Σάββατο 15/5/2021

Τα «κουρεμένα» αναδρομικά είναι κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος και των αποφάσεων του ΣτΕ

Για νέα κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος και των πρόσφατων αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) κάνουν λόγο έγκυροι νομικοί σε σχέση με τη ρύθμιση των «κουρεμένων» αναδρομικών την οποία προωθεί η κυβέρνηση, ενώ συνταξιουχικοί φορείς ετοιμάζονται να κάνουν διαμαρτυρίες και νέες προσφυγές στα δικαστήρια.

Όπως δήλωσε στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ, ο καθηγητής Αλέξης Μητρόπουλος, η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, μετά τις σχετικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού, παραβιάζει κατάφωρα τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ και αποτελεί ακόμη μία κοροϊδία, ακόμη έναν εμπαιγμό σε βάρος των «απόμαχων της εργασίας». Σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο, πέρα από το νέο –εκτός πλαισίου των αποφάσεων του Ανώτατου Δικαστηρίου– «κούρεμα» των αναδρομικών, δεν συνυπολογίζονται οι προβλεπόμενοι από τη νομοθεσία τόκοι (6% για κάθε χρόνο καθυστέρησης των οφειλομένων).

Για «νομικό πραξικόπημα» έκανε λόγο και ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης. «Όποια και αν είναι η δικαιολογία της εκτελεστικής εξουσίας, οι περικοπές και ο περιορισμός εφαρμογής των αποφάσεων Ολομέλειας ΣτΕ και Ελεγκτικού Συνεδρίου αποτελούν συνταγματική εκτροπή, αφού παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών» τόνισε ο κ. Αποστολίδης.

Την ίδια στιγμή, διαμαρτυρίες και νέες προσφυγές (παρά το «μπλόκο» που επιχειρεί η κυβέρνηση με τη σχετική τροπολογία) ετοιμάζουν συνταξιουχικοί φορείς. Αναμένοντας τις τελικές ερμηνείες των νομικών συμβούλων τους, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους τόνιζαν ότι οι εξαγγελίες Μητσοτάκη αποτελούν τον απόλυτο εμπαιγμό και για τον λόγο αυτό αναμένονται έντονες αντιδράσεις, ενώ ήδη διαμορφώνουν το πλαίσιο βάσει του οποίου θα κινηθούν εκ νέου δικαστικά.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ