Δήμος Πλατανιά: Πρωτοβουλίες και δράσεις για την επέτειο των 80 χρόνων από τη Μάχη της Κρήτης

Must Read

Mε αφορμή τη συμπλήρωση των 80 χρόνων από τη Μάχη της Κρήτης, o Δήμος Πλατανιά, επιθυμώντας να αποδώσει τη δέουσα τιμή στους αγωνιστές και στους πεσόντες του, πέρα από τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που συνδιοργανώνει, σε συνεργασία με Θεσμικούς και Τοπικούς Φορείς, ανέλαβε σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών για την ανάδειξη της σημαντικής αυτής στιγμής της Ιστορίας.

Συγκεκριμένα, ο Δήμος Πλατανιά:

  • υπέβαλε, σε συνεργασία με την ΠΕΔ Κρήτης, αίτημα στην Τράπεζα της Ελλάδας για την έκδοση συλλεκτικού νομίσματος, που θα συμβολίζει και θα αναδεικνύει την ιστορικότητα και τη σημασία της Μάχης της Κρήτης. Έπειτα από τη σύμφωνη γνώμη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, κ. Γιάννη Στουρνάρα και την έγκριση από το Υπουργείο Οικονομικών, πρόκειται σύντομα να εκδοθεί αργυρό νόμισμα (Ag 92,5% – 34,10gr – 40mm) ονομαστικής αξίας 10€, αφιερωμένο στα 80 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης, διαθέσιμο στο κοινό.
  • υποστηρίζει έμπρακτα την επετειακή έκδοση τόμου των εκδόσεων «Πυξίδα», αφιερωμένου στις μέρες της Μάχης της Κρήτης καταγράφοντας τα γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της Μάχης, αλλά και τα συναισθήματα ανθρώπων που τα βίωσαν. Η έκδοση φιλοξενεί κείμενα και λόγια των πολεμιστών και των δύο πλευρών, όπως και μαρτυρίες των γενναίων Κρητικών, φωτίζοντας έτσι πτυχές και γεγονότα από τη σημαντική αυτή σελίδα της Ιστορίας, συμβάλλοντας στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, μέσα από προφορικές μαρτυρίες.

  • δημιουργεί ψηφιακή έκθεση, εικονικής ξενάγησης, με αφίσες και οπτικοακουστικό υλικό από τη Μάχη της Κρήτης αλλά και αφίσες από την περίοδο 1940-1945. Η έκθεση θα είναι διαθέσιμη και τη νέα σχολική χρονιά, ως ένα εκπαιδευτικό εργαλείο στη διδασκαλία της Τοπικής μας Ιστορίας. Επιμέλεια έκθεσης: Λευτέρης Λαμπράκης. Οργάνωση: Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης

  • στηρίζει έμπρακτα την παραγωγή της μικρού μήκους ταινίας «Μαρίκα… γιατί να φοβάσαι» σε σκηνοθεσία Ματθαίου Φραντζεσκάκη, που αφορά την εκτέλεση της οικογένειας του Λουφαρδαντώνη στον Κακόπετρο. Στην ταινία μιλάει η μοναδική επιζήσασα της οικογένειας, Μαρία Τσοντάκη – Βίδου, εγγονή του Λουφαρδαντώνη. Η ταινία, παραγωγή της Πολιτιστικής Εταιρείας Κρήτης, κάνει πρεμιέρα την Δευτέρα 24 Μαΐου 2021 στις 8:30μμ, στον δημοτικό κινηματογράφο «Κήπος» των Χανίων, ακριβώς 80 χρόνια από την μέρα του συγκλονιστικού γεγονότος.

Ο Δήμαρχος Πλατανιά, Ιωάννης Μαλανδράκης, ανέφερε ότι «… ο Δήμος Πλατανιά, ανέλαβε τις παραπάνω δράσεις και πρωτοβουλίες, πέρα από τις κεντρικές και παράλληλες εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που διοργανώνει κάθε χρόνο, σε μια προσπάθεια περαιτέρω ανάδειξης και διατήρησής τις ιστορικής μνήμης και των μηνυμάτων που απορρέουν από τη Μάχη της Κρήτης. Μηνύματα ψυχικού σθένους, αντίστασης, αυτοθυσίας, αυταπάρνησης, συλλογικότητας ενάντια σε κάθε μορφή καταδυνάστευσης και ολοκληρωτισμού. Ειδικά φέτος, που συμπληρώνονται 80 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης, εν μέσω ιδιαίτερων υγειονομικών συνθηκών λόγω πανδημίας, επιλέξαμε να τιμήσουμε την επέτειο της παραδοξότερης, όπως έχει χαρακτηριστεί, μάχης του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, με ψηφιακές κυρίως δράσεις και εκδόσεις ώστε να είναι ελεύθερα προσβάσιμες στο ευρύ κοινό και στοχευμένα στη μαθητική κοινότητα, ως ένα εκπαιδευτικό εργαλείο για την εκμάθηση της τοπικής μας ιστορίας…».

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

O Xρήστος Βολικάκης βρέθηκε θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ για τους Ολυμπιακούς του 2016: Πως το σχολίασε;

Ο αθλητής της ποδηλασίας Χρήστος Βολικάκης, τον οποίο είδαμε στο φετινό Survivor, βρέθηκε θετικός σε απαγορευμένη ουσία σε έλεγχο...

More Articles Like This