Η γερμανική αποτυχία στο Final-4 της Ευρωλίγκας φέρνει τρόμο για το Euro

Μύθος η δήθεν οργανωμένη αστυνομία - Προκάλεσε χάος στο Βερολίνο με την ανικανότητά της, με έκτροπα κάθε μέρα

Must Read

Πριν από τον πρώτο ημιτελικό της Παρασκευής οι Τούρκοι οπαδοί της Φενέρ προκάλεσαν χάος με τις βιαιοπραγίες τους ακριβώς έξω από το κλειστό γήπεδο μπάσκετ. Τα μέτρα ασφαλείας ανύπαρκτα και η αστυνομία ουσιαστικά απούσα.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Τα μεσάνυχτα του Σαββάτου έγιναν άγριες συμπλοκές έξω από σταθμό ΜΜΜ, με ελληνική συμμετοχή αλλά κι εμπλοκή ξένων χούλιγκαν, άσχετων με τις τέσσερις ομάδες. Πάλι οι δήθεν προετοιμασμένες Αρχές δεν κατάφεραν να αποτρέψουν το ραντεβού θανάτου και να απομονώσουν έγκαιρα όσους ήθελαν να χυθεί αίμα. Παρά τις προειδοποιήσεις.

Η γερμανική αστυνομία, με το αρχηγείο της στο Βερολίνο, απέτυχε να οργανώσει μια ασφάλεια το F4. Παρά τα εφέ με εντυπωσιακές στολές, προηγμένες ενδοσυνεννοήσεις, drones, προπονημένο βλέμμα αυστηρότητας και σκυλιά δεν κατάφεραν να διασφαλίσουν μια ήρεμη διοργάνωση. Ακόμα και «άμαχος πληθυσμός» κινδύνεψε. Τα εισιτήρια που διατέθηκαν στους οπαδούς των τεσσάρων ομάδων για το F4 ήταν 14.500. Ολοι οι αγώνες έγιναν στο ίδιο γήπεδο. Εγιναν όλα κι όλα τέσσερα παιχνίδια.

Τώρα, όμως, η ανησυχία κορυφώνεται, αφού πλησιάζει η έναρξη του Euro 2024 στις 14 Ιουνίου. Εκεί θα συμμετάσχουν 24 εθνικές ομάδες. Τα γήπεδα θα είναι ανοιχτά και πολύ μεγαλύτερης χωρητικότητας, από 48-75.000 διασκορπισμένα σε δέκα διαφορετικές πόλεις. Η διοργάνωση δεν θα διαρκέσει ένα τριήμερο, αλλά έναν ολόκληρο μήνα.

Μιλιούνια φιλάθλων, ήρεμων κι έτοιμων να κάνουν φασαρίες, θα πλημμυρίζουν για μέρες τη Γερμανία που η αστυνομία της δεν μπορεί να διοργανώσει ούτε καν ένα F4 μπάσκετ, με συγκριτικά ελάχιστο κόσμο, σε ένα κλειστό και με μια χούφτα αγώνες. Αν η μπασκετική διοργάνωση ήταν ένα test event εν όψει Euro, τότε οι ανησυχίες γίνονται εφιαλτικές για το τι μέλλει γενέσθαι από 14 Ιουνίου έως 14 Ιουλίου.

Συχνά οι διαμαρτυρίες για τα ανεπαρκή μέτρα της Ελληνικής Αστυνομίας σε αθλητικές διοργανώσεις στη χώρα μας είναι έντονες. Ενίοτε και δίκαιες. Κάποτε κάποτε γίνεται επίκληση, ως ιδεατό παράδειγμα, στην πανίσχυρη και οργανωμένη αστυνομία της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Αγγλίας. Ομως, πολλές φορές η πραγματικότητα μπερδεύεται με μυθοπλασίες. Το Σάββατο το βράδυ στη Γαλλία έγιναν εκτεταμένα επεισόδια υψηλής έντασης πριν από τον ποδοσφαιρικό τελικό Κυπέλλου Λιόν – Παρί Σεν Ζερμέν.

Δύο χρόνια προετοιμασία

Το Βερολίνο προετοιμάζεται δύο χρόνια για να αντεπεξέλθει ως το επίκεντρο των μεγάλων φετινών αθλητικών διοργανώσεων, του Euroleague Final Four που τέλειωσε χθες και, κυρίως, του Euro, που θα λάβει χώρα από τον επόμενο μήνα. «Η ασφάλεια των Βερολινέζων και των επισκεπτών μας είναι η πρώτη μας προτεραιότητα» δηλώνουν οι Αρχές.

Η αρχηγός της Αστυνομίας του Βερολίνου Μπάρμπαρα Σλόβικ ανακοίνωνε στις 15 Μαΐου ότι είναι πια πανέτοιμοι: «Η ολοκληρωμένη ιδέα της ασφάλειας ήταν στον σχεδιασμό εδώ και δύο χρόνια. Η πρόσφατη ρητή απειλή από ισλαμιστικές τρομοκρατικές ομάδες λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη. Η αστυνομία αναπτύσσει πολλούς αξιωματικούς για να διασφαλίσει την ασφάλεια, καθώς και άμυνα από drones, αναγνώριση προσώπου και οδοφράγματα που μπορούν επίσης να σταματήσουν φορτηγά. Κινητά συστήματα χρησιμοποιούνται επίσης για την πρόληψη διαφυγών».

Και πρόσθετε με… βεβαιότητα: «Ηδη έχουμε πραγματοποιήσει ασκήσεις, μαζί με την πυροσβεστική, για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στο Ολυμπιακό Στάδιο, συμπεριλαμβανομένων καταστάσεων που αφορούν χημικές, βιολογικές και πυρηνικές απειλές. Επίσης έχουν αγοραστεί ειδικά για το Euro νέα οχήματα για την απολύμανση πολλών τραυματιών σε περίπτωση βιολογικής επίθεσης. Τις ημέρες των αγώνων, μόνο η πυροσβεστική θα έχει σε ετοιμότητα περισσότερα από 1.000 άτομα προσωπικό έκτακτης ανάγκης». Την ίδια ετοιμότητα διαφήμιζε και για το F4.

Η αστυνομία του Βερολίνου αναμένει ως και 6.500.000 ανθρώπους στην πόλη κατά τη διάρκεια του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Συνολικά έξι αγώνες θα διεξαχθούν στο Βερολίνο. Ο τελικός στις 14 Ιουλίου θα είναι το highlight. Θα γίνουν επίσης τρεις αγώνες ομίλων κι από ένα ματς για τους «16» και τους «8». Το πρώτο παιχνίδι στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου θα είναι μεταξύ Ισπανίας – Κροατίας στις 15 Ιουνίου.

Σε συνέντευξη που έδωσε τον Μάρτιο στην Tagesspiegel, η Σλόβικ είπε ότι έχει απαγορευτεί στους αστυνομικούς να παίρνουν άδειες κατά τη διάρκεια του τουρνουά και, όταν ρωτήθηκε αν θα μπορούσαν να δείξουν την υποστήριξή τους στην Εθνική ομάδα της Γερμανίας κολλώντας μια μικρή σημαία στα οχήματά τους, η αρχηγός της αστυνομίας το απέρριψε:
«Οχι, αυτό δεν επιτρέπεται. Είμαστε αφοσιωμένοι στην ουδετερότητα και, φυσικά, είμαστε απολύτως αμερόληπτοι σε μια τέτοια διεθνή αθλητική εκδήλωση με καλεσμένους από όλο τον κόσμο».

Η απαγόρευση της γερμανικής σημαίας για την αστυνομία προκάλεσε αντιδράσεις στη χώρα κι ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο αν τελικά θα εφαρμοστεί ή όχι. Ομως, από σήμερα αυτό θα είναι πολύ πιο χαμηλά στην ατζέντα. Υπάρχουν πολύ σοβαρότερα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει η Σλόβικ.

Η γερμανική αστυνομία απέτυχε σε όλα στο F4. Δεν μπόρεσε με προληπτικά μέτρα να αποτρέψει τη συνάντηση οπαδών ακόμα κι έξω από το γήπεδο. Δεν κατάφερε να ελέγξει πώς και πού θα μπορούσαν να γίνουν επεισόδια μακριά από το κλειστό. Δεν αξιοποίησε πληροφορίες για παρουσία χούλιγκαν από χώρες δίχως ομάδα τους στη διοργάνωση.

Ακόμα και οι ανακοινώσεις που εξέδιδε ήταν με μεγάλη καθυστέρηση και θολή πληροφόρηση. Το ερώτημα τώρα είναι αν θα μπορέσει η Γερμανία, με αυτήν την προβληματική εικόνα που έδειξε, να διαχειριστεί τους υπερπολλαπλάσιους κινδύνους στο Euro 2024;

Βιογραφικό

Αρχηγός αστυνομίας Βερολίνου

Γεννήθηκε το 1966 στο Βερολίνο. Σπούδασε νομικά στο πανεπιστήμιο Albert Ludwig στο Φράιμπουργκ και το 2001 έλαβε το διδακτορικό της από το πανεπιστήμιο του Γκρατς. Εργάστηκε στο κρατίδιο του Βερολίνου ως κυβερνητικός σύμβουλος το 1994 και το 1997 έγινε αναπληρώτρια διευθύντρια προσωπικού στο Τμήμα Εσωτερικών. Το 2002 αποσπάστηκε στο ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών απασχολούμενη με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εγκληματικής Αστυνομίας, την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος και τη Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων. Το 2010 ανέλαβε την τεχνική εποπτεία της προστασίας των μελών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των διπλωματικών αποστολών στο εξωτερικό. Είχε την εποπτεία του Κέντρου κατά του Εξτρεμισμού και Τρομοκρατίας. Ανέλαβε αρχηγός της αστυνομίας του Βερολίνου στις 10 Απριλίου 2018. Είναι η πρώτη γυναίκα που κατέχει το αξίωμα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This