Πέμπτη 17/6/2021

«Αγώνας δρόμου» για ηλεκτρονική δικαιοσύνη στην εποχή του κορωνοϊού

Προς διευκόλυνση των δικηγόρων και στο πλαίσιο της επιτάχυνσης των διαδικασιών για την καθιέρωση της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης (ελέω και κορωνοϊού), ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ) προχώρησε μια σειρά πρωτοβουλιών.

Καθυστερήσεις υπάρχουν, αλλά παρόλα αυτά, η ηλεκτρονική αποστολή των αποφάσεων (αλλά και των πρακτικών, των προτάσεων και των πιστοποιητικών από τις υπηρεσίες των δικαστηρίων) στο email των δικηγόρων  κατόπιν αιτήματός τους προς το Πρωτοδικείο και Ειρηνοδικείο Αθηνών, είναι σε καλό επίπεδο.

Καθοριστικό ρόλο σε αυτό έπαιξε η εφαρμογή portal.olomeleia.gr, όπου υποβάλλονται τα σχετικά αιτήματα.

Σύμφωνα με τον ΔΣΑ, από 15/5/2020 έως και 20/9/2020, έχουν υποβληθεί συνολικά 50.421 αιτήσεις από δικηγόρους όλης της χώρας για λήψη αποφάσεων από τα Δικαστήρια Αθηνών. Από τις αιτήσεις αυτές οι 36.206 αφορούν λήψη αποφάσεων από το Πρωτοδικείο Αθηνών και οι 14.215 από το Ειρηνοδικείο Αθηνών.

Όσον αφορά την ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων στη διοικητική και πολιτική δικαιοσύνη, χορηγήθηκαν, μόνο το Α’ Εξάμηνο του 2020, 4.594 ψηφιακές υπογραφές και αναμένεται ότι έως το τέλος του έτους θα έχουν χορηγηθεί περί τις 7.000.

Ως συνέπεια της επέκτασης της ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων (εφέσεις, διαταγές πληρωμής, προσημειώσεις , εντάσσονται άμεσα και οι ανακοπές), μεταξύ α’ εξαμήνου 2019 και α’ εξαμήνου 2020 παρατηρήθηκε κατακόρυφη αύξηση των ηλεκτρονικά κατατεθέντων δικογράφων στις πολιτικές υποθέσεις (828%).

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ