Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020

Δίκη «Noor 1»: «Θύμα ναυτικής απάτης» δηλώνει ο Μπουρδούβαλης, δείχνοντας Γιαννουσάκη-Καλαφάτη

Ανάγνωση: 2 λεπτά

Στο συγκατηγορούμενό του Ευθύμιο Γιαννουσάκη και τον τελευταίο πλοιοκτήτη του «Noor 1» ρίχνει το… μπαλάκι των ευθυνών ο κατηγορούμενος Γιώργος Μπουρδούβαλης που φέρεται ως ο ναυλωτής του ναρκόπλοιου στο ταξίδι με τους 2,1 τόνους ηρωίνη τον Ιούνιο του 2014.

Σήμερα αγόρευσαν στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά όπου εκδικάζεται η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό, οι συνήγοροι υπεράσπισης του. Ο Μπουρδούβαλης είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε ισόβια για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και τη διαμετακόμιση των ναρκωτικών, ενώ η εισαγγελέας της Έδρας στην αγόρευση της έχει προτείνει την καταδίκη του και σε δεύτερο βαθμό.

Ο συνήγορος του Χρήστος Τσιμπουράκης ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Ο Μπουρδούβαλης αν ήθελε να κάνει ναρκωτικά δεν θα άφηνε ένα καράβι σε αυτήν την κατάσταση. Δεν μπορεί να κυκλοφορεί χωρίς έγγραφα ιδιοκτησίας. Θα είχε φτιάξει μία εταιρεία. Θα είχε βάλει την Μπρόντε (Σ.Σ. εταιρεία του τελευταίου πλοιοκτήτη του «Noor 1») μπροστά αν το ήξερε, αλλά δεν το ήξερε. Δεν μπορώ να καταλάβω πως οδηγήθηκε δικαστήριο σε καταδικαστική κρίση με προφορική ναύλωση.
(…) Σας λέει ο Καλαφάτης ότι ζήτησε το πλοίο ο Μπουρδούβαλης προφορικά. Ποιος άνθρωπος θα έδινε προφορικά την περιουσία του;
Υπήρχε περίπτωση ο Καλαφάτης να δώσει περιουσιακό στοιχείο χωρίς καμία εξασφάλιση; Γιατί δεν υπήρχε έγγραφο του πλοίου που να λέει ότι ο Μπουρδούβαλης ναυλωτής. Εκ του νόμου δεν γίνεται. Έπρεπε να είναι εταιρεία. Γιατί δεν ζήτησε ο Καλαφάτης έστω ότι ο Μπουρδούβαλης είναι ο ναυλωτής.

Αν ο Καλαφάτης έλεγε την αλήθεια… Ήταν και αυτός κατηγορούμενος και προσπαθούσε να σώσει τη ζωή του εκείνη τη στιγμή… Έδωσε το μοναδικό του περιουσιακό στοιχείο χωρίς χρηματικό αντίτιμο; Χωρίς εξασφάλιση;».

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Μπουρδούβαλη επεσήμανε, επίσης, ότι ο πλοίαρχος του «Noor 1» ήταν επιλογής του Γιαννουσάκη και ο υποπλοίαρχος ήταν επιλογής του Καλαφάτη. «Αν ο Μπουρδούβαλης ήταν ο ιθύνων νους θα άφηνε το πλήρωμα του Καλαφάτη που είναι αθώος ή κάποιου άλλου;» διερωτήθηκε.

Αναφερόμενος στις καταγεγραμμένες τηλεφωνικές συνομιλίες του Μπουρδούβαλη με το δορυφορικό τηλέφωνο του πλοίου, ο συνήγορος του ανέφερε:

«Έφερε το δικό του εταιρικό τηλέφωνο στη δικογραφία. Ήταν τόσο αδαής που θα έκανε όλες τις δουλειές του με αυτό; Δεν θα έπαιρνε ένα πακιστανικό κινητό να κρύψει τα νώτα του; Δεν έχουμε το περιεχόμενο κλήσεων».

Σε άλλο σημείο της αγόρευσης έριξε τα «βέλη» προς τους Γιαννουσάκη και Καλαφάτη κάνοντας λόγο για ναυτική απάτη που στήθηκε σε βάρος του πελάτη του.
«Υπάρχει μεθόδευση από το Γιαννουσάκη και τον Καλαφάτη να οδηγηθεί αυτός ο άνθρωπος εκεί που οδηγήθηκε σε πρώτο βαθμό. Δεν μπορούμε να μην κοιτάξουμε ποιον έχουμε μπροστά μας, έναν άνθρωπο με τόσα χρόνια στη Ναυτιλία στα 64 του να τον κατονομάσουμε έμπορο ναρκωτικών. Αν πραγματικά ήταν μπλεγμένος θα έπαιρνε από το εταιρικό του τηλέφωνο; Αυτός ο άνθρωπος έχει παγιδευτεί. Πρόκειται για μια ναυτική απάτη. Ο Μπουρδούβαλης ήταν για τους εμπλεκόμενους το εύκολο θύμα», υποστήριξε.

Ο δεύτερος συνήγορος του Χάρης Σύψας επεσήμανε πως ο Μπουρδούβαλης δεν συνελήφθη αλλά παρουσιάστηκε αυτοβούλως στον Ανακριτή. «Η κοινή λογική λέει κρύβομαι στην Κύπρο. Περιμένω να μου βγάλουν ένταλμα σύλληψης. Αυτό δείχνει το μέσο έμπορο ναρκωτικών; Εσείς τους δικάζετε. Δείχνει άτομο του κοινού ποινικού δικαίου;
Και όμως ήρθε γιατί σε καμία περίπτωση πέραν την πραγματικής του εμπλοκής, δεν έκανε καμιά ενέργεια για ναρκωτικά», συμπλήρωσε.

Μάλιστα επεσήμανε πως αν και παρουσιάστηκε μόνος του στις αρχές, δεν του αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό.

Η δίκη συνεχίζεται την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου, με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης του κατηγορούμενου Ευθύμιου Γιαννουσάκη.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Η δύναμή μας είστε εσείς! Γίνετε ενεργά δημοσιογράφοι του newsbreak.gr! Στείλτε μας ειδήσεις, βίντεο και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς
Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς
Γιώργος Χαρβαλιάς
Γιώργος Χαρβαλιάς
Μανώλης Κοττάκης
Μανώλης Κοττάκης
Γιάννης Χ. Κουριαννίδης
Γιάννης Χ. Κουριαννίδης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ