Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2020

Συνήγορος του Πολίτη: Κανονικά ισχύουν οι ρυθμίσεις οφειλών, αν ευθύνονται οι τράπεζες για εκπρόθεσμες πληρωμές τους

Ανάγνωση: 2 λεπτά

Σε μια σημαντική απόφαση προχώρησε ο Συνήγορος του Πολίτη, ο οποίος απέτρεψε την απώλεια ρύθμισης οφειλής ενός πολίτη, λόγω εκπρόθεσμης εκτέλεσης εντολής ηλεκτρονικής πληρωμής από τράπεζα.

Η υπόθεση έχει ως εξής: Στις 28/2/2020 πολίτης κατέβαλε μέσω μέσω e-banking Τράπεζας ληξιπρόθεσμη δόση για ρύθμιση των 120 δόσεων που έχει η εταιρεία σε ΦΑΕ, με το αποδεικτικό της συναλλαγής να αναφέρει ως Ημερομηνία Συναλλαγής και Αξίας την 28.02.2020.

Ωστόσο, η πληρωμή εμφανίστηκε στο πληροφορικό σύστημα της ΦΑΕ (ΤΑΧΙSNET) στις 03.03.2020, εκπρόθεσμα δηλαδή, με αποτέλεσμα να χαθεί η ρύθμιση οφειλών που είχε κάνει η πολίτης.

Ο Συνήγορος του Πολίτη μελετώντας την υπόθεση, ζήτησε επανεξέταση από την αρμόδια υπηρεσία, καθώς εκτίμησε ότι η ενδιαφερόμενη ενήργησε εντός προθεσμίας –και κατά συνέπεια εντός του πλαισίου του νόμου- δίνοντας ηλεκτρονική εντολή για την εκταμίευση και καταβολή των οφειλόμενων ποσών την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα.

Η ΦΑΕ με τη σειρά της ζήτησε από την τράπεζα επιβεβαίωση της ημερομηνίας πληρωμής και αν αυτή λογιζόταν ως 28.02.2020, κάτι που επιβεβαιώθηκε (επισημαίνοντας παράλληλα ότι πριν την καταχώρηση της εντολής πληρωμής υφίσταται ενημέρωση ότι οι εντολές που καταχωρούνται μετά τις 18:00 θα εκτελούνται την επόμενη εργάσιμη ημέρα).

Ακολούθως, η ΦΑΕ έκανε δεκτή ως εμπρόθεσμη την πληρωμή και τη συνέχιση του προγράμματος ρύθμισης των 120 δόσεων.

Σπάμε τα στεγανά της ενημέρωσης! Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Η δύναμή μας είστε εσείς! Γίνετε ενεργά δημοσιογράφοι του newsbreak.gr! Στείλτε μας ειδήσεις, βίντεο και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παναγιώτης Λιάκος
Παναγιώτης Λιάκος
Μανώλης Κοττάκης
Μανώλης Κοττάκης
Χρήστος Μπολώσης
Χρήστος Μπολώσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ