Παρασκευή 18/6/2021

(Άρειος) Πάγος στο Νόμο περί παρουσίας εισαγγελέων σε δημόσιες συναθροίσεις

Ξεκάθαρος ήταν ο Άρειος Πάγος στο θέμα της παρουσίας Εισαγγελέα σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, αναφέροντας σε γνωμοδότησή του, ότι κάτι τέτοιο αντίκειται στο Σύνταγμα, καθώς είναι διοικητικό καθήκον.

Βέβαια, σε αυτό υπάρχει ένα «αγκάθι», μιας και ο νέος νόμος (4703/2020) της Κυβέρνησης, ορίζει ακριβώς το αντίθετο και η γνωμοδότηση που εστάλη στους εισαγγελείς ανά την Επικράτεια, έχει μέσα πρόταση για «μετατροπή ή θεραπεία», όπως αναγράφεται, ακριβώς της διάταξης αυτής, που ορίζει «την παρουσία εισαγγελικού λειτουργού σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις».

Υπάρχει, ωστόσο, μια διευκρίνιση στη σχετική γνωμοδότηση: «Ο εισαγγελέας έχει δικαίωμα αλλά και καθήκον όταν κατά την έμφρονα εισαγγελική κρίση, η σοβαρότητα των περιστάσεων το επιβάλει. Ειδικότερα, η ανάθεση διοικητικών καθηκόντων σε δικαστικούς λειτουργούς απαγορεύεται. Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, Υπό το νέο συνταγματικό και νομοθετικό πλαίσιο, γνωμοδότησε ότι η συμμετοχή εισαγγελικών λειτουργών στην επιτροπή που συγκροτείται ενόψει δημόσιας υπαίθριας συναθροίσεως δεν επιτρέπεται διότι αντίκειται στις διατάξεις του αναθεωρημένου άρθρου 89 του Συντάγματος».

Ποιος όμως, θα είναι υπεύθυνος, για τη «διάλυση υπαίθριας δημόσιας συνάθροισης», αυτό καταστεί απαραίτητο; Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου απαντά:

«Αρμόδια για τη διάλυση δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι η κατά τόπον αρμόδια αστυνομική ή λιμενική αρχή με σύμφωνη γνώμη του παριστάμενου αρμόδιου εισαγγελέα πρωτοδικών. Σε κατεπείγουσες και σοβαρές περιπτώσεις διασάλευσης της δημόσιας ασφάλειας και ιδίως, σε περιπτώσεις διάπραξης εγκλημάτων κατά της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας ή σε περιπτώσεις γενικευμένων επεισοδίων, εφόσον δεν παρίσταται αρμόδιος εισαγγελέας πρωτοδικών, η απόφαση διάλυσης της συνάθροισης λαμβάνεται από τον επικεφαλής της αστυνομικής ή λιμενικής δύναμης με παράλληλη αμελλητί ενημέρωση του αρμόδιου εισαγγελέα πρωτοδικών».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ