Ήταν σκέτη… ζωγραφιά η ΑΕΚ στην Φλωρεντία, μια ζωγραφιά όπως οι πίνακες που δημιούργησαν εκεί οι πρώτοι καλλιτέχνες που έφεραν την Αναγέννηση στην Ευρώπη και τον κόσμο όλο. Τότε που το σκοτάδι του Μεσαίωνα διαδέχτηκε το φως της γνώσης.
Κάπως έτσι ήρθε και η ποδοσφαιρική αναγέννηση της Ένωσης που δεν κέρδισε απλά, αλλά επιστρέφοντας από την Ιταλία θα έχει να λέει για τις χαμένες ευκαιρίες να σημειώσει όχι απλά νίκη, αλλά θρίαμβο στην έδρα των «βιόλα». Χαρακτηριστικό είναι ότι η ΑΕΚ είχε διπλάσιες ευκαιρίες από τους γηπεδούχους (12 με 6).
Μπορεί ο Γκατσίνοβιτς να ήταν ο «χρυσός» σκόρερ στο 35′, αλλά το πραγματικό κέρδος ήταν η εμφάνιση του Σταύρου Πήλιου, ενός παίκτη που κλήθηκε να καλύψει τις πολλές απουσίες της ομάδας του. Σημαντική η συνεισφορά του Πινέδα και η σιγουριά του Στρακόσα.
Παράλληλα αυτή ήταν η πρώτη νίκη της Ένωσης σε Ιταλικό έδαφος, αλλά και εισιτήριο για την παραμονή της στις 24 πρώτες ομάδες του Κόνφερενς Λιγκ με προοπτική να τερματίσει στις οκτώ πρώτες και να προκριθεί χωρίς την αγωνία των μπαράζ στους «16» της διοργάνωσης.
Οι στιγμές που έκριναν τον αγώνα
35’(0-1): Σέντρα του Πινέδα, ο Πήλιος με κεφαλιά τροφοδοτεί τον Γκατσίνοβιτς που σκοράρει με προβολή.
36’: Σέντρα από τον Πήλιο, προβολή του Γιόβιτς, αλλά η μπάλα έφυγε ψηλά.
73′: Δοκάρι από τον Ζίνι που είχε περάσει στον αγώνα πριν επτά λεπτά.
Διαιτητής: Ρόμπερτ Τζόουνς (Αγγλία)
Βοηθοί: Νιλ Ντέιβς, Γουέιντ Σμιθ (Αγγλία)
4ος: Τόνι Χάρινγκτον (Αγγλία)
VAR: Ντάρεν Ίνγκλαντ (Αγγλία), AVAR: Τζέιμς Μπελ (Αγγλία)
Σκόρερς: 35’ Γκατσίνοβιτς
Κίτρινη: 35’ Γκούντμουντσον, 69′ Πόνγκρασιτς, 90+8′ Μαντραγκόρα – 63′ Περέιρα, 64′ Πήλιος
Φιορεντίνα (Πάολο Βανιόλι): Ντε Χέα, Πόνγκρασιτς, Κομούτσο, Ρανιέρι, Φορτίνι, Μαντραγκόρα, Εντούρ (63′ Κεν), Νικολούτσι, Παρίζι (63′ Γκουάρντιο), Γκούντμουντσον, Τζέκο.
ΑΕΚ (Μάρκο Νίκολιτς): Στρακόσα, Ρότα, Ρέλβας, Μουκουντί, Πήλιος, Περέιρα (66′ Περέιρα), Πινέδα, Γκατσίνοβιτς, Κοϊτά (66′ Ζίνι – 90′ Πενράις), Μαρίν, Γιόβιτς.
Αποτελέσματα
Άλκμααρ (Ολλανδία) – Σέλμπουρν (Ιρλανδία) 2-0
Σλόβαν Μπρατισλάβας (Σλοβακία) – Ράγιο Βαγεκάνο (Ισπανία) 2-1
Λεχ Πόζναν (Πωλωνία)- Λοζάνη (Ελβετία) 2-0
Ομόνοια (Κύπρος)- Ντιναμό Κιέβου (Ουκρανία) 2-0
Ζρίνσκι Μόσταρ (Βοσνία/Ερζεγοβίνη)- Χάκεν (Σουηδία) 2-1
Σίγκμα Όλομουτς (Τσεχία) – Τσέλιε (Σλοβενία) 2-1
Ρακόβ Τσεστόχοβα (Πολωνία) – Ραπίντ Βιένης (Αυστρία) 4-1
Κραϊόβα (Ρουμανία)- Μάιντς (Γερμανία) 1-0
Χάμρουν (Μάλτα)- Λίνκολν Ρεντ Άιμπς (Γιβραλτάρ) 3-1
Φιορεντίνα (Ιταλία)- ΑΕΚ (Ελλάδα) 0-1
Λέγκια Βαρσοβίας (Πολωνία)- Σπάρτα Πράγας (Τσεχία) 0-1
Σάμροκ Ρόβερς (Ιρλανδία)- Σαχτάρ Ντόνετσκ (Ουκρανία) 1-2
Στρασμπούρ (Γαλλία)- Κρίσταλ Πάλας (Αγγλία) 2-1
Γιαγκελόνια (Πολωνία)- Κουόπιο (Φινλανδία) 1-0
Ριέκα (Κροατία)- ΑΕΚ Λάρνακας (Κύπρος) 0-0
Αμπερντίν (Σκωτία)- Νόα (Αρμενία) 1-1
Ντρίτα (Κόσοβο)- Σκεντίγια (Βόρεια Μακεδονία) 1-0
Μπρέινταμπλικ (Ισλανδία) – Σαμσουνσπόρ (Τουρκία) 2-2
Βαθμολογία
Θέσεις 1-8: Απευθείας πρόκριση στους «16»

Θέσεις 9-24: Πρόκριση στους «16» μέσω μπαράζ

Θέσεις 25-36: Αποκλεισμός


