Το «¡NO PASARÁN!» το είπε η Ελλάδα στην Ισπανία στα 78” πριν το τέλος του αγώνα με το γκολ του Γκίλα που έδωσε το προβάδισμα με 7-6. Όλα έμοιαζαν ιδανικά για την πρόκριση της εθνικής στον τελικό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος που θα έγραφε ιστορία αφού για πρώτη φορά θα διεκδικούσαν το χρυσό μετάλλιο, τόσο οι άνδρες, όσο και οι γυναίκες.
Μόνο που μόλις ένα δευτερόλεπτο πριν το τέλος όλα κατέρρευσαν. Ήταν η σειρά των Ισπανών να πουν «¡NO PASARÁN!» και το έκαναν πράξη στη διαδικασία των πέναλτι. Σκοράρισαν και στα πέντε, ενώ ο τερματοφύλακάς τους Αγκίρι σταμάτησε δύο ελληνικά.
Με συνολικό σκορ 11-9 οι Ισπανοί προκρίθηκαν στον τελικό, η Ελλάδα θα αναζητήσει παρηγοριά στη διεκδίκηση του χάλκινου μεταλλίου. Αντίπαλός μας θα είναι η ηττημένη του αγώνα της Σερβίας με Ουγγαρία που ακολουθεί.
Με το ίδιο νόμισμα
Οι Ισπανοί πλήρωσαν την Ελλάδα με το ίδιο νόμισμα. Στον προηγούμενο αγώνα με την Ιταλία μια αποβολή χωρίς αντικατάσταση έδωσε τον… αέρα που ήθελαν οι διεθνείς για να πάρουν μια διαφορά που τους οδήγησε στην νίκη.
Στον ημιτελικό με την Ισπανία η αποβολή του Χαλυβόπουλου χωρίς αντικατάσταση κράτησε την Ελλάδα με παίκτη λιγότερο για τέσσερα λεπτά που ήταν αρκετά στους Ισπανούς να σημειώσουν τρία γκολ.
Η καθοριστική για την Εθνική αποβολή του Αριστείδη Χαλυβόπουλου
Κι όμως παρά το γεγονός ότι όλα ήταν κόντρα στην Ελλάδα, οι διεθνείς κατάφεραν να… γυρίσουν το ματς, αλλά να χάσουν την πρόκριση, ουσιαστικά, ένα δευτερόλεπτο πριν το τέλος.
Οκτάλεπτα: 2-3, 1-3, 1-0, 1-1,
Ελλάδα (Θοδωρής Βλάχος): Τζωρτζάτος, Γενηδουνιάς 2, Σκουμπάκης, Γκιουβέτσης 1, Αργυρόπουλος 1, Χαλυβόπουλος, Γκίλλας 2, Καλογερόπουλος, Αλαφραγκής, Κάκαρης, Νικολαΐδης, Παπανικολάου, Ανδρεάδης, Πούρος 1.
Ισπανία (Νταβίντ Μάρτιν): Αγκίρε, Μουνάριθ 1, Γρανάδος 2, Σαναχούια 3, Ντε Τόρο, Λαρούμπε, Καμπάνας, Ταχούλ, Περόνε, Μπιέλ, Μπούστος 1, Λόριο, Χομίλα, Βαλέρα.
Ανεκδιηγητος προπονητής. Γιατί δεν έγινε κανονικά η τελευταία επίθεση;
1. Πιθανόν να πετυχαίναμε γκολ 2. Ακόμα και αν δεν πετυχαίναμε δεν θα προλάβαιναν από το ένα τέρμα στο άλλο οι Ισπανοί 3. Δεν έδωσε εντολή η μπάλα να φύγει μακριά και όχι εκεί που την άφησαν σαν να έδωσαν πάσα.
η ηττοπάθεια οδηγεί στην ήττα κι όχι τα πέναλτι, αν ήταν έτσι γιατί δεν έχασε η ισπανία;