Κυριακή 20/6/2021

Καμπάνα από τον Άρειο Πάγο στον Αμβρόσιο για ρητορική μίσους κατά των ΛΟΑΤΚΙ, σε μια ιστορική για την Ελλάδα απόφαση

Την πρόταση του αντεισαγγελέα έκανε δεκτή ο Άρειος Πάγος, προχωρώντας σε επικύρωση της ενοχής του πρώην Μητροπολίτη Αμβρόσιου για το σκέλος που αφορά τον αντιρατσιστικό νόμο, απορρίπτοντας, παράλληλα, την αίτηση αναίρεσης του τελευταίου.   

Η πρόταση του αντεισαγγελέα είχε τεθεί κατά τη διαδικασία ακρόασης τον περασμένο Ιανουάριο, με το ανώτατο δικαστήριο να αποφασίζει, επίσης, την απαλλαγή του Αμβρόσιου, όσον αφορά το αδίκημα της κατάχρησης εκκλησιαστικού αξιώματος, λόγω αλλαγής του Ποινικού Κώδικα.

Ο πρώην μητροπολίτης Καλαβρύτων προσέφυγε στον Άρειο Πάγο, ζητώντας την αναίρεση της καταδικαστικής απόφασης για ρητορική μίσους κατά των ΛΟΑΤΚΙ και κατάχρηση του εκκλησιαστικού του αξιώματος σε ομοφοβικό του κείμενο που δημοσίευσε στο ιστολόγιό του, για το οποίο έγινε μηνυτήρια αναφορά από εννέα ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστές. Και ενώ στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο αθωώθηκε, οδηγήθηκε και πάλι στο εδώλιο κατόπιν έφεσης που ασκήθηκε από τον αρμόδιο εισαγγελικό λειτουργό.

Τον Ιανουάριο του 2019, το Τριμελές Εφετείο Αιγίου τον έκρινε ένοχο, καταδικάζοντάς τον σε συνολική ποινή φυλάκισης 7 μηνών με τριετή αναστολή.

Ιστορική απόφαση

«Είναι μια ιστορική απόφαση για την Ελλάδα και απολύτως εναρμονισμένη με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Είναι η πρώτη φορά που σε ανώτατο δικαστικό επίπεδο τίθεται όριο στον εμπρηστικό, ρατσιστικό λόγο, όριο στο λόγο που υποκινεί το μίσος και τη βία. Η απόφαση αυτή συνιστά δικλείδα ασφαλείας και ασπίδα προστασίας για την ισότητα, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια. Θεωρώ την απόφαση τομή για την προστασία των δικαιωμάτων στη χώρα μας», τονίζει η συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας, Κλειώ Παπαπαντολέων.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ