Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021

ΣτΕ: Απορρίφθηκαν οι αιτήσεις ακύρωσης Θάνου και πρώην μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Απορρίφθηκαν από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας οι αιτήσεις ακύρωσης της πρώην προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Βασιλικής Θάνου-Χριστοφίλου και των τέως μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ανεξάρτητης αρχής.

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς τους πως η θέσπιση του ασυμβιβάστου που καθιερώνεται με τον Nόμο 4623/2019 παραβιάζει σειρά διατάξεων τόσο της κοινοτικής όσο και της ελληνικής νομοθεσίας.

Υπενθυμίζεται πως οι αιτούντες υποστήριζαν πως επρόκειτο για φωτογραφική κυβερνητική ρύθμιση με στόχο την απομάκρυνσή τους από τις θέσεις τους.

Στις αιτήσεις ακύρωσης επισήμαιναν ότι οι προσβαλλόμενες υπουργικές αποφάσεις «είναι παράνομες, στερούμενες νομίμου ερείσματος, και πάσχουν από πλημμελή και μη νόμιμη αιτιολογία», «στερούνται νομίμου ερείσματος και είναι για τον λόγο αυτό παράνομες, καθώς και πλημμελώς και μη νομίμως αιτιολογημένες».

Από την πλευρά του ο συνήγορος του Δημοσίου κατά τη συζήτηση των αιτήσεων στις 7 Φεβρουαρίου 2020, είχε υποστηρίξει ότι κρίθηκε σκόπιμο και αναγκαίο να αντικατασταθούν τα μέλη του Δ.Σ. της Επιτροπής Ανταγωνισμού για λόγους δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι ανάγονται στο ότι είναι «κομβικά πρόσωπα» σε θέσεις ευθύνης, τα οποία όμως είχαν παράλληλα και πολιτικές θέσεις.

Ειδικά για τη Βασιλική Θάνου τονίστηκε ότι υπήρξε άμισθος νομικός σύμβουλος του τέως Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Οι σχετικές αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ αναμένεται να δημοσιευθούν κατά το νέο δικαστικό έτος, μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2020.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ