Δευτέρα 21/6/2021

Δήμοι της Θεσσαλονίκης διεκδικούν ακίνητα που είχαν περάσει (μη νόμιμα) στο Υπερταμείο

Εκατοντάδες ακίνητα, που βρίσκονται ακόμη και στην καρδιά της Θεσσαλονίκης και είχαν περάσει στο Υπερταμείο προκειμένου να αξιοποιηθούν, πλέον διεκδικούνται από τους δήμους στους οποίους βρίσκονται!

Το εν λόγω θέμα προέκυψε έπειτα από μια σειρά αποφάσεων (929-934/2020) του Δ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τις οποίες έκρινε ως μη νόμιμες τις μεταβιβάσεις 10.119 ακινήτων του Δημοσίου από τους δήμους στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ).

Οι δήμοι Καλαμαριάς και Ωραιοκάστρου είχαν προσφύγει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, ενώ οι μεταβιβάσεις ακυρώνονται συνολικά, ανεξάρτητα από το αν προσέφυγε ή όχι κάποιος δήμος. Οι αρχικές αποφάσεις αφορούσαν τη μεταβίβαση 10.119 ακινήτων με συνολικό εμβαδόν 511.357.451 τ.μ. και συνολική δομημένη επιφάνεια 22.601 τ.μ., τα οποία είναι καταχωρισμένα στο Εθνικό Κτηματολόγιο.

Η απόφαση είχε ληφθεί στις 19 Ιουνίου 2018 από τον τότε υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και η συνολική αξία αυτών των ακινήτων υπολογιζόταν κοντά στα 25 δισ. ευρώ.

Οι εξαιρέσεις

Επειτα, μετά τη φασαρία και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, η προηγούμενη κυβέρνηση με δύο διαδοχικές αποφάσεις που έλαβε έβγαλε από τον κατάλογο των προς μεταβίβαση ακινήτων αρχικά 2.330 ακίνητα και εν συνεχεία άλλα 1.084. Επρόκειτο για ακίνητα που αφορούσαν κυρίως σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, όπως είναι ο Λευκός Πύργος και η Ροτόντα, μουσεία και εκκλησίες.

Στη Θεσσαλονίκη εξαιρέθηκαν πυκνόφυτες δασικές εκτάσεις και εκτάσεις του Σέιχ-Σου, συνολικού εμβαδού 165.718.121 τ.μ., καθώς και δασοχορτολιβαδικές εκτάσεις συνολικού εμβαδού 788.368.215 τ.μ., όπως και εκτάσεις γύρω από τις λίμνες Κορώνειας και Βόλβης. Επίσης, εξαιρέθηκαν πολλές εκτάσεις εντός του πολεοδομικού ιστού, κυρίως αρχαιολογικοί χώροι.

Μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ και με πρωτοβουλία του δημάρχου Νεάπολης – Συκεών Σίμου Δανιηλίδη το θέμα ήρθε προς συζήτηση τόσο στην Περιφερειακή Ενωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας όσο και στην Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας. Και οι δύο ενώσεις έλαβαν ομόφωνες αποφάσεις, έτσι ώστε οι δήμοι να ζητήσουν από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην οριστική και αμετάκλητη μεταβίβαση – παραχώρηση όλων αυτών των ακινήτων στους οικείους δήμους.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ