Το ΝΒΑ ζει από τους μεγάλους σταρ. Στα γήπεδα δεν πηγαίνουν μόνο οι φαν του αθλήματος, αλλά και οι επώνυμοι ή όσοι θέλουν να ανεβάσουν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης μια φωτογραφία ότι «μετέχουν» στο μεγάλο γεγονός.
Τι γίνεται όμως όταν οι σταρ απουσιάζουν λόγω τραυματισμού;
Φέτος στο ξεκίνημα της χρονιάς οι Χιούστον Ρόκετς έχασαν τον Φρεντ Βαν Βλιτ και οι Λος Αντζελες Κλίπερς τον Μπράντλεϊ Μπιλ που δεν θα ξαναπαίξουν μέχρι να τελειώσει το πρωτάθλημα.
Ο Βίκτορ Γουεμπαϊνάμα (Σαν Αντόνιο Σπερς) και Άντονι Ντέιβις (Ντάλας Μάβερικς) προσπαθούν να βρουν την φόρμα τους μετά τους τραυματισμούς τους.
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έλειψε για πέμπτο αγώνα από τους Μπακς οι οποίοι γνώρισαν ισάριθμες ήττες στη διάρκεια της απουσίας του.
Οι περιπτώσεις αυτές, αλλά και πολλές άλλες άνοιξαν μια συζήτηση για το τι πραγματικά συμβαίνει. Η τηλεόραση προσφέρει τρελά λεφτά για να δείχνει τους αγώνες και θέλει όσο γίνεται περισσότερα ματς για να κάνει απόσβεση. Από την άλλη όταν λείπουν τα αστέρια η τηλεθέαση μειώνεται, άρα χάνονται χρήματα. Φαύλος κύκλος.
Εξειδικευμένα ανεξάρτητα site που ασχολούνται με το άθλημα ρώτησαν γιατρούς ειδικούς στις αθλητικές κακώσεις. Μπορεί οι επιστήμονες να μην έχουν πρόσβαση στα ιατρικά αρχεία των αθλητών λόγω προσωπικών δεδομένων, αλλά τα ρεπορτάζ, πολλές φορές και οι ανακοινώσεις των ομάδων δίνουν επαρκή στοιχεία.
Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι το παιχνίδι πλέον είναι πιο γρήγορο, άρα οι σοβαροί τραυματισμοί κυρίως διαστρέμματα στον αστράγαλο περισσότεροι. Αν τώρα σε αυτά προσθέσουμε και την ατυχία έχουμε μια πρώτη εικόνα.
Υποστηρίζουν ότι η ταχύτητα του παιχνιδιού μεταφέρεται πλέον στα κάτω άκρα.
Ακόμα οι παίκτες δεν προπονούνται πολύ. Όχι από τεμπελιά, αλλά από τις αγωνιστικές υποχρεώσεις. Όταν υπάρχουν αγώνες μέρα παρά μέρα και τεράστιες σε αποστάσεις σε μετακινήσεις η προπόνηση γίνεται στο ματς. Ό,τι χειρότερο δηλαδή.
Βασικός παράγοντας και η φθορά του χρόνου. Οι περισσότεροι αθλητές ξεκινούν από τα 10 ή 11 χρόνια τους. Κι όσο καλύτεροι είναι τόσο περισσότερο επιβαρύνονται. Όταν φθάνουν στο επαγγελματικό επίπεδο οι σταρ πρέπει να παίζουν πολύ για να παίρνει η ομάδα και την παραμικρή σταγόνα του ταλέντου τους. Όμως αυτό τους κάνει ευάλωτους σε τραυματισμούς.
Λύση δεν πρόκειται να βρεθεί. Οι ομάδες έχουν ανάγκη τα χρήματα της tv για να παρέχουν ηγεμονικά συμβόλαια. Οι συνεχείς αγώνες είναι ο μόνος τρόπος για να ρέει το χρήμα. Κι από κοντά οι χορηγίες, τα εισιτήρια, η… φασαρία που γίνεται γύρω από τον αγώνα.

