Πέμπτη 24/6/2021

Οι καταγραφές που περιμένει ο Ανακριτής θα ξετυλίξουν το κουβάρι των όσων πραγματικά συνέβησαν την 23η Ιουλίου 2018 στο Μάτι

Ο ανακριτής της υπόθεσης για το Μάτι Αθανάσιος Μαρνέρης, θα έχει πολύ σύντομα στα χέρια του σημαντικό υλικό με καταγραφές αξιωματικών της Πυροσβεστικής από την 23η Ιουλίου 2018, ημέρα της φονικής πυρκαγιάς.

Οι καταγραφές αυτές προέρχονται από το καταγραφικό μηχάνημα φωνής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ), το οποίο κατασχέθηκε πριν από λίγες ημέρες από χώρο ιδιωτικής εταιρείας, όπου είχε μεταφερθεί στο πλαίσιο σύμβασης για την συντήρηση των μηχανημάτων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ανακριτή, η ανάλυση του υλικού από την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών ενδέχεται να δώσει πιο ξεκάθαρη εικόνα για όσα πραγματικά συνέβησαν, από το μεσημέρι έως αργά το βράδυ της 23ης Ιουλίου 2018, όταν και η φωτιά κατέκαψε το Μάτι αφήνοντας πίσω της 102 νεκρούς.

Δείτε ακόμα: Μάτι 2020: Η μαύρη γραβάτα του Πρωθυπουργού και η μαύρη σελίδα στις έρευνες για τους υπαίτιους της τραγωδίας (video)

Παράλληλα ο κ. Μαρνέρης μελετά και τα στοιχεία του πορίσματος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας που του παραδόθηκε την Τετάρτη, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίζουν αρκετά «προβληματικά» σημεία στον τρόπο διαχείρισης της πύρινης καταστροφής. Οι ελεγκτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, εντοπίζουν δεκάδες σημεία που αναδεικνύουν πειθαρχικές ευθύνες εμπλεκομένων.

Ένας εξ αυτών των εμπλεκομένων είναι και η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, για την οποία το πόρισμα αναφέρει πως το Κεντρικό Συντονιστικό όργανό της (ΚΣΟΠΠ) συνεδρίασε την επίμαχη ημέρα στις 21:30, χωρίς να προχωρήσει σε λήψη ουσιαστικών αποφάσεων για τις ενέργειες που έπρεπε να γίνουν και τις ανάγκες που έπρεπε να καλυφθούν. Αντ’ αυτού, σύμφωνα με τους επιθεωρητές, «εκδόθηκαν γενικές κατευθύνσεις» και όλα αυτά ενώ ήδη η φωτιά είχε προσλάβει χαρακτηριστικά περιφερειακής καταστροφής μεγάλης έντασης.

Επίσης, στη ΓΓΠΠ καταλογίζεται πως δεν ανέλαβε τον συντονισμό για την διάθεση μηχανισμού και μέσων για την αντιμετώπιση της φωτιάς, εφόσον για την κατάσβεση της πυρκαγιάς δεν αρκούσαν το δυναμικό και τα μέσα της εν λόγω Περιφερειακής Ενότητας Βόρειου Τομέα.

Παράλληλα ο τότε ΓΓ Πολιτικής Προστασίας και ενώ ήδη είχε αρχίσει η καταγραφή νεκρών και η αναζήτηση αγνοουμένων σε στεριά και θάλασσα «με εξουσιοδότησή του την 24/7 ώρα 11:58 προς την περιφερειάρχη για την απόφαση κήρυξης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προσέδωσε στην εν λόγω καταστροφή χαρακτήρα τοπικής – μικρής έντασης».

Σε ότι αφορά την Πυροσβεστική, οι επιθεωρητές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, αναφέρουν σε σημείο του πορίσματός τους, πως ουδέποτε συνεκλήθη το Συμβούλιο Διαχείρισης Κρίσεων υπό τον Αρχηγό του Σώματος για την παροχή κατευθύνσεων και την χάραξη της επιχειρησιακής τακτικής. Όσο για το θέμα της οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης πολιτών από το Μάτι, στο πόρισμα σημειώνεται πως δεν υποβλήθηκε σχετική εισήγηση, καθώς το Πυροσβεστικό Σώμα στο συμπληρωματικό απαντητικό του έγγραφο ανέφερε ότι δεν «κατέστη δυνατόν να εντοπιστεί διοικητικό έγγραφο που να αποδεικνύει ότι υπήρξε εισήγηση για το μέτρο της οργανωμένης απομάκρυνσης των πολιτών».

Στην κατάθεση που έδωσε τον Δεκέμβριο του 2019, στους επιθεωρητές ο νυν υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε:

«Θα έπρεπε να είχε δοθεί άμεσα εντολή απομάκρυνσης, παρά ταύτα νομίζω δεν είχαν εξασφαλιστεί οι αναγκαίοι όροι για την ασφάλεια απομάκρυνσης. Εκτιμώ ότι δύο ήταν από τους βασικούς παράγοντες που δεν επέτρεψαν τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την απομάκρυνση. Ο πρώτος ήταν η μη στεγανοποίηση της Λεωφ. Μαραθώνος με αναστροφή, δηλαδή κλείνεις από μπροστά και τους γυρίζεις πίσω. Δεν τους επιτρέπεις να μπουν μέσα στον οικιστικό ιστό. Και ο δεύτερος είναι ότι δεν αφήνεις τα φέρρυ μποτ στην περιοχή που κινδυνεύει, να αδειάσουν από τη φορά της φωτιάς. Νομίζω ότι αυτά έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη δυσκολία του κόσμου να απομακρυνθεί».

Για την Περιφέρεια Αττικής, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας υπογραμμίζει στο πόρισμά της, πως δεν διέθετε εξειδικευμένα στελέχη Πολιτικής Προστασίας και ότι είχε αποστείλει το σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από πυρκαγιές μόλις τρεις ημέρες πριν, δηλαδή στις 20 Ιουλίου, ενώ θα έπρεπε να το έχει έτοιμο πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ