Σάββατο 19/6/2021

Το ΣτΕ ακύρωσε απόφαση του Υπ. Ανάπτυξης του 2015: Οι Ευρωπαίοι κτηνίατροι μπορούν να δουλέψουν στην Ελλάδα!

Άδεια στους Ευρωπαίους κτηνιάτρους να δουλέψουν στην Ελλάδα έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφασή του, κάνοντας δεκτές τις αιτήσεις επτά φιλοζωικών Οργανώσεων. 

Έτσι, ακύρωσε, εν μέρει, δύο αποφάσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης του έτους 2015, οι οποίες δεν επέτρεπαν στους Ευρωπαίους κτηνιάτρους να παρέχουν προσωρινά και περιστασιακά τις υπηρεσίες τους στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, ο αποκλεισμός των Ευρωπαίων κτηνιάτρων είναι παράνομος γιατί προκαλεί περιορισμό στην ελεύθερη παροχή υπηρεσιών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι αποφάσεις του 2015 είχαν τεθεί σε εφαρμογή μετά την ψήφιση του νόμου 4039/2012 για τη δημιουργία διαδικτυακής ηλεκτρονικής βάσης σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς (στοιχεία που αφορούν στην αναγνώριση των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς και στοιχεία αναγνώρισης του ιδιοκτήτη τους) από πιστοποιημένους κτηνιάτρους και τη διαδικασία πιστοποίησής τους, αλλά και την παραχώρηση από τους ΟΤΑ, χώρων στους εθελοντές κτηνιάτρους για την καταγραφή, στείρωση, κλπ των αδέσποτων και μη ζώων.

Στις αποφάσεις του ΣτΕ σημειώνεται ότι ο νόμος στο σημείο που αναφέρει ότι οι Ευρωπαίοι κτηνίατροι «παρέχουν προσωρινά και περιστασιακά» τις υπηρεσίες τους στην Ελλάδα, δεν διευκρινίζει εάν οι παρεχόμενες αυτές υπηρεσίες θα είναι επ΄αμοιβή ή εθελοντικά (χωρίς αμοιβή). Οι αποφάσεις του ΣτΕ επισημαίνουν ακόμα, ότι «η αναγνώριση αρμοδιοτήτων στους ΟΤΑ για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων όχι μόνο δεν απαγορεύεται από το Σύνταγμα, αλλά αντίθετα αποβλέπει στην πιο αποτελεσματική προσφορά τους».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ