Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021

Ο Δήμαρχος Μοσχάτου – Ταύρου κατηγορεί τον Ν. Μηταράκη για «έλλειψη σεβασμού στην Αυτοδιοίκηση»

Αφορμή της επιστολής στάθηκε η απαγόρευση εισόδου κλιμακίου της Πολεοδομίας του Δήμου σε πρώην ξενοδοχείο στο Μοσχάτο, όπου φιλοξενούνται 79 πρόσφυγες

Eπιστολή διαμαρτυρίας στον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, απέστειλε ο Δήμαρχος Μοσχάτου – Ταύρου, Ανδρέας Ευθυμίου. 

Στην εν λόγω επιστολή, ο κ. Ευθυμίου εκφράζει, μεταξύ άλλων, την έντονη διαμαρτυρία του «για την απαράδεκτη ενέργεια απαγόρευσης της εισόδου κλιμακίου της Πολεοδομίας του Δήμου μας σε πρώην ξενοδοχείο στην οδό Αθανασίου Διάκου 6 στο Μοσχάτο, όπου από την Κυριακή 1 Νοεμβρίου φιλοξενούνται 79 πρόσφυγες διαφόρων εθνικοτήτων και εργαζόμενοι της δομής».

Και καταλήγει, τονίζοντας ότι «έλλειψη σεβασμού στην Αυτοδιοίκηση σημαίνει έλλειψη σεβασμού στην κοινωνία».

Αναλυτικά το περιεχόμενο της επιστολής του Δημάρχου Μοσχάτου – Ταύρου:

«Κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή μας, σας εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την απαράδεκτη ενέργεια απαγόρευσης της εισόδου κλιμακίου της Πολεοδομίας του Δήμου μας σε πρώην ξενοδοχείο στην οδό  Αθανασίου Διάκου 6 στο Μοσχάτο, όπου από την Κυριακή 1 Νοεμβρίου φιλοξενούνται 79 πρόσφυγες διαφόρων εθνικοτήτων και εργαζόμενοι της δομής.

Δεδομένου ότι το πρώην ξενοδοχείο είχε διακόψει τη λειτουργία του από το 2007, για λόγους ασφαλείας των φιλοξενουμένων προσφύγων και των εργαζομένων στο χώρο αυτό, ζητήσαμε να γίνει πολεοδομικός και στατικός έλεγχος του κτιρίου.

Η ενέργεια απαγόρευσης εισόδου κλιμακίου της Πολεοδομίας του Δήμου μας δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά.

– Γιατί απαγορεύθηκε η είσοδος του Πολεοδομικού Κλιμακίου; Τι ήθελαν να αποκρύψουν οι αρμόδιοι;

– Με ποιο δικαίωμα σε αρμόδιο κρατικό όργανο όπως η Πολεοδομία παρεμποδίζεται η νόμιμη άσκηση των καθηκόντων του;

– Πληροί όλες τις προϋποθέσεις η διαμονή 79 φιλοξενουμένων πλέον των εργαζομένων όταν σύμφωνα με το έγγραφο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, η δυναμικότητα του ανερχόταν σε 32 δωμάτια και 56 κλίνες.

– Πώς εγκαταστάθηκαν οι πρόσφυγες χωρίς να προηγηθεί η χορήγηση πιστοποιητικού πυρασφάλειας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, θέτοντας σε πιθανό κίνδυνο τους φιλοξενούμενους; Σημειώνουμε πως μέχρι σήμερα 4 Νοεμβρίου δεν έχει χορηγηθεί πιστοποιητικό πυρασφάλειας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Πειραιά.

– Το πιστοποιητικό πυρασφάλειας του ιδιοκτήτη του πρώην ξενοδοχείου δεν ισχύει, αφού ο εκμεταλλευτής του χώρου είναι πλέον άλλο Νομικό Πρόσωπο, και πόσο μάλλον όταν το ξενοδοχείο ήταν κλειστό από το 2007 και σφραγίστηκε από τον Ε.Ο.Τ το 2008 και αποσφραγίστηκε το 2017 χωρίς όμως να λειτουργεί μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2020.

– Πώς εξηγείται το γεγονός ότι η εγκατάσταση των προσφύγων έγινε την Κυριακή 1 Νοεμβρίου και την ίδια ημέρα έγινε ηλεκτρονικά η αναγγελία για τη λειτουργία καταλύματος στην αρμόδια υπηρεσία τουρισμού;

– Πώς και πότε υπογράφηκε η σύμβαση μίσθωσης του χώρου χωρίς να υπάρχουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα και κυρίως της Πυροσβεστικής και της Πολεοδομίας για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των ανθρώπων που εγκαταστάθηκαν καθώς και των εργαζομένων στη δομή;

– Ποιοι ευθύνονται για το ότι μεταφέρθηκαν 79 άνθρωποι στο χώρο αυτό χωρίς να έχουν ληφθεί όλες οι προβλεπόμενες άδειες;

– Με ποιο δικαίωμα θέτουν σε πιθανό κίνδυνο τη ζωή και την ασφάλεια 79 συνανθρώπων μας;

– Γιατί δεν ενημερωθήκαμε εγκαίρως ως Δήμος από το Υπουργείο σας ή άλλο αρμόδιο φορέα   για την ενέργεια αυτή όταν σε ανάλογες περιπτώσεις ο Δήμος ενημερωνόταν από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες;

Κύριε Υπουργέ,

Η προστασία προσφύγων αποτελεί ανθρώπινη και ηθική υποχρέωση όλων μας. Δεν μπορεί όμως να αποτελεί μέσο επαγγελματικής εξασφάλισης για κάποιους οι οποίοι αγνοούν την Αυτοδιοίκηση και τις αρμόδιες υπηρεσίες. Σας ζητούμε να απαντήσετε στα ερωτήματα που σας θέσαμε με την 3/11/2020 επιστολή μας καθώς και να απαντηθούν τα στοιχεία που ζητήσαμε από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης Ελλάδος για το θέμα, ελέγχοντας τη νομιμότητα της όλης διαδικασίας.

Η έλλειψη σεβασμού στην Αυτοδιοίκηση σημαίνει έλλειψη σεβασμού στην κοινωνία!

Ο Δήμαρχος Μοσχάτου – Ταύρου 

Ανδρέας Γ. Ευθυμίου»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ