Στην ίδρυση Ειδικού Επαγγελματικού Λυκείου / ΕΠΑΛ για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των ΑΜΕΑ, προχωρά ο Δήμος Ηλιούπολης στο αμέσως επόμενο διάστημα. Το Ειδικό ΕΠΑΛ θα λειτουργήσει σε χώρους των εγκαταστάσεων του Πολυκλαδικού Λυκείου Ηλιούπολης, που θα διαμορφωθούν κατάλληλα.
Η ίδρυση του ΕΠΑΛ είναι αποτέλεσμα σειράς ενεργειών της κας Αικατερίνης Χωματά, Αντιδημάρχου Παιδείας και Πολιτισμού και της άριστης συνεργασίας του Δήμου με τη Διεύθυνσης της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Η ίδρυση του Ειδικού ΕΠΑΛ Ηλιούπολης, ανακοινώνεται συμβολικά σήμερα για την «Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία».
Στην Ηλιούπολη, σε συνεργασία με τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου, λειτουργούν:
• Το Κέντρο Ειδικής Εκπαίδευσης Παιδιών & Ενηλίκων με Αναπηρία (Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α.) «Ορίζοντες», που δημιουργήθηκε το 1997 από γονείς Ατόμων με Αναπηρία, επιστήμονες και ευαισθητοποιημένους πολίτες, ως Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας δυναμικότητας 104 Ατόμων με Νοητική Υστέρηση και
• Το Σωματείο Αποκατάστασης και Ειδικής Αγωγής Ατόμων με Αναπηρία «Παναγία Ευαγγελίστρια», που ιδρύθηκε από μια ομάδα γονέων ατόμων με Αναπηρία το 2009 με σκοπό τη μέριμνα, τη φροντίδα, τη διαπαιδαγώγηση, την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την επαγγελματική κατάρτιση ΑΜΕΑ και κυρίως ατόμων με Νοητική Υστέρηση.
• Το Ειδικό Σχολείο Ηλιούπολης (Δημοτικό-Γυμνάσιο-Λύκειο) και
• Δύο Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, «ΜΑΡΙΣΜΗ-ΑΛΜΑ» στην Αγία Μαρίνα και «Ανοιχτοί Ορίζοντες-Μαίρη Βρεττού» στα Αστυνομικά.
Πολλά έχουν γίνει στην πόλη για τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των ΑΜΕΑ, όπως:
• Η Ίδρυση Επιτροπής ΑΜΕΑ με σκοπό την συντονισμένη προσπάθεια για την διευκόλυνση της κίνησης και της ζωής τους στην πόλη, που πρέπει να συνεχίσει το έργο της.
• Το πιλοτικό πρόγραμμα με την τοποθέτηση 60 ανιχνευτών μπροστά από ράμπες, για την αποφυγή της παράνομης στάθμευσης αυτοκινήτων και την επιβολή προστίμων.
• Η πρόσφατη ίδρυση και λειτουργία καφετέριας σε χώρο του Δήμου μας, για εργαζόμενους αποκλειστικά άτομα με νοητική αναπηρία και αυτισμό.
• Η κατασκευή στο Πολυκλαδικό του 1ου Τοίχου Αναρρίχησης για ΑΜΕΑ, ύψους 10 μέτρων, σύμφωνα με όλες τις προϋποθέσεις ασφαλείας.
• Η καταγραφή και σήμανση θέσεων ΑΜΕΑ και η κατασκευή ραμπών ΑΜΕΑ σε δημόσια κτίρια, κοινόχρηστους χώρους και σχολεία της πόλης μας.
• Η ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας μέσω του Φιλόδημου για την εκτέλεση του έργου «Κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ σε σχολικές μονάδες ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», συνολικού προϋπολογισμού 94.500€.
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο της πόλης, Γιώργο Χατζηδάκη: «Πολλά έχουν γίνει στην Ηλιούπολη με στόχο την ισοτιμία των ΑμεΑ και ακόμα περισσότερα πρέπει να γίνουν για την ευαισθητοποίηση όλων μας και την προώθηση της κατανόησης σε θέματα αναπηρίας και για την κινητοποίηση της κοινωνίας.
Η «Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία» είναι μια υπενθύμιση, πως οι ανισότητες που βιώνουν αρκετοί συμπολίτες μας είναι δυστυχώς ακόμη πολλές και οφείλουμε Όλοι Μαζί να κάνουμε ακόμα πιο πολλά, για να γίνει η καθημερινότητα τους πιο εύκολη.
Ο Δήμος Ηλιούπολης, όλες οι υπηρεσίες του και εγώ προσωπικά είμαστε ανοιχτοί τόσο σε προτάσεις, όσο και σε οποιαδήποτε συνδρομή και συνεχίζουμε όλοι μαζί να εργαζόμαστε σταθερά, με στόχο τη λύση των προβλημάτων, ιδιαίτερα των πιο ευπαθών ομάδων πολιτών, γιατί η ισότητα και η αξιοπρέπεια είναι αναμφισβήτητα δικαιώματα όλων».