6-7-2020

Ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία της Φαίης στη Νέα Μάκρη – Η υπόθεση που σόκαρε το πανελλήνιο

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών επέβαλε την ποινή της ισόβιας κάθειρξης στον 32χρονο κατηγορούμενο για την ανθρωποκτονία από πρόθεση, και με ενδεχόμενο δόλο και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, της 23χρονης Φαίης Μπλάχα τον Απρίλιο του 2013 στη Νέα Μάκρη.

Η υπόθεση ήρθε για τρίτη φορά στο ακροατήριο μετά την αναίρεση που άσκησε ο Άρειος Πάγος κατά της αναγνώρισης του ελαφρυντικού της ειλικρινούς μεταμέλειας, για το οποίο σήμερα συνεδρίασε το ΜΟΕ και αποφάσισε να μην αναγνωριστεί το ελαφρυντικο με τα οποία είχαν σπάσει τα ισόβια (δευτεροβάθμια είχε επιβληθεί στον 32χρονο 20ετής κάθειρξη).

Έτσι ο καταδικασθείς δεν θα αποφυλακιστεί τον προσεχή Αύγουστο αλλά θα μείνει περίπου άλλα επτά χρόνια στη φυλακή.

Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν ομόφωνη και σύμφωνη με την πρόταση της εισαγγελέως, που ζήτησε να μην αναγνωριστεί το ελαφρυντικό επειδή κατά την κρίση της τα πραγματικά περιστατικά δεν αποδεικνύουν ότι ο κατηγορούμενος είχε ειλικρινή μεταμέλεια αφενός επειδή αφού χτύπησε πολυ την 23χρονη και εκείνη ήταν αναίσθητη, δεν την πήγε κατευθείαν στο νοσοκομείο με το αυτοκίνητό του αλλά πήγε πρώτα στο σπίτι ενός φίλου του και επειδή κρυβόταν επί ένα μήνα μέχρι να παραδοθεί στις αρχές.

Το έγκλημα τότε είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο καθώς ο νεαρός δράστης είχε μετά από καυγά γρονθοκοπήσει άγρια την άτυχη Φαίη με την οποία διατηρούσαν δεσμό, αλλά παράλληλα φέρεται να έβγαινε και με την μεγαλύτερη αδερφή του θύματος… Αυτό είχε αντιληφθεί η 23χρονη και ήταν η αιτία του διαπληκτισμού της με τον δράστη που την οδήγησε στο θάνατο.

Ο 29χρονος ήρθε σήμερα στο Εφετείο αντιμέτωπος και πάλι με τα ισόβια, μετά την αναίρεση που άσκησε η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευσταθία Σπυροπούλου, κατά της καταδικαστικής απόφασης του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών το οποίο είχε δώσει στον άνδρα ένα ελαφρυντικό με αποτέλεσμα να σπάσουν τα ισόβια (επιβλήθηκαν 20 χρόνια ) και να έχει σημαντικές πιθανότητες να βγει σε λίγα χρόνια από τη φυλακή.

Το ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου έκανε δεκτή την αναίρεση της αντεισαγγελέως ΑΠ, η οποία στο σκεπτικό της αναίρεσης της έκανε λόγο για έλλειψη της επιβαλλόμενης ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας, ειδικότερα κατά το μέρος που αναγνωρίσθηκε στον κατηγορούμενο το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.

Μάλιστα, στην αναίρεση η κυρία Σπυροπούλου ήταν καταπέλτης, περιγράφοντας τα χτυπήματα που δέχθηκε η άτυχη Φαίη, την συμπεριφορά του δράστη, αλλά και όλα τα σημεία των καταθέσεων βάσει των οποίων δεν θα έπρεπε να του δοθεί το ελαφρυντικό. Παράλληλα, η αντεισαγγελέας κάνει επίκληση στην αναίρεση της και στη μαρτυρία του πατέρα της άτυχης Φαίης, ο οποίος είχε πει στην κατάθεση του στο δικαστήριο, ότι η κόρη του του είχε εκμυστηρευτεί ότι ο δράστης την είχε ξυλοκοπήσει άλλες δύο φορές στη διάρκεια της σχέσης του και μάλιστα στη μία από αυτές την είχαν μεταφέρει τραυματισμένη στο Κέντρο Υγείας της περιοχής.

To κρυμμένο μυστικό

Υπενθυμίζεται ότι η δολοφονία της όμορφης Φαίης έφερε στο φως ένα καλά κρυμμένο μυστικό. Ο νεαρός άνδρας ήταν ο πρωταγωνιστής ενός ερωτικού τριγώνου, καθώς διατηρούσε παράλληλη ερωτική σχέση τόσο με την 23χρονη όσο και με την μεγαλύτερη αδερφή της Μαριαλένα. Η αδελφή του θύματος έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση 2 ετών και 6 μηνών με αναστολή, καθώς κρίθηκε ένοχη για ψευδορκία και υπόθαλψη εγκληματία, αφού φέρεται να έπεισε τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση να πουν ψέμματα ότι η αδερφή της βρέθηκε τυχαία πεσμένη στην άκρη του δρόμου.

Πηγή: dikastiko.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελένη Παπαδοπούλου
Ελένη Παπαδοπούλου
Σάββας Καλεντερίδης
Σάββας Καλεντερίδης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ