότι θα γίνει καλός ή κακός προπονητής».

Κλείνοντας, στην ερώτηση ΠΑΟΚ ή Παναθηναϊκός, ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης απάντησε: «ΠΑΟΚ, γνωρίζοντας όλες τις δυσκολίες της ομάδας».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This