Πριν κοπάσει ο απόηχος από τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ στις αρχές του μήνα για πιθανές γενετικές εξετάσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2028 οι παγκόσμιες ομοσπονδίες προσαρμόζονται στην πολιτική του.
Ήδη η World Boxing, η οποία θα επιβλέπει τους αγώνες πυγμαχίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2028, ανακοίνωσε ότι οι γυναίκες πυγμάχοι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του επόμενου μήνα θα πρέπει να υποβληθούν σε υποχρεωτικό έλεγχο φύλου, στο πλαίσιο μιας νέας πολιτικής επιλεξιμότητας.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν δύο «αθλήτριες» που κέρδισαν χρυσό μετάλλιο στο Παρίσι το 2024. Η Αλγερινή Ιμάνε Κελίφ στα 66 κιλά και η Λιν Γιου Τινγκ από την Ταϊβάν στα 57 που κέρδισαν το χρυσό μετάλλιο.
Τα φώτα της δημοσιότητας μπορεί να έπεσαν επάνω στην Αλγερινή, αλλά και η αθλήτρια της Ταϊβάν έχει ανάλογες εμπλοκές.

Κι ενώ η Κελίφ δεν έχει αγωνιστεί η Λιν Γιου Τινγκ προετοιμαζόταν για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που θα γίνει στο Λίβερπουλ, αλλά η συμμετοχή της δεν θα είναι δυνατή εάν δεν υποβληθεί στις απαραίτητες εξετάσεις:
«Ήταν μια μακρά και λεπτομερής διαδικασία, αλλά ήταν ζωτικής σημασίας να εξετάσουμε όλα τα ιατρικά, νομικά και αθλητικά ζητήματα που εγείρονται από αυτό το ζήτημα και είμαι βέβαιος ότι με την εισαγωγή δοκιμών για την πιστοποίηση της επιλεξιμότητας ενός αθλητή να αγωνιστεί ως άνδρας ή γυναίκα, η νέα πολιτική σχετικά με το Φύλο, Ηλικία και Βάρος θα διασφαλίσει την αθλητική ακεραιότητα και θα προστατεύσει την ασφάλεια όλων των συμμετεχόντων», δήλωσε ο πρόεδρος της «world boxing» Βέλγος Μπόρις βαν ντερ Βορστ.
Η νέα πολιτική ορίζει ότι οι εθνικές ομάδες θα είναι υπεύθυνες για τον έλεγχο και την επιβεβαίωση του βιολογικού φύλου των αθλητών τους κατά την εγγραφή τους σε αγώνες, μέσω PCR ή λειτουργικού ιατρικού ισοδύναμου γενετικού ελέγχου.
Οι εθνικές ομάδες πρέπει τώρα να προσκομίσουν πιστοποίηση του χρωμοσωμικού φύλου τους και πιθανή απουσία αυτής θα καταστήσει τον αθλητή μη επιλέξιμο για να αγωνιστεί και θα μπορούσε ακόμη και να οδηγήσει σε κυρώσεις εναντίον του, αλλά και της εθνικής του ομάδας.
Οι υποχρεωτικές εξετάσεις θα τεθούν σε ισχύ ακριβώς εγκαίρως για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πυγμαχίας του 2025 στο Λίβερπουλ, που ξεκινά στις 4 Σεπτεμβρίου. Θα αποτελούν ουσιαστικά το πρώτο βήμα ώστε το 2028 να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για το φύλο των αθλητριών που θα συμμετάσχουν.
Στη γραμμή του προέδρου Τραμπ βρίσκονται και οι μεγάλοι χορηγοί των αγώνων που δεν θέλουν τα δικά τους δις δολάρια που ξοδεύονται για την προβολή των προϊόντων τους μέσω των αγώνων να συνδυάζεται με αρνητική προβολή αθλητών και αθλητικών που εμπλέκονται σε σκάνδαλα ντόπινγκ ή υποψίες για αλλαγή φύλου αθλητριών.